Mega Horn III Vaelluskota


 
Yön yli kestävillä eräretkillä säämajoite on välttämätön tarvike. Erilaiset käyttötarkoitukset ja ryhmäkokoonpanot vaativat majoitteelta erilaisia ominaisuuksia. Maastosiirtymien pituus vaatii teltalta keveyttä ja näin ollen kompaktia kokoa. Toisaalta ahtaat tilat sotivat lähtökohtaisesti mukavuutta vastaan.  Myyntitekstien mukaan Mega Horn III kotateltassa on tehty näiden suhteen kompromissi, tilaa pitäisi löytyä ruhtinaallisesti kohtuullisella painolla. Testasimme, kuinka tämä toimii käytännössä.

Ominaisuudet

Telttapussi on kohtuullisen kokoinen reipas puoli metrinen pötkylä, jolta löytyy painoa vajaa 4 kiloa. Pussista löytyvän kotateltan korkeus on 2,2 metriä ja kuusikulmaisen pohjan pituus kulmasta kulmaan 4 metriä. Teltan kantavana rakenteena toimii alumiininen keskisalko, joka koostuu neljästä säädettävästä palasta. Materiaalivalinnan ansiosta painoa salolta löytyy 593 grammaa, mikä on kohtuullinen verrattuna teräksiseen salkoversioon. Kangas pingotetaan muotoonsa alumiinisilla maakiiloilla ja myrskynaruilla. Kangasmateriaalin vesipilariarvoksi annetaan yli 1500 mm ja se luokitellaan CPAI-84 standardin mukaisesti palosuojatuksi.
 
Tilaa on hulppeasti, mikä mahdollistaa teltan sisällä toimimisen mukavasti maantasossa ryömimättä. Keskellä mahtuu pidempikin eräilijä seisomaan ryhdissä ja vaihtamaan vaatteita. Makuutilaa sellaisenaan on hulppeasti noin neljälle, tarvittaessa sisään mahtuu suuremmallakin ryhmällä. Oviaukkoja on kaksi, mikä mahdollistaa läpivedon lämpimissä olosuhteissa. Aukot ovat suuria ja hyttysverkolla varustettuja. Laadukkaat YKK-vetoketjut toimivat sujuvasti, niin kuin oviaukossa kuuluukin. Teltan huippu suojataan irtonaisella hupulla, joka kiinnitetään omilla kumiremmeillään paikoilleen. Tämän toiminta voi olla myrskyolosuhteissa kyseenalaista, mutta normaalitilanteessa ratkaisu todettiin riittävän toimivaksi. Telttakankaassa on varaus kamiinan piipulle, joka mahdollistaa teltan lämmittämisen talviolosuhteissa. Kevyt telttaan sopiva kamiina on saatavana lisävarusteena. Samoin lisävarusteena on saatavana sisätelttoja kahdelle tai yhdelle hengelle, jotka tulevat tarpeeseen kesäisin, kun hyttyset piinaavat maastoon erehtyviä.

Testaus

Mega Horn vietiin koettelemukseensa Norjan tuntureille, jossa sääolosuhteet sattuivat jälleen kerran hyvin vaihteleviksi. Vedenkestävyyttä päästiin testaamaan liiaksikin. Teltan suurehko pohjapinta-ala aiheuttaa omat haasteensa maastoissa, joissa telttapaikkoja on harvassa. Riittävän tasaisen pläntin löydyttyä pystytysprosessi on ohjeiden mukaan toimittaessa selkeä ja nopea. Telttaa kannattaa kumminkin harjoitella kasaamaan hyvällä kelillä  tasaisella alustalle, sillä kasaaminen nopeutuu huomattavasti kun sitä harjoittelee muutaman kerran.  Teltan kasaaminen onnistuu hyvällä kelillä nopeasti yksinkin, mutta huonommalla kelillä lisäkäsistä on hyötyä. Telttakankaan saa myrskynaruilla ryhdikkään pinkeäksi, joka jo itsessään jyrkän kattokaltevuuden kanssa lupaa hyvää vedenpitävyyttä. Ongelmia tämän suhteen ei havaittu kaatosateellakaan.

Teltta levitetään ensin muotoonsa ja nostetaan keskisalolla pystyyn. Lopuksi kiristetään tarvittaessa myrskynarut ja asetetaan sisäteltta.
Kamiinan piippua varten mukaan tulee Piipun ympärille suositellaan kumminkin lisä lämpöeristettä.
Sisäteltoissa puolestaan on kehittämisen varaa. Sisätelttakangas on pohjaa lukuun ottamatta hyttysverkkoa, jonka katto kiinnitetään
koukulla keskisalkoon. Hyttysverkko ei käytännöss pidä yhtään lämpöä sisällään.Kun vesi kondensoituu teltan ulkokankaaseen ja vesipisara lähtee  tuulen avittamana alas, se sukeltaa hyttysverkon läpi suoraan unisen metsämiehen naamalle tai makuupussiin. Vesipisarat ovat hyvinkin yksittäisiä, mutta niihin herääminen ei ole miellyttävää.
 
Kahden hengen sisäteltan  asettelu teltan sisälle onnistuu vain niille varattuihin kohtiin, joista löytyvät sopivat kiinnityspisteet. Sisään mahtuu kaksi kahden hengen sisätelttaa, joihin tulee tällöin kulkea omista ulko-ovistaan.  Yhdellä sisäteltalla tätä  ongelmaa ei ole, mutta jos käytössä on kaksi kahden hengen sisätelttaa ja  vesisade pääsee yllättämään, niin sisään ei pääse kastelematta sisätelttaa. Yhden hengen sisäteltassa on paremmat kiinnitysmahdollisuudet ja niiden säädöt, eli niitä voi ripotella vapaammin telttaan. Hyvistä säädöistä huolimatta yhden hengen teltan asettelu sisälle on erityisen hankalaa ja testiryhmämme ei onnistunut saamaan näitä yrityksistä huolimatta  yhtä jämäkästi istumaan mitä kahden hengen sisätelttaa.
Kahden hengen sisätelltta istuu ryhdikkäästi
Kotateltan paras puoli on sen väljät sisätilat, joka mahdollistaa tavaroiden säilytyksen ja leiritouhuilun sisätiloissa. Ruoanlaitto onnistuu mukavasti makuupussissa pötkötellen, kunhan huolehtii riittävästä ilmanvaihdosta kaasujen varalta.

Yhteenveto

Mega Horn III todettiin toimivaksi paketiksi. Muutamien yksityiskohtien hionnalla kokonaisuus on jopa täydellinen ratkaisu retkille, joissa on maastosiirtymää mutta makuutilat halutaan väljiksi. Lisävarusteilla käyttömukavuutta ja -mahdollisuuksia saa lisättyä huomattavasti. Sisäteltat ovat melkeinpä pakollisia kesäolosuhteissa, kuten kamiinakin talvella.
 
Plussaa:
+Erittäin isot sisätilat. Rinkat saa lajiteltua hyvin sisäteltan reunoille ja keskelle jää tilaa ruuanlaittoa varten.
+Mahdollisuus pukeutua seisten.
+Paino. Neljän hengen porukalle painoa ei tule kuin reilu kilo per henkilö.
+Tilava pakkauspussi.
 
 
 
 
Miinusta:
Huppu on irrallinen eikä sitä saa täysin suljettua. Lämpö karkaa väkisinkin pois
Sisätelttojen kiinnitykset.
Sisätelttojen hyttysverkko saisi olla kunnon kangasta.
 
Kotateltta on monipuolinen valinta joka majoittaa mukavasti suuremmankin eräporukan, Metsästys.comin testiryhmä suosittelee!

One thought on “Mega Horn III Vaelluskota

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *