10 Tärkeää Vinkkiä Ampumiseen

Metsästyskauden alkaessa olisi hyvä aika miettiä läpi tekniikkaasi ja sitä, miten haluaisit sitä parantaa seuraavien kuukausien aikana.

Keräsimme yhteen 10 ampumisvinkkiä, joista on varmasti hyötyä jokaiselle metsästäjälle.

1. Pidä katse linnussa

Tämä on aika perusohje, mutta silti todennäköisesti kaikkein tärkein. Keskity siis linnun päähän tai nokkaan ja pidä tämä katse loppuun saakka – aivan laukaushetkeen asti.

Metsästyksessä kannattaa opetella sellainen taito kuin visualisointi. Ihminen ei luonnostaan pidä katsettaan liikkuvassa kohteessa. On helppo ja lähes automaattista kohdistaa katse takaisin piippuun, sillä ihmisellä on jokin tarve saada kaikki linjaan juuri ennen liipaisimen painamista.

Mutta jos todella haluat osua, on tämä väärä tapa. Lintu on se, johon tulisi keskittyä. Lintu. Emme voi korostaa tätä tarpeeksi.

2. Pidä aseesi liikkeessä

Älä anna aseesi pysähtyä (itseasiassa melko moni ampuja toimii näin). Jos et pidä katsettasi tiukasti linnussa (ks. edellinen kohta) ja pysäytät aseesi, niin painon siirtäminen takaisin ja pään nostaminen saattavat pilata osuman.

Keskity siis pitämään pääsi alhaalla, painosi etummaisella jalallasi ja katseesi aina vain linnussa. Tämä auttaa pitämään aseen paikallaan joka laukauksella. Älä lopeta laukausta liian aikaisin äläkä nosta päätäsi aseesta liian aikaisin.

Metsästyspeleistä ei käytännössä ole apua aseen käytön harjoittelussa, mutta jos haluat kokeilla viihteeksi vaikka metsästysaiheisia uhkapelejä, pelaa ilman rekisteröitymistä ja kokeile uusia pikakasinoita.

3. Ajoitus on kaiken a ja o

Ajoitus on tärkeää. Yritä siis olla mahdollisimman rytmissä. Laske jokaisella laukauksella “yksi, kaksi, kolme”. Kokeile tätä kikkaa, niin hallitset sen jälkeen joka laukauksen, ilman tarvetta kiirehtiä.

4. Liikettä niveliin

Älä kävele kuin jalkasi olisivat valeltu sementtiin. Kireys ja jäykkyys voivat nimittäin pilata hyvän laukauksen. Jos siis näet linnun, käänny linjaan lintuun nähden. Askeleen ei tarvitse olla kummoisempi. Liikuta ensin etummaista jalkaasi, niin taaempi jalka kääntyy luonnollisesti. Jos haluat onnistua, pienet askeleet ja jalkatyöskentely on tärkeää.

5. Harjoittele aseesi paikoilleen asettamista

Harjoittele aseesi paikoilleen asettamista ja lisää siihen sitten heilautus. Jos tämä tuntuu aluksi vaikealta, voit kokeilla Churchill-tekniikkaa. Tässä tekniikassa aseen takaosa on kainalossa ja asetta on pakko työntää ulospäin. Etummaisen kätesi tulisi johtaa tätä liikettä – älä siirrä sitä liian kauas, sillä sen tehokkuus kärsii. Piipun heilauttaminen linjaan on myös vaikeampaa.

6. Hallitseva silmä ja aseen sopivuus

Käy silloin tällöin testaamassa hallitseva silmäsi kunnon ampumaradalla – kannattaa käydä myös optikolla, niin saat tietää, toimiiko silmäsi tarkennus niin kuin sen kuuluu.

Monille keski-ikäisille ampujille kehittyy hallitsevan silmän ongelmia heidän tietämättään. Jos olet neljässä-viidessäkymmenissäsi, voi sinullekin ilmetä salakavalasti tällaisia ja sinun tarvitsee ehkä muuttaa aseesi perää, tyypillisesti se vaihdetaan enemmän muotoiltuun.

Ihanteellisinta olisi käyttää molempia silmiä, sillä tällöin nopeuden, etäisyyden ja kulman arvioiminen on helpompaa. Moni ei kuitenkaan pysty ampumaan tehokkaasti molempien silmien ollessa auki.

7. Tarkista, että olet varma käyttämistäsi supistajista ja patruunoista

Katso, että käytät sellaista patruunaa, josta olet täysin varma. 28-32-grammainen toimii yleensä aivan hyvin 12-kaliiperisessa. 20-kaliiperisessa sen sijaan 28 g on aivan hyvä lähes kaikkeen käyttöön ja 28-kaliiperisessa taas toimii 25-28-grammainen. Näistä jälkimmäinen on ehkä jo hieman suuri ammuttavaksi pienestä supistajasta, mutta senkokoinen on tehokas. Ja mitä tulee supistajiin yleensä, on joidenkin aseiden piiput usein ylisupistettuja. Peruskäytössä menee hyvin avoin supistaja – paranneltu sylinteri käy hyvin.

8. Mieti johtajuuden ja linjan vaikutusta

Moni laukaus menee ohi johtajuusongelmien vuoksi. Tämä johtuu yleensä siitä, että linnun sijainti katsottiin väärin tai ampuminen ei onnistunut huonon tekniikan takia. Moni lintu missataan jopa aivan edestä, nämä ovat yleensä lähietäisyydellä ammuttavia lintuja.

Virheet ampumalinjan suhteen saattavat haitata linjaan pääsyä linnun kanssa – ongelma, joka pahenee liikaa suoristetun etummaisen käden vuoksi. Kiinnitä siis huomiota tähän.

Muita vinkkejä ampumiseen

9. Keskity hetkeen

Yksi hyvä vinkki ampumiseen on, että unohda aseesi, patruunasi ja supistin. Älä mieti niitä ampumisen aikana. Keskity ainoastaan lintuun ja turvallisuuteen.

Jos katsot muita, saatat alkaa epäröimään, paino saattaa siirtyä taakse, pääsi saattaa liikkua eri asentoon ja ennenkaikkea: katseesi irtoaa linnusta. Tämä ei auta hyvään lopputulokseen pääsyä ja tästä voi tulla jopa tapa, josta on vaikea päästä eroon. Kannattaa ehdottomasti keskittyä luonnolliseen käden ja silmän yhteistyöhön.

Kun olet tehnyt ampumapäätöksen, älä mieti mitään muuta ja pidä katseesi koko ajan linnussa ja aseesi liikkeessä.

10. Pidä huoli turvallisuudesta

Jos haluat olla paras mahdollinen metsästäjä, tarvitset kaksi ominaisuutta: kurinalaisuus ja hallintakyky. Ne auttavat sinua myös olemaan parempi ampuja. Turvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista, joita ei sovi unohtaa. Se on yksi ampumisen avainasioista.

Älä ammu matalalla olevia lintuja. Älä myöskään koskaan, missään tapauksessa osoita aseellasi mitään tai ketään, jota sinun ei ole tarkoitus ampua. Tarkista aina, että ase on lataamaton eikä se ole tukkiutunut, kun otat sen käteesi tai annat sen jollekulle toiselle.

Ase voi räjähtää tukkiutumisen vuoksi ja näin on käynytkin. Varmista siis, että näet piippujen läpi ennen kuin lisäät patruunat.

Jos aseessasi on useita supistimia, varmista, että ne ovat varmasti kunnolla kiinnitettyinä. Ampumisen suhteen on tärkeä muistaa, että mikäli epäröit minkä tahansa asian suhteen, lopeta toimintasi heti. On tärkeää, että tiedät, mitä teet ja että kaikki on kunnossa ennen toimimista. Tämä on ensisijaisen tärkeää sinun ja muidenkin turvallisuuden kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *