6 Vinkkiä, Joilla menestyt kyyhkynmetsästyksessä

Kyyhkynmetsästys on Suomessakin suosittu metsästysmuoto. Maassamme metsästetään vuosittain jopa 200 000 kyyhkyä. Kyyhkynmetsästys onkin antoisaa puuhaa ja kiitokseksi ahkerasta metsästyspäivästä voit saada aimo saaliin kyyhkyjä ruokapöytään vietäväksi.

Mutta kuinka kyyhkyjä metsästetään ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta saalis olisi mahdollisimman antoisa? Näillä kuudella vinkillä saat hyvät eväät kyyhkynmetsästykseen heti seuraavalle kaudellesi. Lue vinkit ja ota ne käyttöösi heti ensi kerralla, kun suuntaat kyyhkyjahtiin joko yksin tai metsästäjäporukassa.

1. Patikointi | Tee läksysi

Patikointi – yksi niistä asioista, joista emme niin pitäneet lukiossa! Pikakasinot saattoivat pyöriä mielessä, mutta jätetään ne nyt taakse ja suunnataan kohti luontoa. Mutta jotta voitaisiin saada kerättyä kaikki se onnistumisen kannalta vaadittu tieto-taito, kannattaa tehdä läksynsä ammunta-alueesta. Kun käyt tarkistamassa alueen ja tarkkailemassa lintuja etukäteen, opit paljon.

Kun lenkität koiraasi tai olet muutoin vain ulkoilemassa perheesi kanssa tai yksin, tarkkaile lintuja. Katso, miten ne syövät, missä ne syövät. Kiinnitä myös huomiota vuorokaudenaikaan.

Huomioi ampuma-aluettasi ympäröivät pellot. Jos ammut laukauksen, linnut saattavat lennähtää toiselle, läheiselle pellolle. Tätä voidaan itseasiassa käyttää osana suunnitelmaasi: lähtemällä ulos sellaisena päivänä, kun osa metsästyskavereistasi ovat ampumassa muilla pelloilla. Tämä saa linnut liikkumaan teidän välillänne. Ammu laukaus pellolla ja anna lintujen lähteä lentoon. Katso sitten, kuinka pitkälle ne menevät vai tulevatko ne takaisin. Lintujen toiminnan seuraaminen auttaa sinua ymmärtämään, kuinka ne toimivat ja kuinka saat ohjailtua niiden liikkeitä sinulle suotuisaan suuntaan.

2. Maastoutuminen | Piiloudu

Piiloudu, niin löydät. Tämän lauseen kuulin joskus jossain. Se ei silloin kuulostanut millään tavalla loogiselta, mutta ymmärrän sen nyt. Metsästys, mitä se on? Siinä houkutellaan yleensä eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössään, aikeena tappaa, ruuaksi tai maanhoidollisissa tarkoituksissa. Kyyhkyjen kanssa voimme siis ehdottomasti puhua metsästyksestä!

Mutta kuinka saada metsästys onnistumaan? Ensimmäinen askel on hyvä maastoutuminen. Jotta voisit maastoutua luontoympäristöösi, tarvitset sopivat maastoutumisvälineet. Varmista aivan ensimmäiseksi, että piilopaikkasi ei erotu ympäristöstä. Jos olet rapsipellolla, kerää pitkiä, vihreitä heiniä piilopaikkasi päälle, jotta se sulautuisi peltoon. Sama koskee niitettyjä peltoja: yritä löytää jotain maastonväristä, jolla saat piilotettua itsesi.

Tämä koskee myös vaatteitasi. Hanskat ja kasvosuoja ovat aivan ehdottomia tämänkaltaisessa metsästyksessä. Ja kuten yömetsästyksessä yleensä, sijoittuu tämä auringonlaskuun, jolloin pimeys alkaa. Ja kun yö alkaa, kasvosi ja kätesi tulevat loistamaan kyyhkysen silmiin majakan lailla. Peitäthän siis ne.

3. Houkutin | Hämäykseksi

Houkuttimen käytön tarkoituksena on hämätä kyyhkyt pois niiden luonnolliselta lentoreitiltään ja saada ne luulemaan, että maassa on ruokailevia lintuja. Muodostelma tulisikin siis saada tehtyä mahdollisimman luonnolliseksi. Ja riippuen ammunta-alueestasi ja siitä, onko ympärilläsi aseita ja ammutko vain yhdestä piilosta käsin, tarvitset noin 20-30 houkutinta. Nämä sitten asetetaan hevosenkengän muotoon, joka auttaa houkuttelemaan linnut luoksesi.

Kyyhkymagneetin tai kyyhkykarusellin, kuten niitä kutsutaan, avulla saat järjestettyä liikettä alueellesi. Ne ovat paristokäyttöisiä ja kyyhkyt huomaavat ne jo kaukaa. On olemassa muitakin paristokäyttöisiä houkuttimia, kuten flappereita, joilla saat lisättyä vielä lisää liikettä alueellesi. Flapperit toimivat niin, että ne liikuttavat kuolleen linnun siipiä niin, että näyttää siltä kuin lintu räpyttelisi siipiään. Ja koska käytetään oikeaa lintua, menee se helpommin täydestä lentäviin kyyhkyihin. On aivan voittajafiilis saada parvi lintuja tulemaan luokse onnistuneen houkutusyrityksen päätteeksi.

Jos parvi on vieläkin liian korkealla, saatat ehkä tarvita erityisiä, kuolleille linnuille tarkoitettuja telineitä, joilla saat houkuttimet irti maasta ja näin ollen saada ne vielä paremmin näkyville – suoraan lentävien kyyhkyjen näkökenttään.

4. Ampumakaveri | Turvallisuus ennen kaikkea

Kun olet hyvin piilossa ja valmiina ampumaan ja teitä on kaksi, on tärkeää, että molemmat tiedätte, mitä olette tekemässä tai olette sopineet ampuvanne vuorotellen. Yleensä piilosta ammutaan vain yhdellä aseella. On tärkeää tyhjentää lipas ja pitää varmistin lukittuna, kun annat aseen toiselle. Pidä asetta aina ylöspäin ja poispäin piilostanne.

Jos ammut yksin, on kuitenkin aina kannattavaa ottaa kaveri mukaan. Joku, joka laskee puolestasi linnut ja panokset. Panoksia ei nimittäin ole aina niin helppo laskea – varsinkin, jos ammut isomman parven kyyhkyjä ja olet aktiivinen koko ajan. Ampumakaveri auttaa merkattujen lintujen kanssa ja on lisäksi hyvää seuraa väliin jäävillä tauoilla, jotka saattavat joskus tuntua lähes ikuisuudelta – vaikka todellisuudessa aikaa olisi kulunut vasta hetki!

Jos joku sääntö täytyisi ehdottomasti muistaa, kuuluu se näin: siivoa aina jälkesi! Varmista, että viet kotiisi käytetyt hylsyt ja mahdolliset laatikot. Tämä on kohteliasta maanomistajalle ja hän arvostaa elettä varmasti. Ethän siis jätä roskia luontoon.

5. Käytä asetta tarpeeksi

Hyvänä kyyhkypäivänä laukausten määrä voi kohota korkeisiin lukemiin – jopa satoihin. Tarvitset siis ehdottomasti kevyen, kestävän ja tarkan aseen, jota on mukava kantaa mukana koko päivän ajan. Naisjäsenemme ovat erityisesti pitäneet 20-kaliiperisesta puoliautomaatista ja se onkin loistava vaihtoehto sen tähtäävyyden kannalta.

6. Pellolta lautaselle

Käytäthän koko metsästyskauden kunnolla hyödyksi etkä anna päivien valua hukkaan! Käy metsällä aktiivisesti ja tuo saalista pöytään. Itse metsästetty ateria tuntuu aivan upealta palkinnolta.

Kyyhky on aivan mahtava ja herkullinen lintu, josta voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia. Ja koska kyyhkyt syövät pääosin siemeniä, on niiden liha siitä johtuen pehmeää ja oikein mehevää. Kokeile siis valmistaa siitä erilaisia aterioita. Laita kyyhkyä grillissä, kokeile suolaisiin piirakoihin tai keittoihin. Kyyhkystä on moneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *