Aloittelijan opas jousimetsästykseen

Jousiaseita on ollut olemassa tuhansia vuosia. Varsijouset ulottuvat todistetusta aina muinaiseen Kreikkaan sekä antiikin Roomaan saakka. Jouset ovat tehokkaita aseita, joissa on paljon erilaisia hyötyjä. Kerromme tässä lyhyessä oppaassa miksi käyttää jousta metsästysaseena – sekä millaista välinettä aloittajan kannattaa käyttää.

Muistutamme nyt heti alussa, että Suomessa varsi -tai jalkajouset ovat laissa täysin kiellettyjä metsästyksessä! Tulemme luonnollisesti käsittelemään ainoastaan laillisia metsästysaseita, kuten taljajousta – se on lähes jokaisen metsästäjän ykkösvalinta, etenkin alussa. 

Miksi käyttää jousta metsästysaseena?

Metsästäminen jousella on hyvin herkkää toimintaa. Metsästäjän tulee tiedostaa, mitä eläinlajia on jahtaamassa. Jousimetsästyksellä ampumamatka on yleensä vain 5-25 metriä, eli metsästäjän tulee päästä lähelle eläintä. Tämän takia parhaat saaliit ovat yleensä nuoria ja varomattomia yksilöitä – näitä pääasiassa myös pyritään metsästämään.

Jousimetsästys on omalta osaltaan hyvin ekologinen vaihtoehto. Jousi ei pidä lähes minkäänlaista ääntä, eikä sillä ampuminen aiheuta päästöjä. Tämän vuoksi harjoittelu onnistuu vaikka omalla takapihalla. Jousimetsästyksessä varoalue on varsin pieni, ja metsästää voi myös suhteellisen lähellä asutusta. Jokainen varmasti tietää, ettei kiväärillä tai haulikolla metsästetä aivan omakotitaloalueen läheisyydessä.

Metsästäminen jousen avulla on todella jännittävää. Sen avulla ei ole tarkoitus olla passissa kymmeniä tunteja, sillä metsästäjän tulee hiipiä lähelle kohdetta. Se on tietyllä tapaa uhkapelaamista – jos olet liian ahne, jää palkinto saamatta. Yleisimpiä metsästystapoja on juurikin hiivintä, houkuttelu sekä kyttäys. 

Toki jännitystä voi hakea oikealta pelisivustolta – jos aihe kiinnostaa, katso uudet kasinot ilman rekisteröintiä tästä! Mikäli haluat pitää jännityksen puhtaasti metsästämisessä, löydät lisätietoja jousimetsästämisestä esimerkiksi Jousimetsästäjäin Liitto Ry:n kotisivuilta.

Metsästysjousi sopii perinteisen metsästämisen lisäksi erikoisempiin kohteisiin, juurikin sen äänettömyyden ja pienen varoetäisyyden ansiosta. Ja mikä tärkeintä, nuoli läpäisee lähes minkä tahansa eläimen yhtä tehokkaasti kuin kiväärin luoti – näin eläin ei jää kärsimään, vaan se kuolee eettisesti, eli nopeasti.

Metsästysjousen toimintaperiaate lyhyesti

Kun puhutaan metsästysjousesta, käsitellään yleensä taljajousta. Karkeasti sanottuna 90% metsästäjistä suosii kyseistä jousta – ainakin alussa. 

Taljajousi on monipuolinen ja erittäin mukavan tuntuinen ampumaväline. Itse jännittäminen vaatii hieman voimaa, mutta viritetyn jousen pitäminen paikallaan on kevyehköä. Jos ampumista haluaa keventää, voi laukaisulaitetta myös käyttää. Taljajousi vaatii aloittelijalta kuitenkin harjoittelua, etenkin viimeistelyvirityksen kohdalla. 

Jousen toimintaperiaate on suhteellisen yksinkertainen: jännitä jousta, niin taljat pyörähtävät jolloin voimakaapelit siirtävä voimantuoton jämäkille kaarille. Taljajousen kaaret ovat lähes vaakasuorat, ja ne jännittyvät aina toisiaan vasten. Perinnejousissa kaaret eivät ole läheskään yhtä vaakasuorat. 

Millaisen vedon metsästäjä saa, riippuu pitkälti taljapyörästöstä. Vedossa on karkeasti sanottuna kolme vaihetta: jäykkä alku, kevyt keskiosa sekä päätepysäkki. Kun jousi on viritetty maksimaaliseen asentoon, ei sitä saa runnomallakaan pidemmälle.

Siinä taljajousen toimintaperiaate lyhyesti sanottuna. Suosittelemme lukemaan aina ohjeet ennen käyttöä. Nykyaikana Youtuben ihmeellisestä maailmasta löytyy myös paljon opastusta jousimetsästykseen – opettelu on todellakin vaivan arvoista!

Taljajousi, sen osat ja ominaisuudet

Taljajousi koostuu useasta eri osasta, ja metsästäjä voi omilla valinnoilla vaikuttaa tulevaan lopputulokseen. Pohjana toimii kuitenkin: runko, kaaret, pyörät sekä jänteet. Jousta voi mukauttaa muun muassa erilaisilla tähtäimillä, vaimentimilla, nuolihyllyillä, stabilisaattoreilla sekä nuolitelineellä. 

Aloittelijalle on tarjolla myös valmiita paketteja, joista löytyy kaikki tarvittava. Luonnollisesti valmiit “Ready to hunt” -paketit eivät voita itse koottua taljajousta. Alussa helppous ei kuitenkaan ole huono vaihtoehto – katso netistä millaisia valmispaketteja on tarjolla.

Taljajousi koostuu lyhyesti sanottuna näistä palasista:

 • Tähtäimet: Tähtäimiä on jokaiseen lähtöön, aina punapisteeseen saakka. Perusperiaate on yleisimmissä malleissa kuitenkin sama. Kun jousi on viritetty, tarkastellaan kohdetta valokuitutähtäimen pinnien kautta. Riippuen henkilöstä, voi pinnejä olla yksi tai useampi – ja niitä voidaan säätää mekaanisesti. Sen voi asettaa aina tietylle ampumamatkalle, mikä helpottaa operointia metsässä.
 • Nuolihylly: Kun jousta jännitetään, nuolihylly pitää nuolen paikallaan – peittämättä kuitenkaan näkyvyyttä kohteeseen. Malleja on monia, mutta suosituimmat ovat “drop away” (alas tipahtava) sekä “shoot-tru” (läpiammuttava) -mallit. 
 • Vakaajat sekä vaimentimet: Vaikka taljajousi on itsessään hiljainen, vaimentimen avulla laukaisuääntä voidaan entisestäänkin vaimentaa. Peurat ja kauriit omaavat hyvän kuulon, joten hiljaisuus on valttia jousimetsästyksessä.
 • Laukaisulaite: Mahdollistaa jousen laukaisemisen mekaanisesti. Laite on kiinnitettynä jännelenkkiin, eli se on ns. aukeavien pihtien sekä rannelenkin yhdistelmä. Laukaisulaitteen avulla ampuminen on huomattavasti tarkempaa, kuin käsin jännitettynä. 
 • Nuoliviini (kotelo): Olitpa metsällä tai harjoitusradalla, nuolet saa kätevästi säilytettyä viinissä. Nuoliviinin, eli kotelon saa kiinnitettyä jouseen tai metsästäjään. 
 • Maalitaulu: Jos olet aloitteleva jousimetsästäjä, kannattaa jousella ampumista luonnollisesti hiukan harjoitella. Erilaisia maalitauluja on paljon, aina villalla täytetyistä säkeistä multasäkkiin. Taustoja löytyy valmiina, mutta sen voi toki tehdä myös itse. Emme suosittele harjoittelemaan puutauluihin – nuolenkärjet ottavat turhaa osumaan. 
 • Muut oheistarvikkeet: Taljajousi on valmis käytettäväksi, mutta metsästäjä voi halutessaan hankkia vielä lisätarvikkeita. Näitä on esimerkiksi rannesuoja pahimpien mustelmien ja haavaumien välttämiseksi. Muita suhteellisen tarpeellisia tuotteita on jousilaukku, jännevaha sekä työkalusarja jousen huoltamiseen.

Miten löytää itselle sopiva metsästysjousi?

Kun lähdet ostamaan ensimmäistä metsästysjousta, aloita prosessi pohtimalla omia tavoitteitasi sekä tarpeitasi. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • Kuinka usein käyt metsästämässä?
 • Käyttääkö jousta useampi metsästäjä?
 • Kärsitkö jostakin neurologisesta vammasta, kuten ranne -tai selkäkivuista?
 • Arvostatko eettisyyttä sekä ekologista metsästämistä?

Näiden kysymysten perusteella on hyvä lähteä kartoittamaan omaa metsästysjousta. Etenkin siihen kuuluvien lisävarusteiden osalta – jos metsästäminen on satunnaista, ei jokaista kaupasta löytyvää varustetta välttämättä tarvita. 

Jousimetsästys pähkinänkuoressa

Jousimetsästys on ekologinen ja eettinen tapa metsästää. Jousi ei kuluta lainkaan luontoa, se on hiljainen sekä se tarjoaa erilaisen kokemuksen. Koska ampumasäde on yleensä maksimissaan vain 25 metriä, luo se oman jännityksen. Metsästäjän tulee hiipiä mahdollisimman lähelle kohdetta – tämä eroaa kiväärillä metsästämisestä paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.