Näytetään kaikki 5 tulosta

Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista on käytännössä eräänlainen dataliittymä mikä toimii SIM-kortin avulla. Mobiililaajakaista liittymiä on markkinoilla useita erilaisia ja ne on räätälöity erilaisiin tarpeisiin. Tärkeimmät asiat mitkä vaikuttavat hintaan on se miten paljon tarvitset kuukaudessa datan siirtoon varattua kapasiteettia ja miten nopeasti haluat sen tapahtuvan.  Jos lähetät satunnaisia kuvia ja vähän selailet facebookkia(Sekä tietysti metsastys.comia), niin pärjäät hyvinkin pienellä datasiirto kapasiteetilla. Tälläinen on esimerkiksi Elisa Mobiililaajakaista

 

Liittymät riistakameraan ja tutkapantaan

DNA Laitenetti – Edullinen liittymä tutkapantaan

3,90
8,90
3,90

Liittymät riistakameraan ja tutkapantaan

Moi Mobiili – 4G-liittymä riistakameraan ja tutkapantaan

6,00

Liittymät riistakameraan ja tutkapantaan

Saunalahti(Elisa) Huoleton 5g 300 M – Liittymä älypuhelimeen

31,90

Mobiililaajakaista kotona

Mobiililaajakaista on syytä ottaa rajoittamattomalla tiedonsiirrolla,jos kytket samaan liittymään useamman eri laitteen ja niillä on paljon käyttöä esimerkiksi pelaamiseen tai videoiden katseluun. Karkeasti voidaan sanoa että yksi tunti netflixin selailua hyvällä kuvanlaadulla vie noin 2,8-3 gigaa dataa. Eli leffa illassa kuukauden ajan vie käytännössä nopeasti n. 150 gigaa dataa kuukaudessa.

Jos mobiililaajakaistasi, esimerkiksi Moi Mobiilin kuuden euron simmi sisältää vain 4 gigaa dataa ja maksat lisädatasta 2,5 euroa/ giga, niin saat nopeasti muutaman sadan euron laskun (365€) pelkästä tiedon siirrosta...Silloin kannattaa ehdottomasti valita Moin rajattoman reilu liittymä, jossa saat 18 eurolla rajattoman määrän dataa käyttöösi!

Jos ja kun koko perhe selailee omia puhelimieen ja tablettejaan yhtä aikaa, niin on myös tärkeää että mobiililaajakaista on varustettu riittävällä kaistalla. Jos tiedonsiirtonopeus on heikko, ei kaista yksinkertaisesti riitä kaikille ja netti hidastuu merkittävästi!  Ja mikäs sen raskaampaa kuin pätkivät videot ja jatkuvasti pyörivä latausympyrä kun yrittää etsiä uusia metsästystarvikkeita ensi kauden jahtiin...

Mobiililaajakaista laitteissa

Markkinoille putkahtelee yhä tihenevissä määrin kaikenlaisia laitteita jotka tarvitsevat toimiakseen SIM-kortin ja mobiililaajakaista yhteyden. Tälläisiä laitteita on esimerkiksi riistakamerat, webastot, mökin etäohjauslaitteet, paikannuslaitteet, tutkapannat jne. Tiedä vielä mitä markkinoille tuodaankaan lähi vuosina!

Kaikille näille laitteille on kumminkin yhteistä se että, ne on käytännössä käyttökelvottomia jos et ole valinnut juuri käyttötarkoitukseen sopivaa mobiililaajakaistaa. Harva näistä tarvitsee nopeaa datan siirtoa, joten suosittelemme tilaamaan järkevän 2G liittymän

Miten nopean mobiililaajakaistan tarvin?

Aika harva loppujen lopuksi ajattelee järjellä, miten nopean mobiililaajakaistan oikeasti tarvitsee. Monesti otetaan joko halvin tai sitten nopein vaihtoehto, mutta tämä on oikeasti hyvinkin harvoin järkevitä.  Tarve voidaan määritellä helposti matemaattisesti, sillä data on käytännössä numeroita. Yksi tavu dataa sisältää kahdeksan bittiä. (jos tämä kiinnostaa enemmän, niin tutustu standfordin yliopiston opetusmateriaaliin.) Eli lyhyesti:

1 Mt  = 8 Mbit

2 Mt = 16 Mbit

10 Mt = 80 Mbit

1 Gt = 8 000 Mbit

Jne jne,

Kun tiedämme tiedostomme koon megabitteinä ja liittymämme teoreettisen maksiminopeuden, voimme laskea tiedonsiirtoon kuluvan ajan tarpeen optimaalisissa olosuhteissa jakamalla kuvan koon nopeudella.

Esimerkki 5Mbit/s nopeuteen rajoitetulla nopeudella:

Huonolaatuinen kuva 512 Kt:
512 kilotavun kokoinen kuva (4 Mbit) 5 Mbit/s :  = 0,8 s

Hyvälaatuinen kuva 4 Mt:
4 megatavun kokoinen kuva (32 Mbit) / 5 Mbit/s  = 6,4 s

Hyvälaatuinen video(10s) 12 Mt:
12 megatavun video (96 Mbit) / 5 Mbit/s = 19,2 s

Esimerkki 0,256 Mbit/s nopeuteen rajoitetulla nopeudella:

Huonolaatuinen kuva 512 Kt:
512 kilotavun kokoinen kuva (4 Mbit) 0,256 Mbit/s :  =15,6 s

Hyvälaatuinen kuva 4 Mt:
4 megatavun kokoinen kuva (32 Mbit) / 0,256 Mbit/s :  = 125 s

Hyvälaatuinen video(10s) 12 Mt:
12 megatavun video (96 Mbit) / 0,256 Mbit/s :  = 375 s= yli 6 minuuttia!

Näistä esimerkeistä huomataan nopeasti, että mikä liittymä on järkevä huonolaatuisten kuvien lähettämiseen ja mikä taas on järkevä esimerkiksi laadukkaiden riistakameravideoiden lähettämiseen.

Mobiililaajakaistan yleisimmät ongelmat

Mobiililajakaistan ongelmat on liiankin tuttua monelle. Suurimmat syyt miksi mobiililaajakaista ei pelaa on että kuuluvuus on liian heikko. Huono kuuluvuus on suurin syy miksi netti pätkii ja rupeaa suoraan sanottuna ketuttamaan. Tästä syystä on tärkeää tutkia oman alueen kuuluvuuskarttoja ennen liittymän ostoa. Jos jostain syystä kumminkin liittymä tulee ostettua ennen tätä, niin meidän markkinoimat mobiililaajakaistat voi aina peruuttaa ilman kuluja ja jälkiseuraamuksia!

Muita ongelmia on netin kanssa yleensä yksinkertaisesti se että on tullut valittua väärä nettiliittymä väärään paikkaan. Muista että 2G liittyymällä ei tee mitään jos käytät 4G laitetta! Ja sama pätee myös toisinpäin. Eli valitse mobiililaajakaista aina laitteiston, tarpeen ja kuuluvuuden mukaan!

Tietyissä tapauksissa mobiililaajakaistan vika voi johtua myös itse laitteesta. Laitteiston,esimerkiksi riistakameran antenni on saattanut esimerkiksi kärsiä eikä mobiililaajakaista enää toimi halutusti. Antennit voivat myös hajota myös puhelimissa ja muissa laitteissa esimerkiksi kovasta iskusta tai tärinästä, Tämä ongelma on kumminkin helppo yleensä sulkea pois, sillä silloin netti ei toimi käytännössä missään mitenkään!

Mobiililaajakaistan historia


Mobiililaajakaistat on kohtuullsien uusi keksintö ihmiskunnan historiassa. Käytännössä suomessa ensimmäinen rehellinen mobiililaajakaista on tuotu markkinoille vasta vuonna 2007 DNA:n toimesta. Tällöin älypuhelinbuumi oli juuri alkanut ja liikkuvalle nettiyhteydelle alkoi olla kova tarve.

Vauhti alkuaikoina oli vain muutamia kilobitteja, kun nykyisin on mahdollisuus päästyä jopa gigabittien nopeuksiin. 5G-mobiililaajakaistojen saapuessa nopeudet voivat jopa kymmenkertaistua siitä, eli saatetaan päästä jopa 10 gigabitin nopeuksiin. Tälläistä vauhtia ei toki tarvita riistakameralla kuvien lähettelyyn, mutta kotikäytössä siitä voi olla jo suurikin hyöty!

Mobiililaajakaista eroaa pitempään käytössä olleesta kiinteästä laajakaistasta siinä, että se on ns. "mukana kuljetettava", eli käytännössä SIM-korttiin sidottu puhelinliittymä jossa on datan siirto mahdollisuus. Data liikkuu päätelaitteesta langattomasti tukiasemaan josta se liikkuu eteenpäin, sinne minne se on osoitettu. Tätä kokonaisuutta pitää hallussa Suomessa käytännössä kolme isoa toimijaa, DNA,Elisa ja Telia. Lisäksi markkinoilla on muutama muu toimija, joka vuokraa näiltä verkkoa ja tukiasemien kapasiteettia.