Hyvä kiikaritähtäin metsästykseen – Element Optics Helix HD 2-16×50 SFP

Kiikaritähtäin markkinat ovat viime vuosina eläneet suuressa mullistuksessa ja viime aikoina markkinoille on saapunut uusia haastajia pikkuhiljaa tiputellen. Tällä kertaa Suomessa hieman tuntemattomampi merkki Element optics tuo markkinoille Helix HD 2-16 x 50 kiikaritähtäimen SFP ristikolla.

Element Optics on Aaween maahantuoma optiikkamerkki, jonka takana on huippuammattilaisia erityisesti kilpa-ammunnan saralta.  Yrityksen taustalla löytyy ammattilaisia ja tarkkuusampujia niin jenkeistä, Etelä-Afrikasta kuin rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Taustalla on mm. Matt Dubber joka ylläpitää suosittua AirArmsHuntingSA – Youtube kanavaa.  Aaween porukka vakuuttui merkistä ensi näkemältään ja halusi ehdottomasti tuoda metsästyskäyttöön suunnatun Helix – mallin myös Suomen markkinoille.

Helix HD 2-16 x 50 tähtäinkiikari on kahdeksan kertaisella suurennoksella varustettu kiikaritähtäin joka on suunniteltu nimenomaan metsästyskäyttöön. Hinta pyörii kirjoittamis- hetkellä noin 590 € paikkeilla joten hintahaarukka sopii useimman metsästäjän kukkarolle. Yleensä 8 x suurennoskertoimet löytyvät lähinnä kalleimmista useamman tonnin kiikareista, joten ennakko-odotukset olivat kovat. Ennakko-odotuksia ei pienentänyt se että kiikaritähtäimelle luvataan elinikäinen takuu.

Myyntipaketissa

2 – 16 x suurennusalue on aika lähellä optimia, kun etsitään yleiskäyttöistä kiikaria jota halutaan käyttää niin hirvipassissa kuin latvalintujahdissakin. Tässä kiikarissa korkoristikko on toisella polttotasolla, jolloin ristikon koko pysyy silmämääräisesti samankokoisena suurennoksenkin kasvaessa. Tämä tuo etua nimenomaan pitkälle matkalle ampuessa, jolloin ristikko ei peitä maalia niin pahasti, kuin jos ristikko löytyisi ensimmäiseltä polttotasolta.

Asennus ja ensivaikutelma

Helix HD 2- 16 x 50 kiikari on 30 millisellä runkoputkella ja itse käytin asennuksessa perinteisiä Optilockin jalkoja. Etulinssin ollessa 50 millinen kiikarinjaloiksi valikoitui Medium Optilockit. Kiikari asennettiin juuri ostettuun Sako Quadiin. Pelivaraa etulinssin ja piipun väliin jäi sen verran että linssisuojan irrottamalla myös piipun mahtuu vaihtamaan helposti.

Ensivaikutelma kiikaritähtäimestä oli laadukas aina paketointia myöten. Vaikka myyntipakkaus ei sinänsä kerro tuotteen laadusta mitään, niin kyllä se aina omanlaista fiilistä tuotteeseen tuo. Paketista löytyi positiivisena yllätyksenä myös läpinäkyvät Flip-up linssisuojat jotka monesti joutuu ostamaan lisävarusteena. Myös perinteisemmät kiikareiden mukana tulevat bikini-suojat löytyi, mikäli joku niitä on tottunut käyttämään.  Vastavalosuoja löytyi myös, mutta rehellisesti sanottuna harvassa on tilanteet jossa sillä olen mitään ikinä tehnyt. Turhaa sitä ei viitsi kiikarissa pitää mukana, ja silloin todella harvoin kun sitä tarvitsisi se ei ole ikinä mukana.

Element Helix – kiikaritähtäintä mainostetaan nimenomaan metsästäjä ystävällisellä korotornijärjestelmällä. Näiden suojaksi paketista löytyy pyöriteltävät suojakorkit, jolloin torneja ei tule vahingossakaan säädettyä. Mutta kierteelle on myös kierresuojat, jos haluaa pitää tornit aina helposti säädettävissä, joka on ainakin itselle luontevampi vaihtoehto. Korotornien käyttö on jämäkkää ja naksahdukset sekä merkinnät on selkeät, jolloin käyttö myös hämärässä on helppoa.

Hämärähommia varten kiikaritähtäimestä löytyy myös valaistu punapiste joka on selkeä ja kirkas, varsinkin jos sitä verrataan muihin saman hinta luokan kiikaritähtäimiin. Punapiste sammuu jokaisen kirkkausasteen välissä, joten sen käyttö on näppärää, eikä ylimääräisiä rullauksia tarvitse tehdä. Patterina on lähes joka marketista ja huoltoasemalta saatava 2032-paristo.

Paralaksi ja suurennos

Parallaksi säätö kiikarista löytyy 10 metristä aina äärettömään, joka riittänee varmasti jokaiselle käyttäjälle. Mielelläänhän sitä ilman parallaksin säätöä menisi yleiskäyttöisessäkin kiikarissa, mutta eipä tuo taida olla fysiikanlakien mukaan edes mahdollista. Jos ampumamatkat vaihtelevat muutamasta kymmenestä metristä aina muutamaan sataan metriin, joudutaan parallaksia säätämään. Itselle on muodostunut onneksi aina tavaksi tarkistaa etäisyys ennen ammuntaa, mutta nopeissa tilanteissa väärin säädetty parallaksi saattaa aiheuttaa osumavirhettä. Jos tiedossa on että ampumatilanne saattaa tulla nopeasti, mutta ampumamatka vaihtelee 50m – 200 metriin, kannattaa parallaksi säätää noin 100 metriin, jolloin osumapiste pysyy tuolla matkalla kohtuu vakiona.

Kiikarin suurennuksen säätö onkin helppoa. Mukana tulee erillinen ”urakkanuppi” jolla säätö onnistuu vaikka silmät kiinni helposti. Kiikarin on kalibroitu .308 (8x- suurennoksella) ja 6,5 creedmore (10x)– patruunoille, jolloin ristikosta löytyvät valmiit merkit 100, 150, 200, 300 ja 400 m matkoille. Mukana tulevassa ohjekirjassa on myös englanniksi ohjeet siitä mitne kiikarin voi kalibroida myös muille kaliibereille. Kalibrointia varten mukana on erilliset tarrat linssisuojukseen, johon arvot voi kirjata.  Tällöin ne ovat aina helposti tarkistettavissa.

Urakka nupilla zoomaus onnistuu vaikka silmät kiinni

Helix HD 2- 16 X 50 – kiikaritähtäimen näkökenttä 100 metrin etäisyydellä on 20,2 – 2,51 m, joka tekee siitä erittäin monipuolisen ja moneen käyttöön sopivan. Leveällä näkökentällä on huomattavasti helpompi löytää ammuttava kohde ja siitä on apua varsinkin nopeissa tilanteissa.

Korotornit ja vaihtopiippuinen kivääri

Itse olen kumminkin tottunut käyttämään metsästystilanteissa etäisyysmittaria, ballistiikkaohjelmaa ja korotorneja joten kalibroitujen etäisyyksien käyttö vaatii totuttelua. Niistä on etua varsinkin nopeisiin tilanteisiin, sillä valmiiksi kalibroidut etäisyydet ei vaadi tornien säätöä, mutta esimerkiksi latvalinnustuksessa on yleensä aikaa rauhassa tarkistella etäisyydet ja säätää korot kohdalleen torneista. Tornien käytöstä olen kuullut monenlaista mielipidettä ja osa niistä tykkää ja toiset ei. Suosittelen kumminkin kokeilemaan niitäkin avoimin mielin ja etsimään itselleen sen sopivimman tavan eri jahtimuotoihin.

Vaihtopiippuisen aseen, kuten Sako Quadin kanssa laadukkaat ja jämäkät korotornit ovat lähes välttämättämyys. Piippua vaihtaessa kaliiberista toiseen aseen osumapiste muuttuu suhteessa kiikariin, sillä jokainen piippu on yksilönsä. Itse hain ns. nollapisteet .17hmr kaliiberille, jota tulee käytettyä enemmän ja jolla ampumamatkat on pitempiä. Kun tornit oli säädetty kohdalleen, oli korkit helppo pyöräyttää patruunan kannalla auki ja nollata asteikko.

.22lr piipunvaihdon jälkeen kohdistettiin ase taas halutulle matkalle ja tornien lukemat painettiin muistiin.  Nyt piipunvaihdon jälkeen kohdistusta ei periaatteessa tarvitse tehdä uudelleen, vaan kummallekin kaliiberille osumapiste halutulle matkalle on säädettävissä torneista.

Kaiken kaikkiaan Helix HD 2- 16 x 50 kiikaritähtäin tuo laatua ja luxusta mitä on totuttu näkemään lähinnä huomattavasti kalliimman hintaluokan tähtäimissä. Jos kiikaria vertaa saman hintaluokan suosittuun malliin, on kuva Helixissä selkeästi kirkkaampi ja ristikko erottuu huomattavasti paremmin.

Lopputuloksena vahva suositus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *