Jump to content
Sako T3

Husqvarna 12/70 mustaruuti

Recommended Posts

MoiOlen kaivellut nettiä kovasti, mutta en ole löytänyt vastausta. Kaapissa on (perintönä) Husqvarna haulikko,rinnakkaispiippuinen, hanalukot, mustaruuti, 12/70. Aseen tarkkaa ikää ei ole tiedossa mutta isoisä osti sen 1920 -luvulla käytettynä. Tukissa on metallikilvet joissa toisella puolella on kaiverrettu ajokoira ja toiselle puolelle kettu. Aseessa ei mallimerkintää, nimeä mutta numerot on. Ko. ase on aivan luvallinen ase.Lähinnä kiinnostaa mistä löytyisi lisää tietoa ja mikä mahtaa olla laitteen arvo? Tunnearvo on iso, sitä ei raha korvaa kun ase ei koskaan myyntiin tule.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Löytyisikö sinun lähistöltä aseseppää, jolla käyttäisit aseen näytillä. Varmaan nopein keino saada lisää tietoa ja oikeaa tietoa. Jos kyseinen henkilö ei osaa opastaa niin uskoisin ainakin että pystyisi kertomaan henkilön joka sinua pystyy auttamaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Löysin oman viestini täältä netin syövereistä. Ase on nyt omissa nimissä. Se on Husqvarna Model20 12/65 (ei siis 12/70). Valmistusvuosi on 1902, selvitin sen sarjanumeron perusteella. Pahemmin ei ole netissä myynnissä mutta keräilijä tarjosi näkemättä 2.000 euroa. Ei tosin ole myynnissä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Lankapiipuista tuli mieleeni kertomus, kuinka talvella -48 jänis jahdissa tälläinen lankapiippuinen haulikko räjähti isoisäni käteen. Piiput kuulemma katkesivat noin 10cm patruunapesien jälkeen, oli saanut 2viikkoa nyppiä rauta ja puutikkuja käsistä ja kasvoista..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Lanka- eli damastipiiput ei tosiaan ole kestävyydeltään nykypiippujen veroiset. Aika ajoi ohi silloin, kun savuton ruuti keksittiin...Mutta aloittajan aiheesta; Kertomiesi tietojen perusteella en usko että pyssysi on Husovaarnan malli 20. Tämä siksi, että ko. mallista damastipiiput vaihdettiin teräksisiin (ainakin jonkun tiedon mukaan) jo 1890-luvulla. Toinen asia mikä ei oikein sovi kuvaan, on kaiverrukset. Niistä luovuttiin paljon aiemmin, ilmeisesti jo piikkipatruunakaudella 1870-luvun lopussa. 20 kun oli vähän sellanen karvalakkimalli, ilman suurempia hienouksia. Tuotannossa se oli silti järjettömän pitkän ajanjakson, 1870-luvulta 1950-luvulle. Pyssy saattaisi paremminkin olla Hussen malli 15, jossa kaiverrukset säilyivät tuotannon loppuun 1940-luvulle. Ko. mallista mainitaan myös, että damastipiipuista siirryttiin teräksisiin vasta 1900-luvun alkuvuosina (1902 valmistettu voi siis olla vielä lankarööreillä). Hylsynpituus kaikkien muiden Husqvarnan hanallisten tapaan 65 mm, eli ko. haulikkoa valmistettiin kalibereissa 12/65, 16/65 ja 20/65. Varmasti makea vehje saada perinnöksi. Aseella ampuminenkin olisi todennäköisesti mahdollista, mikäli kunto on vielä hyvä. Husset kun ovat varsin lujaa tekoa. Mikäs sen loistavampi jänispyssy, kun vaarinaikonen savuruutikanuuna! Damastipiippujen kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, suotavat painetasot kun ovat luokkaa "mustaruuti". Teräspiippuiset versiot sen sijaan kestäisivät jo pieniä savuttomiakin paukosia.Jos rupesi kiinnostamaan enemmälti Husqvarnan pyssykät, niin täältä vähän iltalukemista:http://www.skydevaaben.com/index.xmlJa kevennyksenä vielä muuan jänistelyvideo, jossa kalustona nimenomaan Husqvarnan malli 20 ja mustaruutipanokset:http://www.videoita.fi/video.php?id=806&sort=1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Noita sivuja olen selaillut, ja sarjanumero perusteella sain iän, mallista en olekaan ihan varma. Kiitos tuosta tiedosta, pitää jatkaa tutkimista ja tarvittaessa ostaa kirja Husqvarnan tuotannosta. Ja kun nyt tuon Model15 tiedot katsoin ja kuvat niin kyllä se täsmää! Eipä tullut katsottua sitten tuon tietoja.. Kiitos eskopesko!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...