Jump to content
Sampovaari

Pitäisikö joutsenen metsästys sallia?

Recommended Posts

Eli mitä olette mieltä pitäisikö joutsenen metsästys sallia? Nykyään joutsenia tapaa monessa puistossa ,lammessa ,järvessä ,merellä......mielestäni joutsenia riittäisi hyvin metsästykseen ja kanta kestäisi verotuksen. Ja eikös joutsenet tapaa omia itselleen jotain pieniä järviä ja häätävät tunkelijat pois esim hanhet?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Erittäin monimutkainen asia.. Saaliseläimenä oma kansallislintu on kyllä vaikea kuvitella. Tärkein kysymys taitaapi olla, että miten kanta kestäisi metsästäjiä?... Valkoinen lintu kun on helppo bongata keskeltä peltoa ja kiväärin kanssa ampua pois. Joutsenet kyllä valtaavat erittäin tehokkaasti alueita nykyään, joten ehkäpä jossain vaiheessa jotain olisi tehtävä. Joutsenen metsästystä olis kyllä erittäin tarkoin rajoitettava, jos se ikinä onkaan mahdollista näin "rivijäsenenä". Tulisko siitä "isojen herrojen" metsästysmuoto, kalliine lupineet yms. No aika näyttää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ennen: hanhi uiskentelee erämaalammissa..... sitten: joutsen tulee paikalle ja karkottaa hanhen lammista...nykyään: joutsen uiskentelee erämaalammissa :)Eli hanhet rauhotettaisiin pariksi vuodeksi ja joutsenille asennettaisiin lupa homma. Vaikka pitää maksaa vähäsen 1 joutsenen luvasta, 2 joutsenen luvasta vähän enemmän jne. Vaikka kyllä se ilman lupahommaakin pelaisi...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minun mielestä joutsenjahti pitäs keskittää vastasyntyneiden vähentämiseen koska kuuluu yleissivistykseen tietää että joutsenet ovat yksiavioisia ja jos ampuu toisen puolison niin poikastuotanto tipahtaa heti ku toinen osapuoli pariskunnasta ei lähe kuule lähijängälle iskee uutta ukkoa/akkaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tähän säikeeseen haluaisin lisätä oman kommenttini ja kysynkin: Missä on osoitettu, että joutsen olisi toisia lintuja kohtaan agressiivinen? Omat kokemukseni ovat täysin erilaisia joutsenten suhteen. En ole omalla kohdallani havainnut agressiivista käyttäytymistä toisia lintuja kohtaan. Ainut on pesän puolustaminen, mutta tämäkin liittyy lähinnä petojen ja ihmisten lähestyessä hautovaa emolintua. Monesti olen nähnyt, miten esimerkiksi sorsat ovat ruokailleet mielellään joutsenten läheisyydessä ja kevätmuuton aikaan olen monesti nähnyt muuttavien joutsenten parvissa myös hanhia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lainaukset Karjalan Maa lehden haastattelusta:
"Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Juha K. Kairikko arvioi juhannuksen alla lehtihaastattelussa, että kansallislinnun kannan sääntely tulee jossakin vaiheessa pakosta esiin.
Kairikon mukaan kyse on riistanhoidosta, jolloin toiminta hyödyttäisi muita vesilintulajeja, joiden pesimistä joutsen metsästäjien havaintojen mukaan häiritsee tai jopa estää pesimisen"
Kun taas birdlifen kanta:
"Lintuharrastajien BirdLifeSuomi näkee asian aivan päinvastoin. Järjestön mielestä joutsen häätää pienpetoja pesimäalueilta ja nostaa pitkällä kaulallaan ravintoa pohjasta muillekin vesilinnuille."
Tiedä sitten miten asia on.. Kunnon tutkimusta ehkä vaatisi.

Näimpä. Asiasta ei ole muita kuin kahden eri harrastajaryhmän omia kokemuksia, mutta tutkimustuloksia ei juuri ollenkaan joiden avulla voitaisiin tehdä päätöksiä. Itselläni ei ole mitään sitä vastaan, jos joutsenia saisi metsästää, mutta sille on oltava hyvät perustelut, jos metsästys aiotaan sallia. Itsekkin voisin ihan mielenkiinnosta maistaa joskus joutsenen lihaa. Tiedä vaikka sattuu olemaan hyvää  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jouhtenia on omalla perukalla jo aivan riitämiin. Joutolituparvi (siis pesimättömät nuoret) on kasvannu kolmessa vuodessa 15 yksilöstä tämän kesäseen 80.neen.  Että joka rimmille riittää joutsenpari tai kaksi. Ja kun joutsen valtaa elinpiirikseen jonkun rimmikon, niin siihen ei taatusti ole muilla kuin telkillä sukellustaitoisena ole asiaa. Hanhet saavat sulkia omikseen metissä ketun silmäin alla. Mehtyy onnistuisi erinomaisen kätevästi RHPn myymillä poikaslintuluvilla, kuten takavuosina majavaluvat oli ostossa. Siinä joutsen ehtisi tottua paukkuaraksi ja kanta ei rojahtasi äkkiseltään olemattomaksi, eikä pariskunnat leskeytyisi. Van arvata voi, ettei tätä asiaa järkipohjalta ratkaista

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ehdottomasti, Mutta minun mielestä metsästys tulisi kohdistaa poikasiin, jotka ovat vielä pitkälle syksyyn harmaita, joten helppo erottaa. Tällöin pesiväkanta tuskin laskísi ja nimenomaan ei tulisi erakko Joutsenia, yksi avioisuuden takia. Toisaalta alkuun kantaa voisi rajoittaa lupa perusteen pohjalta. Jokainen joka joutsenen haluaa paukauttaa tulisi ostaa siihen erikseen myytävä lupa. Lupia myytäisiin vuodessa vain tietty määrä per metsästäjä. Nämä lupa maksut kirjattaisiin vaikka Metsästyskortin maksun yhteydessä. Jotenkin näin luulisi olevan suht järkevää, samalla kannan kehitystä seurattaisiin ja tarvittaessa voitaisiin metsästykseen puuttua hyvinkin nopeasti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...