Metsästyskoira on metsästäjän paras ystävä

Metsästys on monelle suomalaiselle tärkeä harrastus, johon liittyy sekä luonnossa olemista että samankaltaisten ihmisten kanssa ajanviettoa. Monelle suuri osa harrastuksesta on oma metsästyskoira, joka saattaa olla jopa syy koko harrastuksen aloittamiseen. Metsästyskoiran hankinnan syy voi olla metsästys tai metsästyksen aloittamisen syy voi olla itse metsästyskoira. Oli miten oli, metsästyskoira ei ole pelkästään apu metsällä, vaan metsästäjän paras ystävä.

Metsästys on harrastus siinä missä muutkin

Ihmiset tarvitsevat harrastuksia työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseksi, mutta myös stressin poistamiseksi. Ihmisinä me kaikki nautimme eri asioista ja rentoudumme eri tavoin. On ihmisiä, jotka rentoutuvat keittiössä kokkaillen tai musiikkia kuunnellen, mutta on myös ihmisiä, jotka tarvitsevat toisenlaista rentoutumista ja löytävät sen suosikkiharrastuksensa kautta. Hauskuus johtaa rentoutumiseen, ja siispä siitä nauttivat pelaavat esimerkiksi kolikkopelejä, kuten Fire Jokeria, tai lautapelejä, kuten shakkia.

On myös ihmisiä, joiden lempiharrastukset tapahtuvat ulkona, kuten kalastus tai metsästys. Metsästys on uskomaton harrastus, jonka vain sitä kokeilleet tietävät. Metsässä käyminen on yksi parhaista tavoista saada raitista ilmaa, treenata ja päästä eroon kiireisen arjen aiheuttamasta stressistä. Yksi metsästyksen tärkeimmistä ja parhaista asioista on yhteistyö metsästyskoiran kanssa. Metsästyskoiran merkitys on valtava ja metsästyskoira on todellakin metsästäjän paras ystävä ja suurin apu.

Metsästyskoira ei ole apuväline vaan elinikäinen ystävä

Metsästyskoirat ovat olleet oleellinen osa suomalaista metsästyskulttuuria jo pitkän aikaa. Tästä syystä johtuen maastamme löytyy myös useita eri koirarotuja, yhteensä yli sata eri rotua. Vaikka sana metsästyskoira viittaa siihen, että koiraa käytetään osana metsästystä, ei se tarkoita, että koira olisi pelkästään vaikkapa aseen kaltainen metsästysväline. Koira on elävä olento, joka tulee hankkia metsästyskaveriksi vain silloin, kun on oikeasti valmis ottamaan itselleen koiran.

Koiraan tulee kuitenkin mahdollisesti sitoutua reilusti yli 10 vuoden ajan. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, sillä metsästyskoirien olot eivät kaikkialla maailmassa ole hyvät. Esimerkiksi Espanjassa metsästyskoirien kaltoinkohteleminen on mitä julminta maailmassa – koiralla ei ole arvoa ja se on puhtaasti kertakäyttötuote. Onneksi Suomessa metsästyskoirat onneksi nähdään yhtälailla perheenjärseninä kuin ihmisetkin. Koirista tulee pitää hyvää huolta, oli niistä kaveriksi metsälle tai ei.

Millainen rotu itselle sopii?

Kuten mainittua, erilaisia metsästyskoirarotuja löytyy Suomesta yli sataa erilaista. Suomen kansalliskoira suomenpystykorva on oletettavasti maamme vanhin koirarotu. Rotua käytetään nykyään lähinnä metsäkanalintujen metsästyksessä ja suomenajokoiraa taas ketun ja jäniksen metsästyksessä. Kolmas suomalainen koirarotu karjalankarhukoira ja ruotsalainen jämtlanninpystykorva ovat taas yleisiä metsästyskoiria kun lähdetään hirvimetsälle. Näillä koirilla on sekä erityisen hyvä suuntavaisto että hajuaisti, mikä tarkoittaa, että nämä koirarodut pystyvät työskentelemään suhteellisen itsenäisesti.

Tämän lisäksi karjalankarhukoiraa käytetään toki myös karhun metsästyksessä – nimensä mukaisesti. Suomalaisten metsästäjien yksi suosikkimetsästyskoiraroduista on myös venäläinen länsisiperianlaika. Tämä rotu sopii jos jonkinlaiseen metsästykseen vahvojen aistien ja riistaviettinsä ansiosta. Länsisiperianlaika on myös siitä mielenkiintoinen rotu, että sillä on yhä edelleen käytöksellisiä ja ulkonäöllisiä piirteitä esi-isältään sudelta.

Toisaalta taas esimerkiksi saksanmetsästysterrieri sopii pienemmän riistan kuten sorsan ja jäniksen metsästykseen. Erilaiset kanakoirat taas sopivat lintujen metsästykseen. Kanakoirien tehtävä on löytää vainu, osoittaa linnun sijainti metsästäjälle, ajaa lintu liikkeelle ja myöhemmin pyynnöstä noutaa lintu metsästäjälle.

Metsästyskoirarotuja on siis monia useita. Riippuu mitä metsästää ja minkä kokoisen tai esimerkiksi luontoisen koiran haluaa hankkia. Rodun hankintaa voi siis lähestyä monesta eri lähtökohdasta, mutta kannattaa miettiä millaiseen metsästykseen itse haluaa metsästyskaverinsa hankkia. Tärkeää kuitenkin on, että koira sopii omistajan arkeen ja mitä metsästykseen tulee, on sen oltava kuuliainen ja koiralla on oltava luonnostaan metsästysviettiä. Metsästyskoira tulee myös kouluttaa metsästystä varten oikeaoppisesti.

Rotuja koulutetaan niiden käyttötapojen vuoksi eri tavoin, mutta kaikkien rotujen koulutuksessa tärkeää on rotutyypilisen käyttäytymisen vahvistaminen. Jos pennun ottamisen haluaa ajoittaa sopivaan ajankohtaan, on alkuvuosi sellainen. Tämä siksi, että kesällä pennun kouluttaminen on helpompaa ja jo syksyllä koiran voi viedä 6-10 kuukauden iässä metsälle. Tämä on kuitenkin yleinen ohje, sillä roduilla ja yksilöillä on kuitenkin omat eronsa. Vaativampien rotujen kanssa töitä voi joutua tekemään jopa tuplasti tai triplastikin enemmän.

Vaikka koiran voikin ottaa suhteellisen nuoressa iässä mukaan metsälle, tulee kuitenkin huomioida, että koira opettelee vielä. Päätarkoitus on luoda ja kasvattaa hyvää ja vakaata suhdetta omaan koiraan. Suuria ihmeitä pennulta ei siis alkuvaiheissa kannata vielä odottaa, vaan kouluttaa sitä motivoimalla ja palkitsemalla. Hyvä koulutus on vakaa pohja pitkälle ja tärkeälle suhteelle koiran ja omistajan välillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.