Odlo Evolution warm – tekninen aluskerrasto

Teknistymisestä huolimatta moni metsästysmuoto sisältää yhä runsaasti aktiivista liikuntaa, minkä vuoksi hiki on tuttu kaveri jahtiväelle. Tätä pyritään välttämään ultrahypercamo-metsästyspukujen mitä erilaisimmilla kalvopatenteilla, mutta paraskaan puku ei riitä yksinään. Fakta on, että ihoa vasten olevat vaatekerrokset vaikuttavat merkittävästi asukokonaisuuden toimivuuteen. Läpimäräksi hikoiltu vaate tuntuu ihoa vasten epämukavalta, sekä kylmettää pakkasilla nopeasti. Kerrospukeutuminen oikeilla materiaaleilla on ratkaisu ongelmaan. Testiryhmä selvitti, miten alimpana kerroksena käytettävä laadukas tekninen aluskerrasto toimii jahtikäytössä.
Tekniset ominaisuudet
Odlo valmistaa teknisiä alusasuja moniin eri käyttöolosuhteisiin ja -tarkoituksiin. Warm-kategoria on nimensä mukaisesti lämmittävää mallia, ja suositeltu käyttölämpötilaväli kevyessä liikunnassa on noin +0°C…-17°C.

Kerraston kangasmateriaali on 55% polyesteria, 37% polyamidia ja 8% elastaania. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat saumattomuus, strategisiin paikkoihin sijoitetut hengittävyysvyöhykkeet, sekä ehkä tärkeimpänä hopeakuitujen antibakteerinen vaikutus hajujen muodostukseen. Teoriassa asun pitäisi siis tarjota eräilijälle hankautumattomia, hikoiluttomia ja hajuttomia kilometrejä, mikä tekee tuotteesta todella mielenkiintoisen.
Testaus
Kerrastoa tutkiessa huomio kiinnittyy materiaalin sileyteen ja ohuuteen. Aluskerraston päätarkoitus on siirtää kosteus iholta ja toisaalta toimia eristeenä. Tässä toimiakseen kankaan tulee olla ihoa vasten, mikä todella toteutuu tämän asun kanssa. Mitoitus vaikuttaa hyvin kapealta, mikä lähtökohtaisesti tuottaa leveämmille ruhoille ongelmia. Sovitettaessa asun elastisuus hämmästyttää, kangas tuntuu venyvän lähes äärettömästi. Tämän ansiosta istuvuus on miellyttävä, vaikka testaajat eivät niitä kaikista pienimpiä kavereita olekaan.

Housuissa on myös pitkälle kaverille riittävän pitkät lahkeet!
Kotioloissa suoritettujen sovituksien jälkeen asua on testattu talvijahdeissa, sekä vertailuksi myös urheillessa kovemmalla sykkeellä. Lämpötilaolot ovat olleet testikäytöissä suositellun mukaiset, vaihdellen plussalta pakkasiin. Kerraston päällä on käytetty erilaisia villavälikerroksia, sekä päällimmäisenä kalvollista kuoripukua. Metsästykselle on tyypillistä liikunnan vaihtelevuus päivän sisällä, mikä korostaa kosteuden siirtymisen tärkeyttä. Hyvä esimerkki tästä on koiran ajon yllättävä kääntyminen väärään, jopa vaaralliseen suuntaan, liikennö
idylle tielle. Risukkoa kaatuu rytinällä, kun koiramies ravaa turvamieheksi, eikä hien irtoamiselta voi välttyä. Ajon kiepsahdettua takaisin turvalliseen maastoon rauhoittui myös liike, jolloin yleensä alkaa myös palelu. Normaalisti lakeuden talvisessa tuulessa märkä paita jähmettää miehen lähes pystyyn, mutta tällä kertaa kosteus tuntui mystisesti haihtuvan jo juoksun aikana. Välikerrokset eivät hikoilusta huolimatta kastuneet, ja toimintakyky säilyi ennallaan urheilusuorituksesta piittaamatta.
Napakka ja miellyttävä istuvuus on toimivan alusasun tärkeimpiä ominaisuuksia
Kankaan saumaton rakenne toimi oletuksen mukaisesti myös käytännössä, kerrastoa tuskin huomaa liikkuessa. Sekä paita että housut ovat riittävän pitkät, mikä varmistaa peittävyyden myös alaselälle. Housujen vyötärö on miellyttävän korkea, mikä takaa sen, ettei jahtiaikaa tarvitse tuhlata housujen nosteluun. Kankaan rakenteen vaihtelun vaikutusta on vaikeaa todentaa, mutta kokonaisuus on helppo todeta toimivaksi. Toimivuus on saavutettu jakamalla asu vyöhykkeisiin, jotka toimivat eri tavoin. Ideana on tehostaa hikoiluherkimpien kehonosien hengittävyyttä. Tällaisia kohtia ovat esim. polvitaipeet ja nivuset, joissa on selvästi huomattavasti ohuemmat kangaspaksuudet.
 
Hopean antibakteerinen vaikutus on tunnettu tietyllä tasolla jo vuosisatoja, ja sitä käytetään yhä sairaaloissa ja monissa hygieniatuotteissa. Odlon kangasmateriaalissa hopean rooli on luoda kankaaseen pinta, johon bakteerit eivät jää lisääntymään ja aiheuttamaan hajuhaittoja. Yleisesti teknisten kangasmateriaalien ongelmina ovat olleet juurikin järisyttävät käytön jälkeiset hajuelämykset, eikä toista kierrosta ilman pesua ole tarvinnut haaveillakaan. Hopean vaikutus tuntuu olevan tässä tapauksessa huomattava. Viikonlopun mittainen kerraston käyttö ei aiheuta vielä minkäänlaisia reaktioita kanssaeläjiin. Tämä mahdollistaa esimerkiksi pidempien eräreissujen läpiviennin ilman vaihtokerrastoa.
Yhteenveto
Odlon aluskerrasto mahdollistaa toimivuudellaan entistä miellyttävämpiä jahtikilometrejä, jonka vuoksi sitä voi suositella jokaiselle metsästäjälle!
Plussat:
+Toimivuus = hengittävyys
+Hajuttomuus!
+Istuvuus
+Saumattomuus
+Elastisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *