Ohjeita parhaiden välineiden valitsemiseen vaellusta varten

Jos olet ostamassa välineitä seuraavalle vaelluksellesi on syytä ottaa huomioon monia tekijöitä, jotta valitset parhaat ja laadukkaimmat tuotteet, jotka sopivat juuri sinulle. Jos näitä tekijöitä ei välineiden valinnassa oteta huomioon, saatat tehdä ostoksia joita myöhemmin kadut ja jotka voivat pilata muuten täydellisen retken raikkaaseen luontoon.

Vaelluksen ympäristö

Suunnitellun vaelluksen ympäristö ja muut olosuhteet ovat tärkeä huomioon otettava tekijä välineitä valittaessa. Luonnon olosuhteet vaikuttavat suuresti siihen, minkälaisia välineitä retkelle kannattaa ottaa mukaan ja minkälaisia kannattaa ylipäätään käyttää. Syytä on huomioida esimerkiksi sää, kasvillisuus, vesistöt, yms. Jos olet menossa retkelle alueelle jossa on tunnetusti kylmää, kannattaa valita varusteet jotka tällaisia olosuhteita kestää. Jos taas oletkin menossa esimerkiksi trooppiseen sademetsään, ei kannata valita välineitä jotka on suunniteltu arktisiin olosuhteisiin.

Tilan tarve välineille

Jos olet tuomassa retkelle suuren määrän tavaroita ja erilaisia välineitä, on syytä myös tuoda erilaisia reppuja ja muita säilytysvälineitä erilaisten välineiden säilytystä varten. Kannattaa siis ostaa hyvä ja laadukas reppu, jossa on säilytystilaa tarpeeksi, jotta sinun ei tarvitse murehtia sen vähyyttä.

Vaatteiden pesun tarve

Vaellukselle on syytä ottaa mukaan vaatteita, joita ei usein tarvitse pestä, sillä et luultavasti pysty vaellusreissulla pesemään vaatteitasi. Tämän vuoksi antimikrobiaaliset vaatteet ovat täydellinen vaihtoehto pitkille reissuille, kaukana pesukoneista. Antimikrobiaaliset vaatteet ovat siitä hyviä pitkille retkille, että ne yrittävät taistella erilaisten bakteerien, sienten ja muiden mikrobien kertymistä vaatteisiisi. Näin voit välttää vaatteiden ikävältä haisemiselta ja muulta epämiellyttävältä.

Ruoka ja vesi

Vaellusta suunnitellessa on myös hyvä huomioida ihmisen tarpeet ruoalle ja vedelle. Ilman näitä elintärkeitä aineita, voit kuihtua tai jopa kuolla reissullasi. Tästä syystä on hyvä säästää tilaa ja ostaa laadukkaita ja säilyviä ruokatuotteita retkellesi. Esimerkiksi armeijan MRE (Meal Ready to Eat)-pakkaukset ovat täydellistä ruokaa selviytymiseen erilaisissa olosuhteissa. Tällaiset pakkaukset myös säilyvät vuosia ja mahtuvat verrattain pieniin tiloihin. Voit lukea MRE-pakkauksista lisää ainakin Yhdysvaltalaisen DLA:n verkkosivuilla.

Sopivat vaatteet

Kuten varmasti tiedät, vaellukselle ei kannata lähteä esimerkiksi farkuilla. Vaellukselle on syytä pukea joustavia, kestäviä ja yleisesti laadukkaita vaatteita, jotka kestävät mahdollisesti raskaat olosuhteet, joita ympäristössä voi esiintyä. Sopivia vaatteita ovat esimerkiksi urheiluvaatteet, kuten verkkarit. Myös erilaiset ns. “kompressiovaatteet” ovat täydellinen vaihtoehto, sillä tällaiset vaatteet sisältävät antibakteriaalista kuparia, joka on hyvää ihollesi, varsinkin esimerkiksi pitkillä luontoretkillä. Hyvä vaihtoehto rahapeleistä nauttimiseen on myöskin tämä sivusto, josta löydät parhaat rahapelit suomessa.

Elektroniset välineet

Vaellukselle ei kannata lähteä ilman esimerkiksi GPS-paikanninta, joka voi pelastaa elämäsi pahassa tilanteessa, kuten jos esimerkiksi eksyt alueella, jota et hyvin tunne. Puhelimellesi on myös hyvä tuoda mukanasi varavirtalähde ja muille laitteille, kuten juurikin esimerkiksi kyseiselle GPS-paikantimelle kannattaa tuoda varaparistoja.

Ensiapupakkaus

Vaelluksella on aina todennäköisyys ainakin jonkinlaiselle onnettomuudelle. Tämän takia on syytä pakata aina mukaan ainakin jonkinlainen ensiapupakkaus, joka sisältää kaikki tarvittavat välineet, joilla voit hoitaa akuutteja haavoja ja pelastaa itsesi tai muut retkeen osallistuvat henkilöt pahimmassa tapauksessa kuolemalta. Suomessa retkeillessä on hyvä myös tuoda mukaan kyypakkaus, varsinkin jos sinulla tai jollain muulla on mahdollinen tai todettu allergia kyykäärmeen myrkkyä vastaan. Jos olet kiinnostunut ensiapupakkauksista ja niiden sisällöstä on syytä tutustua esimerkiksi PartioWikiin. Sivu listaa kauppoja, joista voit pakkauksia luotettavasti ostaa, sekä niiden sisältämiä tuotteita.

Vältä ylimääräistä pakkaamista

Varusteiden pakkaamisessa on kuitenkin hyvä muistaa se, mitä retkellä eniten tarvitset. Ei esimerkiksi kannata varata laukussa tilaa kymmenelle karkkipussille, jos et saa ensiapupakkaustasi mahtumaan. On hyvä suunnitella jo etukäteen, mitä retkelle aiot pakata ja mitä oikeasti sen aikana tarvitset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *