Onko metsästyksellä terveyshyötyjä?

Itselle mielekkäiden harrastusten parissa vietetty aika on erityisen tärkeää hyvinvoinnille ja arjessa jaksamiseen. Harrastukset voivat olla tärkeässä asemassa terveyden edistämisessä. Suomalaisten suosimiin harrastuksiin kuuluvat monet erilaiset aktiviteetit luonnon helmassa, kuten marjastaminen, sienestäminen, metsästäminen, kalastaminen, vaeltaminen, metsässä pyöräily sekä kävely. Talvella moni viihtyy hiihtoladuilla tai vaikkapa lumikenkäilemässä. Luonnon rauhassa vietetty aika on yleisesti ottaen hyvin rentouttavaa ja palauttavaa, mikä on mitä parhainta vastapainoa arjen kiireelle ja stressille. Luonnossa liikkuminen on erinomainen tapa parantaa omaa terveyttä: keho vetristyy, mieli rauhoittuu ja mieliala kohenee.

Metsästyksessä yhdistyvät monet tekijät, jotka ovat hyväksi niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin kannalta. Tutkimusten mukaan metsästyksellä on havaittu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka liittyvät erityisesti sairauksien ehkäisyyn sekä sen kuntouttavaan ja palauttavaan vaikutukseen. Lue alta lisää, mitä kaikkia terveyshyötyjä metsästysharrastuksella on tarjota.

Luonnossa liikkumisen monet terveyshyödyt

Kaikki varmasti tietävät, että säännöllinen ulkoilu ja liikunta edistävät terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunnan ei tarvitse välttämättä olla hikistä aerobicia ryhmäliikuntatunnilla tai painojen nostelua kuntosalilla, vaan myös luonnossa liikkuminen voidaan laskea liikunnaksi,  jonka parissa saa niin raitista ilmaa kuin hyötyliikunnan tuomia positiivisia vaikutuksia. Metsästys on yksi vaihtoehto luonnossa liikkumisen terveyshyötyjen saamiseksi.

Luonnossa liikkumisesta saatavat terveyshyödyt on todettu monissa tutkimuksissa. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sekä sydämen syketiheyttä että verenpainetta ja vähentää kehon lihasjännityksiä. Metsässä vietetty aika on myös mitä parhainta mielen huoltoa, sillä metsä rauhoittaa ja helpottaa stressiä sekä vähentää masennusoireita. Luonnossa vietetty aika tukee henkisestä rasituksesta palautumista. Mitä pidempään metsän siimeksessä viihtyy, sitä suuremmat hyödyt, mutta jo 15 minuuttia luonnossa on riittävä aika myönteisten vaikutusten kokemiseen.

Metsästyksen fyysiset hyödyt

Metsähallituksen ja Oulun Diakonissalaitoksen vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa otettiin selvää ihmisten metsästys- ja kalastusmatkoilla kokemista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Metsästäjistä 90 % arvioi hyvinvointinsa kohentuneen metsästysretkillä. Yksi metsästyksen merkittävä terveyshyöty on sen parissa saatava fyysinen liikunta, mikä kohottaa kuntoa. Monelle metsästäjälle kertyy melkoisesti kilometrejä riistan perässä tarpoessa, ja lisähaasteen tuovat mukana olevat varusteet. Vaihtelevassa maastossa liikkuminen haastaa kehon toisella tavalla kuin kaupunkiympäristössä kävely. Terveellisen ruokavalion rinnalla fyysinen liikunta on avainasemassa sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä.

Suoranaisten fyysisten terveysvaikutusten ohella metsässä oleskelun on todettu monipuolistavan ihmisen mikrobistoa. Heikentynyt mikrobisto on liitetty allergioihin, astmaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja jopa Altzheimerin tautiin. Metsästyksellä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia ihmisten vastustuskyvyn vahvistumiseen. Metsästystä harrastetaan yleensä kaukana melusta ja saasteista, joten metsässä keho saa taukoa ilman epäpuhtauksista ja melusaasteesta. Raitis ilma ja hiljaisuus, jossa läsnä ovat ainoastaan luonnon äänet, elvyttävät kehoa ja mieltä ainutlaatuisella tavalla. 

Mielenterveyttä edistävät vaikutukset

Fyysisten terveyshyötyjen ohella luonnossa liikkumisen, ja myös metsästyksen tuomia hyötyjä on tutkittu etenkin henkisen hyvinvoinnin kannalta. Monissa tutkimuksissa metsästäjien on todettu virkistäytyvän ja rentoutuvan metsästysreissuilla. Metsästys edistää stressistä palautumista ja rauhoittaa mieltä sekä kohottaa mielialaa. Luonnon rauha ja hiljaisuus sekä luontoelämykset ovat monia metsästäjiä motivoivia tekijöitä.

Toki metsästämisessä myös motivoi mahdollisuus saada onnistumisen ja saavutuksen tunteita, kun reissulta on kotiinviemisiksi saalista. Joskus käy kuitenkin niin, että reissulta joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin, mutta onneksi kotona voi kokeilla onneaan vaikkapa nettikasinolla. Vedonlyönti on perinteisesti suomalaisia kiinnostava rahapeli, jossa – aivan kuten metsästyksessä – omia mahdollisuuksia voi parantaa hiomalla taitojaan, vaikka tuurilla onkin aina näppinsä pelissä.

Arjessa on harvoin liikaa niitä hetkiä, jolloin emme katsele jotakin näyttöä, joten metsästysreissulla silmät ja mieli saavat taukoa jatkuvasta elektronisten laitteiden tuijottamisesta ja informaatiotulvasta. Kun stressi ja kiire jäävät taka-alalle, mieli tyyntyy. Luonnon rauhassa keskittyminen yhteen asiaan rauhoittaa mielen. Metsällä ollessa täytyy keskittyä ympäröivään luontoon ja sen ääniin. Keskittyminen ympäristöön parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.

Yhdessä harrastaminen tuo iloa

Metsästystä harrastetaan usein porukalla, mikä voi olla tärkeä tekijä sosiaalisten suhteiden hankkimisessa ja ylläpitämisessä. Porukassa harrastaminen tuo ihmisyyteen kuuluvaa sosiaalista läsnäoloa, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia. Suuri osa metsästysreissulla vietetystä ajasta menee odotteluun, ja hyvä seura saa ajan kulumaan rattoisammin. Jos metsästys on sinulle uusi harrastus, on metsästysseuran löytäminen tärkeä tekijä. Metsästäminen on sosiaalista puuhaa, ja muiden kanssa yhdessä tekeminen kohottaa mielialaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *