Parhaat koirarodut metsästykseen

Parhaat koirarodut metsästykseen

Metsästyksessä koira saattaa olla varsin hyödyllinen rinnalla kulkija. Tutkimusten mukaan ihmiset ja koirat ovat metsästäneet yhdessä aina koirien kesytyksen alkuajoista lähtien, jo kauan ennen maatalouden aikakautta.

Metsästyskoiralla on hyvä olla muutamia tärkeitä piirteitä, kuten voimakas halu saalistaa, kyky vastaanottaa käskyjä, kestävyys sekä sporttisuus. Samalla kun metsästäjä itse laittaa parhaat pikakasinot pyörimään tai vain ottaa rennosti, voi taitava metsästyskoira käydä noutamassa saalistetun kohteen.

Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on ylivoimaisesti yksi suosituimmista metsästyskoirista. Tämä innostunut, energinen ja uskollinen koirarotu kestää hienosti erilaisia olosuhteita, kuten kylmiä lämpötiloja ja kuumuutta. Labradorinnoutaja voi myös helposti uida kylmässä vedessä.

Erityisen hyvin labradorinnoutajat soveltuvat ankkojen metsästykseen. Metsästysajan ulkopuolella labradorinnoutaja on erinomainen seura- ja perhekoira ystävällisen luonteensa sekä miellyttämishalukkuutensa vuoksi.

Kultainennoutaja

Samaan tapaan kuin labradorinnoutajat, on myös kultainennoutaja erinomainen metsästyskoira. Ne sopivat erityisen hyvin lintujen ja muiden piensaaliiden pyyntiin.

Kultainennoutaja on innostunut, uskollinen ja erittäin hyvin koulutettavissa. Metsästysajan ulkopuolella ne ovat rakastettuja perheenjäseniä, ja ne tulevat hienosti toimeen myös lasten kanssa. Tästä syystä kultainennoutaja onkin yksi parhaista vaihtoehdoista lapsiperheeseen.

On syytä kuitenkin muistaa, että kultainennoutaja tarvitsee todella paljon toimintaa ja liikuntaa pysyäkseen virkeänä ja hyvinvoivana.

Beagle

Beagle on hajukoira, jolla on luontaisesti hämmästyttävän hyvä hajuaisti ja kova ääni. Tätä rotua on perinteisesti hyödynnetty etenkin pienriistan, erityisesti kanin metsästämisessä.

Beaglet ovat perusluonteeltaan leppoisia ja erinomaisia kumppaneita, minkä ansiosta ne sopivat hienosti myös lapsiperheisiin. Labradorinnoutajan tavoin myös beaglella on luontainen tarve miellyttää omistajaansa.

Metsästyskoirana beaglen juuret ulottuvat kauas, sillä se on luotu metsästykseen Englannissa jo 1600-luvulla. Beagle elää keskimäärin 12–15 vuotta, joten siitä saa pitkäaikaisen metsästyskaverin.

Amerikan kettukoira

Amerikan kettukoira on luonteeltaan hyvin päättäväinen hajukoira. Tämä rotu viihtyy erityisen hyvin takaa-ajossa, mikä tekee siitä loistavan metsästyskoiran.

Alun perin Englannin kettukoirasta jalostettua rotua käytettiin nimensä mukaisesti pääasiassa kettujen metsästykseen. Myöhemmin Amerikan kettukoirasta on tullut oiva kumppani myös muuhun metsästykseen.

Amerikan kettukoira on rakastava ja uskollinen kumppani, joka tarvitsee päivittäin paljon liikuntaa tyydyttääkseen korkean energia- sekä kestävyystasonsa.

Englanninspringerspanieli

Englanninspringerspanieli on erinomainen lintukoira, joka soveltuu hienosti fasaanien jahtaamiseen. Tällä rodulla on labradorinnoutajan ja kultaisennoutajan kaltaiset noutamistaidot, mikä tekee siitä loistavan kaverin pienriistan ja lintujen metsästykseen.

Englanninspringerspanieli on melko pienikokoinen, minkä ansiosta se soveltuu metsästykseen myös pienemmissä paikoissa. Vapaa-ajalla springeri on erinomainen seurakoira, joka tulee toimeen hienosti myös perheen pienimpien jäsenten kanssa.

Pointteri

Pointteria kutsutaan toisinaan myös englanninpointteriksi. Kyseessä on lintukoira, jolla on korkea saalistamisvietti ja hyvin määrätietoinen luonne. Pointteri jaksaa jahdata saalista, kuten viiriäisiä ja fasaaneita väsymättä.

Pointteri soveltuu metsästämiseen myös lämpimissä olosuhteissa, sillä se sietää hienosti kuumuutta. Rungoltaan pointteri on hieman vinttikoiramainen, ja sen karva on lyhyt sekä kiiltävä.

Rakastava pointteri on myös pitkäikäinen, sillä rodun edustajat elävät usein jopa yli 15-vuotiaiksi. Pointteri on helppoa tunnistaa valloittavista luppakorvistaan.

Englanninsetteri

Englanninsetteri on metsästyskoira, joka tunnetaan nopeasta juoksukyvystään sekä metsästystaidoistaan. Tämän rodun edustajat voidaan kouluttaa myös noutamaan, mikä tekee niistä erinomaisia kavereita lintujen ja pienriistan metsästyksessä.

Englanninsettereiden suosion kasvaessa rotu jaettiin kahteen ryhmään. Kenttäkoirat ovat kooltaan pienempiä ja kevyempiä, minkä ansiosta ne soveltuvat parhaiten metsästykseen. Näyttelykoirat puolestaan soveltuvat paremmin lemmikeiksi suuremman runkonsa sekä pitkien karvojensa ansiosta.

Luonteeltaan englanninsetteri on vilkas, sosiaalinen ja ystävällinen rotu. Se tulee hienosti toimeen myös muiden koirien kanssa. Elinikää englanninsettereillä on keskimäärin kymmenestä kahteentoista vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *