Patruunoiden jälleenlataus

Metsästäjälle ja urheiluampujalle harjoittelu ja aseen säännöllinen ulkoiluttaminen radalla on tärkeää ampumataidon ylläpitämiseksi. Harjoittelu parantaa luonnollisesti ampumataitoa ja siten myös saalisvarmuutta riistatilanteessa. Jatkuva harjoittelu kuluttaa kuitenkin patruunoita, ja suurilla laukausmäärällä ammuskustannukset nousevat helposti reippaiksi.
Patruunan osat ovat luoti, ruuti, nalli ja hylsy. Ammuttaessa ruutipanos, nalli ja luoti tuhoutuvat käyttökelvottomiksi, mutta tavallisesti hylsy jää käyttökelvolliseksi. Tämä mahdollistaa uuden patruunan lataamisen uudella ruutipanoksella, nallilla ja luodilla. Hylsyn uudelleen lataamista kutsutaan jälleenlataamiseksi ja näin valmistettuja patruunoita voidaankin kutsua itseladatuiksi, jälleenladatuiksi tai uusiopatruunoiksi. Huomioitavaa on kuitenkin, että vain messinkivalmisteiset hylsyt soveltuvat jälleenlataukseen. Siispä rauta-, alumiini- ja muovihylsyt joutavat käytön jälkeen kaatopaikalle.
Jälleenlatauskomponentteja sekä -välineitä on saatavana laajasti. Useat patruunavalmistajat myyvät myös luoteja sekä hylsyjä erikseen ja näitä on saatavana alan liikkeistä ympäri Suomea.
 
MIKSI JÄLLEENLADATA?
Alle on listattu muutamia usein kuultuja syitä jälleenlataukselle.

  • Säästä rahaa. Itse ladatun hirvipatruunan hinta voi olla parhaimmillaan 1/3 tehdasladatun hinnasta. Kaliiberista riippuen säästö voi olla paljonkin suurempi.
  • Valmista tarkempia patruunoita. Korkealaatuisilla komponenteilla ja välineillä pystytään valmistamaan tehdaslatauksia tarkempia patruunoita omaan aseeseen.
  • Ammut paljon, ammut paremmin. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, ampumalla paljon ampumataito paranee sekä jälleenladatuilla patruunoilla kustannukset eivät karkaa.
  • Kadonneet kaliiberit. Vaikka ns. kadonneille kaliibereille ei enää tehdaspatruunoita valmisteta, on komponentteja saatavilla ja patruunahuolto turvattu.
  • Räätälöidyt patruunat. Laajasti saatavilla olevista komponenteista on mahdollista räätälöidä omaan käyttötarkoitukseen sopia latauksia sekä juuri omalle aseelle sopivia latauksia.
  • Laajempi kaliiberi valikoima. Hankittavan aseen kaliiberin valintaa ei rajoita tehdaspatruunoiden saatavuus, vaan voit itse ladata patruunat.
  • Riippumattomuus tehdaspatruunoista. On mahdollista, että jonkin patruunan tehdaslataaminen lopetetaan, mutta jälleenlatauskomponentteja on laajasti saatavilla.
  • Hyvä harrastus. Metsästys ja urheiluammunta ovat hyviä harrastuksia. Patruunoiden jälleenlataus tuo harrastukseen lisää ulottuvuutta sekä on hauskaa ja palkitsevaa.

Jälleenlataaminen moderneilla välineillä on siistiä ja turvallista. On kuitenkin pidettävä mielessä, että lataaminen on turvallista niin kauan kuin itse haluamme. Onkin syytä huomioida turvallisuus ja komponenttien oikeaoppinen säilyttäminen ja käsittely. Seikkaperäinen tutustuminen latausohjeisiin ja latausvälineiden käyttöohjeisiin onkin tärkeää jälleenlatauksen turvallisuuden kannalta.
Kirjoittaja Matti Paananen julkaisee Esa Paananen: Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus -kirjaa. Kirja on kattava ja monipuolinen suomeksi kirjoitettu patruunoiden jälleenlatausopas. 6. painoksessa on yli 600 sivua latausarvoja sekä ohjeita patruunoiden jälleenlataukseen ja se kattaa yli 70 kiväärikaliiberia ja yli 25 pistoolikaliiberia. Kirja on tilattavissa www.latauskirja.fi
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *