Vastuullinen metsästys

Mitä on vastuullinen metsästys?

Oikeaoppinen metsästys on vastuullista. Saalista ja luontoa kunnioitetaan joka tilanteessa sekä turvallisuudesta huolehditaan aina. Omalla toiminnalla edistetään metsästyksen arvostusta sekä muistetaan kestävän käytön periaate.

auringonlasku

Miten nämä asiat sitten näkyvät käytännössä?

Luonnossa kulkiessa muistamme aina sen, ettei luontoon jätetä mitään, mikä ei sinne kuulu. Sen, mitä metsään kantaa, jaksaa varmasti kantaa myös pois.
Aseen kanssa metsässä liikkuessa muistetaan aina turvallisuus ja vastuullisuus. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että et vahingossakaan osoita aseen piipulla jahtikavereita kohti. Varmistin pidetään päällä siihen saakka, kunnes on riistalaukauksen aika. Tämä tietysti vaatii sen, että kohde on 100% tunnistettu, tausta varmistettu
sekä kaikin puolin asiat siinä kunnossa, että sormen voi koukistaa. Nämäkin tuntuvat useimmille itsestäänselviltä asioilta, mutta myöskin näitä on hyvä kerrata ennen metsästysreissua.

On hyvä miettiä, onko kaikki turvallisuusasiat otettu huomioon ja voisiko jotakin asiaa kehittää parempaan suuntaan. Se, että omalla toiminnalla edistetään metsästyksen arvostusta, on monen asian summa. Olet yksin esimerkkinä, millaisia metsästäjät ovat. Pienet asiat ja eleet antavat vaikutelman, jos kohtaat jahtireissulla muita ihmisiä. Eli otetaan huomioon muut metsässä liikkujat tilanteen vaatimalla tavalla.

Kestävän käytön periaatteen toteutuminen takaa sen, riistaa jää vielä tulevillekin vuosille. On syytä ennen jahtikauden aloitusta tiedostaa riistakannan tilanne,
ja metsästää sen mukaisesti.

IMG_7635

Mitä metsästäjän on hyvä ottaa huomioon sosiaalisessa mediassa?

Täytyy muistaa aina sosiaalisen median voima. On aina pyrittävä antamaan mahdollisimman hyvä kuva omasta toiminnasta. Esimerkiksi lisätään someen vain sellaisia kuvia, joista näkyy saaliin kunnioitus. Vältetään mahdollisesti provosoivia kuvia ja tekstejä. Muistetaan se, että ulkopuolisille ihmisille yksi "vääränlainen" kuva tai lause voi antaa huonon kokonaiskuvan metsästäjistä. Yksittäiset hyvät kuvat, sanat ja teot muodostavat taas sitten hyvän mielikuvan metsästäjistä. Siitä olisi hyvä kaikkien pitää kiinni.

Vaikka tiedostaakin jo, mitä vastuullinen metsästys on, ei kertaamisesta ainakaan haittaa ole. Asioita on myös hyvä käsitellä                                                                      jahtitovereiden kanssa hyvässä hengessä.

IMG_7740Loppuun vielä eettisiä ohjeita:

1. Edistä toiminnallasi metsästyksen arvostusta
2. Huolehdi kestävän käytön periaatteen toteutumisesta
3. Osoita kunnioitusta riistaeläimille
4. Kehitä tietojasi ja taitojasi
5. Pidä huolta turvallisuudesta
6. Huolehdi suhteista maanomistajiin
7. Ota huomioon asutus ja muut luonnossa liikkujat
8. Kunnioita muita metsästäjiä

Lähde: Eettisiä ohjeita metsästäjille

IMG_3905

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *