Näytetään ainut tulos

Avokelat

Avokelat ovat ehdottomasti suosituimpia keloja urheilukalastuksessa, eikä syyttä suotta. Avokela soveltuu loistavasti niin jigaukseen kuin perinteiseen heittokalastukseenkin. Me etsimme järkevimmät ja hinta-laatusuhteeltaan järkevimmät avokelat Kiinasta! Ja eikun tilaamaan!

Miten valita avokela?

Avokelan valitseminen on helppoa myös ilman myyjää. Tärkeintä on valita kela joka soveltuu juuri sinun harrastamaasi heittokalastukseen, oli se sitten karppien ongintaa tai vaan perinteistä lippojen nakkelua laiturilta kesäiltana. Avokelat jaetaan monesti ns. luokkiin, josta pienimmät on 500 – luokkaisia ja isoimmat jopa 8000 luokkaisia.

Käytännössä jako voidaan tehdä karkeasti seuraavasti:

  • 500 sarjalaiset soveltuu parhaiten micro-kalastukseen, kun viehepainot on 2-8 grammaisia.
  • 1000 -sarjalaiset soveltuu parhaiten ul-kalastukseen, kun viehepainot on alle 15 grammaa.
  • 2000-3000 sarjalaiset on hyviä yleiskeloja kaikkeen kalastukseen. Niille suositeltavat viehepainot on n. 10- 30 grammaa.
  • 4000-5000 sarjalaiset avokelat soveltuu isompien vieheiden, kuten haukikumien heittelyyn. Painot yleensä yli 20-30 grammaa
  • Isommat luokat ovat sitten erikseen tarkoitettu oikeasti isojen kalojen pyyntiin esimerkiksi jäämerelle. Tällöin puhutaan jopa satojen grammojen viehepainosta.
Ale!
26,78 16,07

Avokela jigaukseen

Kun lähdetään jigittelemään, kannattaa ehdottomasti valita avokela jigaukseen. Sillä on helppo heittää kevyempiäkin jigejä, sen jarrun säätäminen on helppoa vastaiskuissa ja sillä on helppo kontrolloida jigin uittamista. Myös heittohyrräkelat soveltuvat jigaukseen, mutta niiden käyttö vaatii hieman totuttelua, ja pienimpien jigien kanssa heittopituudet jäävät lyhyemmiksi. 

Normaali, niin sanottu yleis-jigisetti voisi sisältää 2000- tai 3000-sarjalaisen avokelan, jigivavan jonka viehesuositus on n. 7 g - 25 g. Siihenkun laitetaan vielä kaveriksi 0,14-0,18 mm punottu siima ja fluorocarbon peruke niin ollaan aika lähellä täydellistä yleis-jigisettiä!   

UL-jigaus

Avokelat soveltuvat täydellisesti juurikin ul-jigaukseen tai ylipäätänsä ul-kalastukseen. Niitä saa juuri sopivan pieninä, esim 500-  ja 1000 - sarjalaisina joihin sopii n. 100 metriä ohutta punottua siimaa. Näillä avokeloilla on helppo heittää kevyitä viehepainoja pitkälle, ja niillä on kalojen väsytys mukavaa ja tunnokasta!

Pienempien jigien ja jigipäiden(5 g - 15 g) kanssa kannattaa valita 1000-  tai 2000- sarjalainen avokela. Se on sopivan pieni ja tunnokas avokela jigaukseen, ja se soveltuu loistavasti kevyempien vapojen kaveriksi. Vavan on tärkeä olla juuri sopivalle viehepainolle suunniteltu, sillä muuten pienemmät jigit ei lennä kovinkaan kaksisesti ja isommat saattavat hajottaa vavan heitossa.

Suosittelemme valitsemaan tämän kokoluokan kelaan siimaksi 0,12 mm tai 0,14 mm punotun siiman. Punottu siima tekee ul-jigauksesta tunnokasta ja tuo voimaa vastaiskuihin, jotka ovat erityisen tärkeitä varsinkin kuhan jigauksessa. Kuhalla on vahvat leukaperät ja on tärkeää saada koukku uppoamaan kerralla riittävän syvälle että tartunta pysyy loppuun asti.