Näytetään kaikki 9 tulosta

Heittohyrräkelat

Viime vuosina avokelojen rinnoille on kiilannut hyvinkin voimakkaasti heittohyrräkelat. Varsinkin hauen kalastuksen nostaessa päätään ja viehe kokojen kasvaessa, on heittohyrrät vakiinnuttanut asemansa jokaisen kalastajan valikoimissa. Olemme koostaneet tälle sivustolle laadukkaita keloja, joiden avulla heittohyrräkelan valinta on helppoa. On turhaa maksaa satoja euroja heittohyrrästä, kun vaihtoehtona on laadukas ja  edullinen heittohyrräkela.

Muistathan myös tilata uuteen kalaan laadukkaat ja edulliset siimat

Heittohyrräkelan jarrut

Heittohyrräkelan valinta on aina oma juttunsa ja sitä varten on hyvä tietää niiden tärkeimmistä ominaisuuksista, eli jarruista. Hyvä heittohyrräkela sisältää käytännössä aina kolme jarrua. Tärkein on tietenkin pääjarru jolla säädetään siiman vetovastusta, eli käytännössä sitä miten paljon tarvitaan voimaa että kelalta tulee siimaa lisää kalalle. Tämän jarruteho on monesti n. 5kg:sta ylöspäin, jopa 15 kiloon asti. Normaalissa hauen ja kuhan pyynnissä riittää n. 6- 8 kiloa ja syvänmeren pyynnissä sitten suositellaan yli 10 kilon jarruvoimaa.

Toinen tärkeä jarru on lähes kaikista keloista löytyvä jarru, jolla säädetään puolan kireyttä. Tämä jarru vaikuttaa myös heittämiseen, eli mitä tiukemmalla tämä on, niin sitä vähemmän puola pyörii.

Heittohyrrien yleistyessä yleistyi myös kolmas jarru, heittojarru. Näitä on sekä magneettisena että keskipako-periaatteella toimivia. Nämä on ns. heittojarruja, jolla säädetään miten paljon puola pyörii, kun kierrosluku kasvaa. Tällä jarrulla pyritään rauhoittamaan puolan vapaa-pyörintä heittotilanteessa, jolloin siimasotkuja ei pääse syntymään. Hyvässä heittojarrussa on säätövaraa ja jopa 8 magneettia.

Ale!
Ale!
68,69 35,72
Ale!
68,69 35,72
Ale!
Ale!
56,66 29,46
Ale!
56,51 29,38

Heittohyrräkelan välitykset


Heittohyrräkelaa valitessa tulee kiinnittää huomiota myös välityksiin. Sopiva välitys on aina tilanne kohtaista joten jos kalastat paljon, on hyvä omistaa useammalla eri välityksellä olevia keloja. Mutta jos haluat selvitä yhdellä, valitse kevyt heittohyrräkela., jossa on 6:5 välitys. Tämä on hyvinkin yleispätevä välitys jolla pärjäät keskimäärin tilanteessa kuin tilanteessa.

Jos kalastat isoja kaloja, suosittelemme matalan välityksen kelaa, jolloin kelaaminen ei käy tärpin sattuessa raskaaksi. Tämä on tärkeää esimerkiksi syvänmeren kalastuksessa, jossa kelataan isoja kaloja syvältä. Valitse hidas välitys myös silloin, jos kalastat kylmän veden aikaan. Tällöin uistimia on hyvä liikuttaa hitaammin ja hidas välitys auttaa siinä.

Jos taas kalastat lämpimän veden aikaan, kannattaa valikoimiisi lisätänopea heittohyrräkela, jossa on jopa yli 9:1 välitys. Tällä saat vauhtia kelaukseen, ilman että kädet on hapoilla. Ja tärpit on taattu, kun uistimet liikkuvat lämpimässä vedessä nopeaan!