Showing all 9 results

Siimat

Siimat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan. Punotut siimat ja monofiilisiimat. Lisäksi on olemassa fluorocarbon siimoja jotka soveltuvat esimerkiksi perukkeisiin, eli perukesiimaksi. Hyvä kela, esimerkiksi heittohyrräkela ja vapa tarvitsee aina kaverikseen laadukkaan ja käyttötarkoitukseen sopivan siiman. Koostimme tälle sivustolle erilaisia vaihtoehtoja ja hieman opasta miten siima kannattaa valita.

Punottu siima

Punottu siima kiinasta on aina järkevin vaihtoehto. On silkkaa hulluutta maksaa merkkisiimojen hintoja, mutta saada samaa tavaraa mitä kiinasta saa muutamalla eurolla. Lähestulkoon kaikki merkkisiimatkin on valmistettu kiinassa, mutta merkistä ja välikäsistä johtuen niiden hinnat karkaavat usein kymmeniin euroihin, kun saman määrän siimaa saa kiinasta parilla eurolla. Halpa siima kiinasta on siis todella kokeilemisen arvoinen!

Järkevin ja paras siima hauenkalastukseen on ehdottomasti punottu siima kiinasta. Punotun siiman ominaisuudet tukevat valintaa, sillä se ei käytännössä jousta ollenkaan ja siinä on erittäin hyvä vetolujuus.  Punottu siima jigaukseen on myös järkevä valinta, sillä tällöin koet parhaiten tärpit, kun se ei vaimene siiman joustavuuteen.

Punotun siiman heikkouksiin voidaan laskea sen hankaus ja iskunkestävyys. Se kestää tasaisessa vedossa hyvin, mutta todella äkillisissä iskuissa se katkeaa kohtuu helposti, kun taas monifiili siima joustaa.

Monofiili siima

Hyvä uistelusiima on aina monofiilia! Sillä on myös oma paikkansa koskikalastuksessa, jossa siima hiertää helposti kiviä vasten. Tällöin punotun siiman hankauskestävyys tulee vastaan ja se hajoaa helposti. Monofiili siima soveltuu siis parhaiten käyttökohtaiseiin jossa vaaditaan hankauskestävyyttä tai joustoa. Halpa pilkkisima (ja samalla myös hyvä) on myös monofiili, sillä se ei kerää jäätä pakkasella samalla tavalla kuin punottu siima.


Perukesiima

Perukesiimaa käytetään monesti perhokalastuksen lisäksi jigauksessa. Punottu siima jigaukseen ja päähän metrin pätkä fluorocarbon - perukesiimaa on monen ammattilaisen valinta. Punottu siima tuo tuntuman jigiin ja fluorocarbon siima tarjoaa tarvittavan jouston ja hankauskestävyyden. Fluorocarbonin etuja on myös sen valontaitto ominaisuus, joka tekee siitä käytännössä läpinäkymätöntä. Osa vannoo myös fluorocarbonin kestävyyteen myös hauenkalastuksessa.  Tällöin käytetään paksu, noin millin vahvuista fluorocarbon siimaa perukkeena, joka kestää hauen hampaita paljon paremmin kuin monofiili tai punottu siima.