Showing all 12 results

Vavat

Vavat on yksi tärkeimpiä kalastajan välineitä  Ilman hyvin toimivaa vapaa ei hyvällä kelalla tee mitään, eikä ilman hyvää kelaa tee hyvällä vavalla mitään. Eli yksinkertaisesti, osta hyvä vapa ja kela, niin vältyt monelta murheelta ja kipeiltä ranteilta. Varsinkin viime aikoina kasvaneet vieheiden koot aiheuttavat huonolla vavalla helposti kipeytymiä ranteissa ja olkapäissä.

Vavan valinta

Vavan valintaan vaikuttaa loogisesti se, että missä, miten ja mitä kalastat. Valitettavasti yksioikoista vastausta emme voi antaa, että juuri tämä vapa sopii käyttötarkoituksiin, vaan tähän vaikuttaa myös henkilökohtaiset mieltymykset. Jotku tykkäävät että vapa on nopeatoiminen ja toiset taas hitaammasta.  Olemme jakaneet vavat käyttötarkoitusten mukaan omiin kategorioihin, joissa avaamme hieman jokaisen tyypin valintaa tarkemmin. Esimerkiksi heittohyrräkelalle vapaa valittaessa ainut oikea vaihtoehto on heittohyrrävapa

Vavan nopeus ja jäykkyys

Kun puhutaan vavoita, esiin nousee yleisesti vavan nopeus. Tämä kuvastaa käytännössä sitä miten nopeasti vapa palautuu takaisin alkuperäiseen asentoonsa, eli suoraksi. Nopea toimiset vavat palautuu taipumisen, eli heittotilanteen jälkeen nopeasti takaisin suoraksi, kun hitaat vavat tekee saman liikkeen hieman hitaammin. Tämä ominaisuus nousee eniten esiin heittokalastuksessa.

Toinen tärkeä ominaisuus vavassa on sen jäykkyys. Käytännössä tämä näkyy eniten silloin kun tehdään vastaisku. Eli miten paljon vapa joustaa, kun tehdään terävä liike. Jäykät vavat soveltuu erinomaisesti käytettäväksi esimerkiksi monifiili siimalla, kun taas hieman löysempi vapa soveltuu paremmin punotun siiman kanssa käytettäväksi, sillä punottu siima ei jousta.

Viehesuositus vavoissa

Viehesuositus vavoissa on suuntaa antava arvo, minkä painoisella vieheellä vapa toimii optimaalisesti. Myös vieheen  ilmanvastus vaikuttaa siihen miten vapa toimii juuri kyseisellä vieheellä. Käytännössä tätä suositusta kannattaa aina noudattaa.  UL-vapa on normaalisti tarkoitettu alle 10 grammaisille vieheille, Light vavat on n. 10-20 grammaisille ja jerkkivavat taas soveltuvat jopa yli 200 grammaisille vieheille.