Jump to content
Guest Guest

Kettukapi

Recommended Posts

Guest Guest

Onko seuranne alueilla esiintynyt paljon kettukapia? Mihin suuntaan tilanne on kehittynyt lähihistorian aikana? Oma kettuporukkani sai toissa talvena useita kapisia kettuja ja itse sain loukulla supin jolla kyseinen tauti esiintyi. Viime talvena taas ei ammuttu yhtäkään kapista turkiseläintä vaikka lukumäärä oli toissavuotista huomattavasti suurempi. Näyttäisi heilahtelevan suuresti tuo kapin esiintyminen oman seuran alueella ainakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No tuolla missä metsästän en oo kapisia eläimiä tavannut...Täällä missä asun olen nähnyt kauempaa yhden kapisen ketun (naapuri kuulemma sen oli myöhemmin ampunutkin kun oli pihaan tullut kissojen ruokia vaanimaan) ja yhden kapisen supikoiran näin, mutta en ehtinyt ajoissa autoa pysäyttää ja saada tota kiinni...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Toivottavaa olisi saada pois kaikki sairaat yksilöt että ne eivät luolastojen välityksellä levittäisi kapia muihin yksilöihin. Pari viime talvea ovat olleet runsas lumisia joka saa ketut hakeutumaan yleensä luolastoihin, jos ei luonnollisesti niin vähintäänkin koiran ajosta. Toissa talvena tavattiin harvinaisen paha kapitapaus. Eräällä ketulla oli karvaa enää kaulassa (kuin urosleijonan harja), jaloissa ja vähän selän päällä. Ei mikään kaunis näky.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Viime jahtikaudella ei ammuttu ainuttakaan kapikettua, mutta ainakin yksi mahdollisesti kapinen kettu nähtiin viime talvena.  Viime talven raju kettukannan leikkaus varmasti auttaa asiaan paljon ja supien puuttuessa taudin esiintyvyys pysyy toivottavasti pienenä. Näin puoli kuukautta takaperin metsätiellä autolla ajellessani ketun joka oli liikkeellä keskellä kirkasta päivää ja äkkiseltään katsottuna saattoi olla kapinen. Toki kettu näyttää kesäturkissaan suhteellisen nuhjuiselta ja arvio ketusta piti muodostaa muutaman sekunnin aikana.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Supien karsiminen totisesti edesauttaa sitä että kapi ei leviä joka luolastoon ja ladon alustaan jossa turkiseläimet majailevat. Jo ihan luolakoirametsästyksenkin kannalta on tärkeää saada kapiset eläimet pois metsistä. Luolakoira kuitenkin työskentelee samoissa luolastoissa joihin kapi on saattanut pesiytyä. Ja useat koirat ottavat vastustajaansa kontaktia jonka aikana kapi voi tarttua koiraan ketusta/supista. Tämäkin vuodenaika on loistavaa aikaa karsia supeja pois vaikka loukuttamalla. Nuoret supit ovat usein helposti loukutettavissa ja yleensä ovat suuria taudin levittäjä kun etsivät itselleen sopivaa elinaluetta.     Vähentynyt ihmisten pelko ja liikkuminen keskellä kirkasta päivää kielivät ketulla siitä että kapi on saattanut tarttua kyseiseen eläimeen. Lisäksi on tärkeä hävittää mahdollisesti kapinen eräksi saatu eläin oikeaoppisesti eli polttamalla tai hautaamalla se erittäin syvällä maahan. Itse olemme suosineet saaliiksi saatujen kapisten eläinten polttamista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Polttaminen on varma konsti, polttotynnyriin kapinen eläin ja sytytysainetta päälle. Loukuttaminen olisi nyt todella hyvä keino, kun nuoret supit tulevat loukulle helposti ruoan perässä, mutta eipä ole enää loukkuja kun joku oli ne vienyt. Oli vain minun nimilappu ja puhelin numero revitty pois loukun kyljestä ja jätetty maahan missä loukku oli. Silloin toivoin että olisipa ollut riistakamera väijymäs, olisi saanut vorot kiinni. Tässä kun lähellä keskustaa asustelen niin monesti nähnyt "city" kettuja, joilla on todella kapinen turkki, niitä kun viitsisi loukutella tässä asuinalueen lähettyvillä, niin parantaisi tartunnan riskiä huomattavasti, mutta eipäs ole uskaltanut, kun porukka pitää koiriansa irti täällä lenkillä ollessensa, voipi fifi olla loukussa alta yksikön ja minä saisin vihat ja haukut hienosta yrityksestä vähentää riskiä tartunnasta palkakseni.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Juuri tuollaiset ihmiset jotka varastavat kaiken minkä näkevät, ärsyttävät itseäni eniten. Tai vaihtoehtoisesti jos loukkua ei varasteta, se poljetaan kasaan. Kerran kävi näin omalle minkkiloukulleni. Kaupunkien reunamilla on vaikeaa loukuttaa juuri kaikenlaisten puudelien takia. Yleensä juuri kapisista ketuista tulee niitä niin sanottuja "citykettuja" jotka kiertelevät kaupungissa päivisinkin helpon ravinnon perässä. Cityketut varmasti olisivat helpompia saada loukkuun kuin erämaassa elävät lajitoverinsa jo pelkästään rajoittuneen ravinnonhankintakyvyn takia. Toinen vaihtoehto keskustan laitamille voisi olla jousella metsästys, mutta se on suhteellisen vaivalloista ja saanti pysyy yleensä hyvin pienissä lukemissa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen miettinyt tuota jousella kokeilemista, mutta voipi joku kukkahattu-täti soittaa poliisit perääni jos näkee minut lenkkipolun varrella metsästysjousi kädessä :/ Täällä ainakin tuntuu ettei porukka hyväksy metsästystä, kun on ollut nämä valitettavat kouluammunta-tapaukset lähiaikoina.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Tottahan se on että kaupunkialueiden reunamilla metsästäjät ovat ajautuneet ahtaalle. Aina on olemassa joku yli-innokas seuraaja jokaisessa pusikossa. On valitettavaa että kyseiset ihmiset eivät tajua että esimerkiksi kettukapitapauksissakin ajatellaan eläimen parasta. Kettu kuitenkin lopulta väistämättä kuolee kapiin ja saattaa ennen kuolemaansa ehtiä tartuttamaan sen useaan lajitoveriinsa.  Suomessa sattuneet kouluammuntatapaukset ovat olleet erittäin valitettavia ja on ikävää että aseharrastajat ja metsästäjät kärsivät siitä eniten. Se ei mielestäni ole metsästäjien, aseharrastajien eikä aseiden vika että tälläistä sattuu. Mielestäni mielenterveydenhoitoon sitä kuuluisi panostaa, ei aselakiin. Mutta siitä ei sen enempää.  Pari päivää enää ja sen jälkeen ajurit pääsevät taas irti metsiin ja kapitilanteeseen saadaan tämän vuoden osalta suurempaa kartoitusta. Kovasti on koirille kertynyt menohaluja kesän aikana.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...