Jump to content
jefferson

Piisamijahtia?

Recommended Posts

Eilen iski pyyntiveret taas kiehumaan. Jotakin piti keksiä. Tarkoituksena oli mennä varisjahtiin mutta niillä paikoilla missä tätä oli tarkoitus harrastaa pörräsi kyyhkyjä niin paljon jottei raaskinut niitä säikytellä. Tästä nenä suuntautui tarkastamaan sulia paikkoja jos vaikka virvelöimään pääsisi. Sulaa löytyi ja samalla piisameita. Tästä kehkeytyikin ajatus parista piisamin nahkasta. Eikun tuumasta toimeen, eikun takaisin pihaan pienoiskivääri kantoon ja jahdille. Vajaa pari tunti tuli jään reunoilla kyttäiltyä ja neljä piisamia saaliiksi  :). Harvinaisen mukavaa touhua kevät auringossa. Paljon liikettä sorsaa, haukia kudulla. Yksi hyvä tapa viettää kevät päivää.Onko muilla kokemusta piisamijahdista näin keväällä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ite mietin myös , että kävis piisameita jahtaamassa kunhan jäät sulaisi. Vielä ainakin 2 viikkoa menee ennenkuin jäät veke.Pesiä näyttää olevan tuossa lahdella noin. 20. Nahkoja en ehkä ota, mutta muuten vähennän kummiski.Syksysin karua katottavaa kun kaslikko silppuroitu melko paljaaksi ja samalla sorsilta suojapikat viety vähemmäksi.Kolme vuotta sitte saatiin eräs syksy 20 piisamia muutamassa illassa. Sorsajahdin ohessa pyydettiin niitä poies. Haulikolla ammuttiin piisamin pesille ja ruokintapaikoille.Uivia piisameita ammuttin harvoin, sillä piipussa oli useimmiten trappia. Eli ampumamatkat pidettiin lyhyinä, niin haavakoilta vältyttiin. Nyt kanta on kasvanut lähes samaan kokoluokkaan kun silloin muutama vuos sitte. Taas raaskii vähentää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minäkin tykkäsin piisameita pyydystää keväisin silloin kun niitä vielä oli... Ja silloin vielä nahallakin oli edes kohtuullinen arvo (sen aikaiseen rahanarvoon nähdenkin).Tosin siihen aikaanhan oli laitonta keväällä ampumalla piisameita pyydystää, mutta...No pääosan saaliista sainkin kuitenkin merroilla ja polkuraudoilla (jotka nykyään on kiellettyjä). Olihan siihen aikaankin noita "heti-tappavia" connibeareita, mutta enpä niitä viitsinyt hankkiakkaan kun kuitenkin vakaan uskomukseni mukaan ei se piisami siitä uskalla läpi sukeltaa kun on ne laukaisu-viikset töröllään siinä "reijässä".Syksyllä myös tuli siinä lokakuun puolenvälin jälkeen satunnaisesti muutama piisami ammuttua (kun oli jo muuttunut talvikarvaksi).Haulikolla ja trappipaukulla niitä oli hyvä (ja halpa) ampua, ja siitä oli haulikko hyvä että sillä sen sai sukeltavanakin hengettömäksi ojasta. Ampui vain noin metin aallon eteen, niin "rotta" nousi kuolleena pintaan.Se oli hyvä lisäansio ylä-aste ikäiselle kun keväällä myi nahat, niin huonompinakin vuosina sai keskituloisen aikuisen kuukausipalkan verran rahaa.(70-luku-80-luvun alkupuolella)Harmi vain kun jostain syystä piisamikanta katosi (80-luvun lopulla), mutta sikäli hyvään aikaan että silloin alkoi nahan arvokin tippua sille tasolle ettei siitä enää ollut mitään taloudellista hyötyä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Harmittavaa on tosiaan tuo nahan hinta, ei paljoa työpalkoille pääse nykyään. Itsellä piisamit menee haaskaksi joten edes jotakin hyötyä. Mutta kannan kasvu on kyllä ollut isoa muutaman viime vuotena, kaislikot tuntuu katoavan silmissä ja piisamin kekoja nousee vieriviereen. Saa nähdä missä vaiheessa luonto ottaa hommat haltuun tuolla järvellä missä nyt tuli käytyä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...