Jump to content
Tinimime

Metson metsästys

Recommended Posts

Täälläpäin oli mettälintujen metsästysaika lyhennetty kymmeneen päivään ja myöhemmin syksyllä lintuja kyllä näkyi vähän runsaammin. Kyllä sitä vielä minun mielestä voisi toisen samanlaisen lyhennetyn metsästysajan pitää ensi syksynäkin, niin sitten alkaisi varmasti lintujakin näkymään vähän enemmän ja olisi jotain konkreettista pyydettävääkin tarjolla.Ja poliisi voisi jotenkin aktivoitua noiden "japanin pystykorvilla" metsästystä harrastavien toimintaan, samoja naamoja näkee palailevan "metsästysreissuilta" takaisin ennen päivänvalon kajastusta..  >:(

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Viime kaudella jäätiin ilman metso/koppelosaalista, mikä tosin ei ollut yllätyskään lintukannat huomioon ottaen. Yksi ampumatilanne toki saatiin, mutta siinäkin siivitettiin metson lentoa kahdella kirkkaalla pummilla ja tuhannella perkeleellä.  ;)Itselläni on metsästyskortti ollut reilut 10v ja sinä aikana on jokunen musta ja kirjava päätynyt ruokapöytään. Vaivaa niiden eteen on joutunut näkemään paljon, mutta osansa on tuurillakin. Parissa tapauksessa mm. ajokoira on säikäyttänyt linnun sopivasti haulikkohollille, josta saalis on korjattu talteen. Pari kertaa taas on käynyt niin, että kilometrien taivalluksen, satojen hirvikärpästen sekä pitkän ja hiostavan haukulle johtaneen ryömimisen jälkeen on koettu koiruuden kanssa onnistumisen riemua.Mielenkiintoinen, kunnioitusta herättävä ja minun silmissäni yksi suomen arvokkaimmista riistalinnuista, joiden eteen tekee mielellään joskus turhaakin työtä.  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lintukannat vaihtelevat kai paikallisesti aika paljon.Täällä Itä-Suomessa niitä on vuosikausia ollut jo niin vähän, etten ole niiden vuoksi ladannut edes haulikkoa jänismetsällä kulkiessani.Nyt poikueet näyttävät suurilta mutta mielestäni juuri nyt ne pitäisi rauhoittaa kokonaan pariksi vuodeksi. Nyt niitä olisi pieni "siemen" mistä lisääntyä.Mutta koskaan ei varmaan päästä niihin 60 ja 70-luvun lintumääriin. Silloin olen viimeksi ampunut (ja saanutkin) metsoja ja teeriä. ;)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ohiammuttua metsoa on tullut joskus maisteltua ja alas saatua etitty niin pirusti viime vuonna ,vai oliko se lentokone ,pimeässä metässä ilman koiraa se on sellaista lottoa että.Metto on sitkeähenkinen lintu .308 keskeltä läpi ja silti lentää vain(reikäpäällä lentäis suolet ja lihat)joskus nuorempana ammuin 5,7 teertä edestä(kokovaippaluoti) ja osu kivispiiraan ,ei jääny kuin iso pölläys,jalat ja kaula löyty ,ei muuta syötävää,silloin kun pienarilla sai mettästää,sillä ammuttiin metot,teeret siat lampaat ja muuta kaikkea,harvoin karkasi ja sen aikaset panokset oli aivan muuta kuin nykyisin.nykyreikäpäät on aivan liian tehokkaita syötävän linnun pyyntiin,paitsi tosi kaukaa ammuttuna.Mettokin olis takuulla vainaa Remarin reikäpäällä lasautettaessa(hilloa täys sisältä)Supikoiraakin kun ottaan pistoolilla latasee,ei tartte kuin kerran ja koko koppa on kun tennispallo ,pehmoista sisällä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Samaista metsoa on tullut morjesteltua jo vuosikaudet, tänä vuonnakin on ottanut paritkin lähdöt maasta haulikkomatkalta. Ei sitä tuttua viitsi ampua, eikä sitä tämänvuotista poikastakaan joka sillä on kaverina. Hiton harvassa ovat metsot täälläpäin, vanha sitkeä se vaan jaksaa olla samalla hehtaarilla vuodesta toiseen. Pakko sen on olla parissakymmenessä vuodessa jo vaihtua toiseen, mutta silti. Soidinaikaan kukkoja oli jopa neljä samalla pienellä mäellä, iso mörkö lähti silloinkin vasta vierestä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

10kappaletta nopesti laskettuna mettokukkoja, +20 koppeloa ja teeriä niin paljon, että en edes muista. Noiki metsolukemat ovat noin voi olla että koppeloita on tullut alas +30 en yhtään muista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Erittäin vaikea lintu on (homenokka). Kerran, jos hyppää lentoon edestä (elä lähde jäljittämään) Se pitää saada ekaan ampuma paikkaan. Suosittelen latvaan kokeilla kiväärillä, kun tulee mahdollisuus, mutta elä ammu ohi eivät kestä kauan latvassa. Itsellä kävi kerran, että ammuin 3 laukausta lintukiväärillä kukkoa näreen latvaan. Ihmettelin miksi ei putoa sitten viimesen jälkeen tuli alas. Arvatkaapas mitä kaikki 3 kutia olin mennyn linnun läpi siinä nähtiin homenokan kestävyys. Se on mahtavan kestävä eläin, joissakin tapauksissa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Muistan, kun kerran pääsin metsoa ampumaan, kun lähti hyvältä hollilta makuuksilta, ja piipuissa oli 4.5 mm magnumit, ammuin molemmat putket, sulat pöllysivät mutta lintu jatkoi matkaa. Seuraavana päivänä setäni meni etsimään metsoa, kun emme sitä edellisenä päivänä löytäneet, ja sama metso lähti sedän jaloista vielä lentoon, mutta tällä kertaa se tajusi kuolla. Kun perkasimme lintua, huomasimme että minun haulet olivat kiinni metson selkäpanssarissa, ja yksi hauli oli mennyt läpikin, muttei tappavasti, setä ampui 3 mm fortunalla, joten oli helppo verrata haulien kokoja. Toinen tällainen ihme sattui, mun kaverini ampui metsoa kuuseen pilkkuseiskalla, ja lintu tuli vaivoin alas, ihmettelimme että miten se ei tullut alas kuin täkki, menimme puun juurelle ja sielä metso pälyiöi ympärillensä ja meinasin lähteä vielä juoksemaan! Onneksi sain sen kiinni, ja katsoimme että kunnon osuma oli tullut, keskeltä läpi ja oli vielä luoti tulomatkallaan repäissyt metsolta melkein siiven irti, aivan uskomatonta että meinasi vielä lähteä käpälämäkeen!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Minun mielestäni 5,7 ei tarvitsisi edes metsokukkoa ampua. Kyseisellä hernepyssyllä syntyy paljon haavakoita. Kokemusta on, minulla on 5,7 lintupyssy. Muutama haavakko on tullut, siksi siirryin Tikka T3:sen puoleen käytän sitä nykyisin latvalinnustuksessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

kyllä 5,7 asiansa ajaa siinä missä muutkin, aina voi joka aseella huonosti osua, se on paremminkin sääntö kuin poikkeus. Itseltänikin löytyy juuri pilkkuseiskaan rinnakkaisluvat, ja sillä on tullut lintuja pudoteltua, kunhan tässä pääsisi rikastumaan niin haaveissa olisi ostaa 6.5x55SE, saisi ampua niin hirveä kuin lintua, ja toisiksi suorin lentorata taulukoiden mukaan, ykkösenä tietenkin 222-250, joka olisi paras lintukivääriksi, mutta kalliit panokset.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Voin taata että +5kg kukko ei tuu ekalla 5,7 kuulalla alas eikä välttämättä toisellakaan, koska on jo siinä vaiheessa liitänyt haavakoksi jääneenä pois. Itselleni on käynyt kerran niin että ammuin yli 4kilosta kukkoa puun oksalle 5,7:kalla osuin siihen, mutta lintu katosi.. parin päivän päästä kävin etsimässä lintua löytyykö edes raatoa ja löytyi täydellinen sydän laukaus, mutta haavakoksi jäi. En suosittele 5,7 isolle kukolle.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...