Retkeilu on loistava ulkoilmaharrastus. Voit päättää itse reittisi ja kantamalla selässäsi vain sitä, mitä tarvitset päivääsi, voit löytää luonnon kauneuden haluamallasi tahdilla. Pienellä suunnittelulla ja valmistelulla melkein kuka tahansa voi nauttia retkeilyn ja telttailun iloista.
Retkeilyllä on paljon positiivisia vaikutuksia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tuntuuko, että aikaa kuluu liikaa puhelimen ja läppärin äärellä? Itsensä viihdyttäminen esimerkiksi pelaamalla on toki hauskaa, ja esimerkiksi Suomicasinon bonukset voivat auttaa keräämään kassaa uusien retkeilyvarusteiden hankintaan. Välillä on kuitenkin hyvä irrottautua arjesta ja tähän yksi parhaimpia keinoja on retkeily ja telttailu Suomessa.
Vaikka et olisi koskaan aiemmin kasannut telttaa tai laittanut retkeilykenkiä jalkaan, ei hätää. Tämän oppaan lukemalla voit päästä nauttimaan luonnosta vuodenajasta riippumatta. Käydään seuraavaksi läpi vaellus- ja retkeilyvinkkejä aloittelijoille.
Miksi lähteä retkelle ja telttailemaan? Edut ja vaikutukset
Syitä lähteä telttailemaan on useita. Seuraavaksi vain muutamia asioita, miksi telttailu on hyvä sinulle:
- Retkeily on loistavaa treeniä helpoista kävelyreiteistä järven ympäri aina intensiivisiin monipäiväisiin vaelluksiin vuorijonoilla. Retkeillessä lihakset vahvistuvat kuin huomaamatta ja loukkaantumisriski on pieni.
- Se auttaa sinua arvostamaan ulkoilua. Eettiset retket ovat vastaus moniin ongelmiin ja erityisesti vaellus auttaa arvostamaan luontoa.
- Vaellus on kaikille ilmaista ja hyvin saavutettavissa. Sinun ei tarvitse etsiä joukkuetta, ostaa jäsenyyttä, mennä tiettyyn aikaan tai ostaa paljon hienoja varusteita. Tarvitset vain luonnonympäristön ja halun viettää aikaa ulkona. Kuka tahansa voi vaeltaa ja se on täysin ilmaista.
- Aikaa itselle. Laita puhelimesi pois, unohda sosiaalinen media ja jätä sähköpostit kotiin. Luonnossa liikkuminen on yksi parhaita tapoja keskittyä hetkessä elämiseen ja rauhoittaa kiireistä arkea.
- Patikointi on tieteellisesti todistettu olevan hyväksi mielenterveydelle ja siitä voi saada apua esimerkiksi masennuksen hoitoon.
- Retkeily ja telttailu on oiva tapa viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa.
Välttämättömät välineet retkeilyssä ja telttailussa
Mikäli et ole aiemmin harrastanut paljoa luonnossa liikkumista, voit miettiä, mitä tarvitsen retkeilyyn? Yksi vaelluksen parhaista puolista on, että et tarvitse suurta määrää huipputeknisiä varusteita harrastaaksesi sitä. Muutaman välttämättömän esineen ja seikkailumielen avulla olet valmis suuntaamaan luontoon.
Suojavaihtoehdot: teltat, riippumatot ja sadesuojat
Tarvitsemasi suojavaihtoehdot riippuvat paljolti siitä, kuinka pitkälle vaellukselle aiot lähteä. Yön yli kestävälle retkelle on teltassa nukkuminen hyvä vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on riippumatto nukkumiseen. Teltan sadesuoja on ehdoton varuste, sillä sade voi yllättää mihin vuodenaikaan tahansa ja etenkin telttailu suomessa voi olla säästä riippuen märkää puuhaa.
Välttämättömät tarvikkeet mukavaan nukkumiseen ulkona
Kevyen teltan tai kevyen riippumaton lisäksi varusteidesi tulee sisältää myös seuraavat:
Eristävä makuualusta:
Parhaan nukkumismukavuuden saavuttamiseksi suosittelemme eristävän makuualustan käyttöä. Se suojaa sinua optimaalisesti maasta tulevalta kylmyydeltä ja takaa miellyttävän makuutunteen.
Makuupussi:
Yöpyminen ulkona ei onnistu ilman makuupussia. Se antaa sinulle mukavan turvallisuuden tunteen ja suojaa luotettavasti jäähtymiseltä. Makuupussia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen pakkasenkestävyyteen.
Matkatyyny:
Oletko koskaan yrittänyt nukkua ilman tyynyä? Ei kovin mukavaa, vai mitä? Jotta heräät seuraavana aamuna ilman niskakipuja, älä unohda puhallettavaa matkatyynyä. Tyhjänä tyyny ei vie juuri ollenkaan tilaa, mutta siitä on korvaamaton apu telttaillessa.
Tärkeimmät vaatteet ja jalkineet
Parhaiden vaellusvaatteiden valinta riippuu siitä, minne olet menossa ja mihin aikaan vuodesta. Lämpötilan ja olosuhteiden mukaan vaatetusta voi joko vähentää tai lisätä.
- Retkeilykengät tai -saappaat: Kenkien tulisi olla sellaiset, jotka istuvat mukavasti, joissa on hyvä pito ja jotka eivät hankaa. Kylmemmille ja kosteammille vaelluksille sopivat paremmin vaellussaappaat. Kuivemmissa ja lämpimämmissä olosuhteissa pärjää kevyemmillä vaelluskengillä tai polkujuoksukengillä.
- Mitkä tahansa kengät valitsetkin, varmista, että saappaat tai kengät ovat hyvin sisäänajetut ja mukavat vaeltaa pitkiä matkoja. Käytä villa- tai synteettisiä sukkia, älä puuvillaa.
- Vedenpitävä takki: Retkeilyyn sopii paremmin ultrakevyt vedenpitävä takki kuin perinteinen sadetakki. Kevyt vedenpitävä takki suojaa tuulelta ja pitää sinut kuivana sateella.
- Takki: Kevyttoppatakki tarjoaa hyödyllisen lämpökerroksen ja on yleensä tarpeeksi pieni säilytettäväksi laukussa siltä varalta, jos lämpötila laskee.
- Käsineet: Jopa leudommissa olosuhteissa kädet voivat jäähtyä. Kunnolliset vaellushanskat ovat kevyitä ja tulevat tarpeeseen, jos lämpötila laskee tai tuuli voimistuu.
- Housut: Valitsitpa sitten vaellushousut, shortsit tai leggingsit, niiden on oltava riittävän lujia kestämään, riittävän joustavia, jotta ne mahdollistavat liikkumisen, ja hyvin istuvia, jotta ne eivät hankaa.
- Vedenpitävät housut: Hyvät sateessa ja lumessa, mutta myös eristävänä kerroksena kylminä kuukausina.
- Siirtävä pohjakerros: Valitse aluskerrasto, joka siirtää kosteutta pois ja on tarpeeksi lämmin/viileä ympäristöllesi.
- Fleece: Löydät monia erilaisia fleecevaihtoehtoja, mutta valitse jotain, joka kuivuu nopeasti ja antaa oikean määrän lämpöä retkellesi.
- Hattu: Olipa kyseessä aurinkohattu kuumille olosuhteille tai lämmin pipo kylmemmille vaelluksille, oikea hattu on välttämätön.
Turvallisuussyistä kannattaa harkita myös alla olevien vaellustarvikkeiden hankkimista:
- Navigointi: Kompassi, kartta tai GPS-laite
- Vesi: Vesirakko on helppo tapa kantaa vesi mukavasti ja juoda vaelluksen aikana.
- Ruoka: Oikean ruoan ja välipalojen mukaan ottaminen on erittäin tärkeää
- Taskulamppu: Välttämätön etenkin telttaillessa
- Aurinkosuoja: Hattu, aurinkolasit ja aurinkovoide
- Ensiapulaukku: Käytä yksinkertaista ensiapulaukkua ja lisää sitten muita tarvikkeita tarpeen mukaan.
- Tuli: Sytytin, tulitikku tai piikivi
- Monitoimityökalu tai veitsi: Täydellinen työkalu on esimerkiksi Leatherman-monityökalu, jolla on elinikäinen takuu
- Matkapuhelin: Hyvä viestintään ja navigointiin
- Vedenpitävä tavarapussi: Vaikka sinulla olisi vedenpitävä repun päällinen, sitä voidaan käyttää lisäsuojana puhelimien, kameroiden ja arvoesineiden kanssa.
Ensimmäisen telttaretken suunnittelu: vinkkejä aloittelijoille
Ensimmäiseksi telttaretkeksi voi valita leirintäalueen mukavuuksilla. Leirintäalueilla on mukavuuksia, kuten suihkut, wc:t, keittiö, piknikpöytiä ja kioski tai sekatavarakauppa. Tämän jälkeen voit keskittyä perusasioihin tietäen, että sinulla on ruoanlaittomahdollisuus, käytettävissäsi mukavuuksia, eikä sinun tarvitse huolehtia suihkun ja wc:n pystyttämisestä.
Tutustu paikallisiin aktiviteetteihin: Varsinkin loma-aikoina leirintäalueet tarjoavat usein lapsille ilmaisia hauskoja aktiviteetteja ja pelejä.
Monet asuntovaunu- ja telttailualueet tarjoavat myös verkkovirtaa vain muutamalla eurolla yöltä, mikä helpottaa retkeilyä paljon. Voit ladata puhelimesi tai pitää ruokasi kylmässä verkkovirralla toimivassa kylmälaukussa.
Telttailu ja patikointi Suomessa
Retkeily ja telttailu Suomessa on helppoa ja turvallista. Toki Suomen sääolosuhteet voivat olla haastavat etenkin talviaikaan, mutta oikeilla varusteilla ja suunnittelulla retkeily onnistuu Suomessa myös talvella. Monien retkeilyreittien varrella on myös laavuja, jolloin et tarvitse yöpymiseen edes omaa telttaa.
Yksi parhaita puolia Suomen luonnossa liikkumisessa ovat jokaisenoikeudet. Jokaisenoikeudet antavat nimensä mukaisesti jokaiselle luonnossa liikkujalle oikeuden esimerkiksi yöpyä metsässä, kunhan muistaa olla aiheuttamatta haittaa ympäristölle.
Suomessa kesä on retkeilyyn lämpötilan puolesta parasta aikaa. Syksyllä puolestaan ruska kerää runsaasti retkeilijöitä lappiin ihastelemaan maaston väriloistoa. Laavulla yöpyminen on hyvä vaihtoehto vuodenajasta riippumatta, sillä laavussa nukkuessa olet jo valmiiksi suojassa sateelta ja lämpimänä pysyminen on helpompaa.
Retkeilyn ja telttailun plussat ja miinukset
Telttailun hyvät ja huonot puolet riippuvat paljon omista mieltymyksistä ja kiinnostuksen kohteista. Syitä lähteä telttailemaan on kuitenkin enemmän kuin olla lähtemättä.
Huonoina puolina voidaan mainita etenkin aloittelevilla retkeilijöillä hankaluus tietää, kuinka valmistautua retkeilyyn. Onneksi neuvoja retkeilyyn on saatavilla runsaasti. Mikäli haluaa perinpohjaisia neuvoja retkeilyyn, voi olla hyvä idea ostaa itselle opas retkeilyyn ja telttailuun. Kokemus on kuitenkin se, minkä avulla tieto pikkuhiljaa karttuu käytännön kokeilujen kautta.
Mitä hyötyä telttailusta on? Hyödyt mielenterveydelle ja oman kunnon kasvattamiselle ovat ehdottomasti tärkeimmät asiat, miksi telttailu on hyvä sinulle rentoutumiseen ja luonnosta nauttimiseen.
Viimeiset vinkit turvalliseen ja nautinnolliseen retkiseikkailuun
Loppuun on hyvä käydä läpi vielä muutamia vinkkejä, millä saat jo ensimmäisestä retkeilykokemuksesta enemmän irti.
- Alkuun kannattaa lähteä liikkelle maltillisesti niin sijainnin kuin kestonkin kanssa. Suunnitteluun tulee varata aikaa, sillä mitä paremmin on tutustunut etukäteen kohteeseen, sen vähemmän retkellä on sijaa epämieluisille yllätyksille.
- Vaikka kaikkeen ei voi varautua, kuten esimerkiksi yllättäviin sään vaihteluihin, turvallisuuteen ja omien kykyjen huomioon ottamiseen tulee kiinnittää riittävästi huomiota.
- Harjoittele ja kasaa varusteitasi kotona ennen lähtöä. Tutustu niiden asennukseen ja käyttöön ja varmista, että sinulla on kaikki osat ja tarvittavat työkalut.
- Valitse kohteesi oikein: telttailu suomeen ensikertalaisille. Kokemuksen karttuessa voit laajentaa vaeltamista ja retkeilyä myös suomen rajojen ulkopuolelle.
- Kunnioita luontoa kaikessa mitä teet. Tätä ei voi korostaa tarpeeksi. Tärkeimpiä retkeilyvarusteita ovat roskapussit! Selvitä heti kohteeseen saapuessa, onko siellä paikkaa roskille, vai vietkö ne mukanasi kotiin.
- Muista pitää oma mieliala korkealla. Näin mahdolliset haasteet eivät vie iloa retkeilystä. Suhtaudu haasteisiin oppimisen kautta; seuraavalla kerralla osaat varautua paremmin.