Kamik Goliath lämpösaappaat

Suuri osa jahtikaudesta muodostuu talvikuukausista, joiden keliolosuhteet vaativat jykevämpää varustautumista. Paleltuminen olisi tympeä päätös jahtipäivälle, jonka takia pukeutumiseen kannattaa panostaa. Jalkojen kosketuspinta routaiseen maahan tekee jalkineista kenties tärkeimmän osan tätä lämmintä vaatetusta. Tällä kertaan testattiin kylmimpiinkin olosuhteisiin (-60°C) soveltuvia lämpösaappaita, vaikka pingviinejä harvemmin jahdataankin. Eihän lämpö luita riko!
Tekniset ominaisuudet
Laatikon koko antaa osviittaa tulevasta, sillä sisään mahtuisi todennäköisesti useampikin pari perinteisiä nokialaisia. Kannen alta paljastuu tumman vihreät, nimensä mukaisesti möhkälemäisen suuret kumipintaiset saappaat. Käsituntuma on painavahko, mikä osaltaan vihjaa kestävistä materiaalipaksuuksista. Tuotetiedoista oleellisimmat ovat -60°C pakkaskestävyys, vedenpitävyys, 42 cm korkeus ja 2,6 kg yhteispaino.
Suurin huomio kiinnittyy irrotettavaan sisävuoreen. Tämä 15 mm paksu Zylex® 2F sisäkenkä muodostuu neljästä eri materiaalikerroksesta, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Jalkaa vasten oleva pintakerros johtaa kosteuden pois ja eliminoi hajua aiheuttavia bakteereita. Seuraavana oleva vaahtoeriste muotoutuu yksilöllisesti kunkin jalkapohjan mukaisesti, mikä lisää oleellisesti käyttömukavuutta. Kolmannen kerroksen polyesteri varastoi lämpöä ennen viimeistä kerrosta. Neljännen eli ulkopintakerroksen lämpöfolio heijastaa kehon lämmön takaisin kenkään, minimoiden lämpövuodon. Sisäkenkä on helppo irrottaa, mikä mahdollistaa nopean kuivumisen ja tekee eristetyypistä ylivoimaisen. Kuivumisnopeus on testiryhmässä todettu yhdeksi tärkeimmistä kenkien ominaisuuksista, sillä tyypillisesti kosteutta syntyy aina joko hikoilusta tai ojiin mulahteluista. Kiinteävuorellisten saappaiden kuivumisajat uimareissun jäljiltä mitataan tyypillisesti viikoissa, irtovuorelliset suoriutuvat samasta prosessista päivissä. Saappaan pohjallinen koostuu samoista materiaaleista kuin irtovuorikin, mikä lisää eristepaksuutta kriittiseen sijaintiin, eli maan ja jalan väliin.
Seuraava huomionkohde on saappaan lumilukko, joka vaikuttaa yksinkertaisuudessaan erittäin toimivalta ja kestävältä. Materiaali on 1000D nylonia, joka on vedenpitävää ja kestävää kangasta. Tiukasti solmimalla lukko asettuu luotettavasti jokaisen rimppakintunkin sääreen sopivaksi. Pohjakuviointi kengässä on karkea, mikä lupailee hyvää pitoa. Lisäksi kantapäästä löytyy ura, joka mahdollistaa suksien siteiden kiinnityksen.
Saappaat ovat tyypillisesti huonommat kävellä verrattuna esimerkiksi vaelluskenkiin, minkä vuoksi moni mieltääkin kenkämallin lähinnä passimiehen varustukseksi. Suurin ongelma monelle jalkatyypille on liian löysä kengänpohja. Goliath on tämän suhteen lupaava tapaus, sillä pohja on todella jäykkä, mikä lupailee miellyttävämpiä kävelysessioita.
Testaus

Helmikuu saattaa yllättää suomalisen metsästäjän lämpötilallaan. Goliathit pelasivat kumminkin miellyttävästi myös plussa kelissä.
Talvi on ollut keleiltään ailahteleva, joten saappaitakin on koeajettu monissa eri lämpötiloissa. Huolena oli, että plussakeleillä arktisiin oloihin soveltuvat lämpösaappaat muuttuisivat jalkauuneiksi. Testikäytössä kyseistä ilmiötä ei ollut kuitenkaan mitenkään havaittavissa. Kenkien kruununjalokivi tuntuu olevan sisävuori, joka pitää lämpötilan juuri jalalle miellyttävänä, ja ennen kaikkea varpaat kuivina. Jahtipäivän jälkeen sukat ovat olleet poikkeuksetta täysin kuivat, mikä kertoo hengittävyyden tasosta. Tärkeää tämän toimivuuden kannalta on uskaltaa käyttää ohutta, mieluusti teknistä sukkaa, joka omalta osaltaan edesauttaa kosteuden siirtymistä iholta. Villasukkiin tottuneelle kansalle kesäsukan käyttö paukkupakkasilla tuntuu härskiltä, mutta se on ainut oikea toimintametodi näiden Kanadan ihmeiden kanssa. Testiryhmä voi huoletta vakuuttaa, että lämpöominaisuuksiltaan rajat eivät jahtiolosuhteissa tule vastaan.
Kävelyominaisuudet olivat toinen huolenaihe, sillä mäyräkoirien kanssa taistellessa kilometrejä tuppaa välillä kertymään kaksijalkaisillekin. Jäykältä vaikuttanut pohja paljastui myös käytännössä toimivaksi, sillä jalkapohjien väsymistä tai muita ongelmia ei tullut vastaan edes testivaiheen alussa, jolloin kenkä vasta muotoutuu käyttäjälleen sopivaksi. Maratonvaelluksia ei testivaiheessa suoritettu, vaan kävelyominaisuuksia on koeteltu tyypillisien jahtipäivien mittaisilla siirtymillä. Kenkien paino on paperilla suurehko, mutta käytännössä mitään eroa ei ole havaittavissa.
Saappaiden suuri koko saattaa olla ongelmallinen autosiirtymissä, varsinkin jos kulkupeliksi on valikoitunut jokin pienemmän kokoluokan menopeli. Jäykillä ja fyysisesti suurilla kengillä ajo vaatii hitusen totuttelua, mutta onnistuu kyllä maasturikokoluokan autoilla siedettävästi. Testiryhmä pitääkin tätä lähinnä huomioonotettavana seikkana, joka on helposti korjattavissa vaihtokengillä tai -autolla, kunkin lompakon mukaisesti.
Vedenpitävyys on todettu niin maasto-olosuhteissa kuin ryhmän virallisessa testilaboratoriossakin. Vuotoja ei ole, jopa lumilukko pitää lupauksiensa mukaisesti vettä. Lisäksi saappaiden pintamateriaali vaikuttaa sen verran jämäkältä, että ihan köykäiset viillot tai risut tuskin aiheuttavat vaurioita.
Yhteenveto
Kamik Goliath lämpösaappaat turvaavat viluisimmankin eräilijän varpaat kylmettymiseltä kävelyominaisuuksista tinkimättä.
Plussaa:
+Erittäin lämpimät
+Kosteudensiirtokyky ja hengittävyys
+Vedenpitävyys
+Irtovuori
+Lumilukon yksinkertaisuus, toimivuus
Miinusta:
-Iso fyysinen koko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *