Moni mieltää metsästyksen lähinnä alkusyksyn harrastukseksi, mutta todellisuudessa aktiivisella metsästäjällä on mahdollisuus harrastaa lajia ympäri vuoden. Lajiin vihkiytynyt harrastaja tietää, ettei harrastus ole pelkkää pakkasen täyttämistä, vaan sen ympärillä on lukemattomasti myös muita virikkeitä.
Metsästäjän syksy
Metsästysvuosi alkaa virallisesti ensimmäinen päivä elokuuta ja loppuu heinäkuun viimeinen päivä. Monella harrastajalla kausi starttaa kunnolla elokuun kymmenes päivä, jolloin sepelkyyhkyn metsästyskausi alkaa. Aamulento on yleensä ensimmäisinä päivinä hyvinkin aktiivinen ja hyvällä paikolla kannattaakin panoksia varata reippaasti mukaan. Pahimpien paineita voi purkaa kyyhkyn metsästyksessä reilun viikon ajan, kunnes kohdetta voi vaihtaa halutessaan sorsalintujen pariin. Sorsastuksen aloitus onkin ollut monelle metsästäjälle jo vuosia pakollinen vapaapäivä ja todellinen lähtölaukaus metsästysvuoteen.
Syyskuun puolessavälissä kausi alkaa olla jo todenteolla käynnissä. Jäniksen- ja kauriinmetsästys on jo jatkunut muutaman viikon, koiria saa käyttää metsästyksessä vapaasti ja kanalintujahditkin ovat jo alkaneet. Lokakuun puolessa välissä metsäautoteiden varsilla alkaa näkyä yhä enemmän autoja kun hirvimiehet aloittelevat urakkaansa. Marraskuu ja joulukuu meneekin monella metsästäjällä hirvien pyynnissä. Syksyllä harrastusta haittaa päivän lyheneminen ja loppusyksystä päivät jäävätkin vain muutamien tuntien mittaisiksi. Iltaisin onkin hyvää aikaa käsitellä saalista huolella ja suunnitella tulevien päivien jahtireissuja.
Metsästäjän talvi
Metsästäjän talvikausi starttaa paikkakunnasta ja hieman vuodestakin riippuen usein joulu-tammikuussa. Kanalintu ja hirvijahdit alkavat tässä vaiheessa olla ohi, mutta vaihtoehtoiseksi jahdiksi voidaan kokeilla esimerkiksi jäniksen jäljittämistä, joka on sopivalla kelillä varsin antoisaa aktiivista metsästystä. Ensi lumen saavuttua myös ketun pillitys hämärässä helpottuu ja osaava pillipiipari saattaakin saada houkuteltua komean ja viekkaan ketun ihan muutamien metrien päähän itsestään. Lumen laskeuduttua maahan erityisesti ajokoiramiehet nauttivat täysillä harrastuksestaan. Raikas muutaman asteen pakkanen, illalla satanut lumi, korviin kantautuva ajokoiran haukku ja nuotiolla tirisevä makkara onkin monen metsästäjän märkä päiväuni. Eikä tähän uneen tarvita asetta, saati saalista.
Helmikuun lopussa rauhoitusajat alkavat puskea urakalla päälle ja moni ripustaakin harrastuksen tässä vaiheessa naulakkoon odottamaan elokuuta.
Metsästäjän kevät
Kevät on monelle outoa ja vierasta metsästysaikaa. Houkuttelupyynti on viime vuosina nostanut päätään merkittävästi, ja tuonutkin monelle kaivattua kauden pidennystä. Maalis-huhtikuu onkin parasta ketun ja supikoiran pillitysaikaa. Houkuttelupillin voi tehdä helposti itse esimerkiksi koiran vinkulelusta. Vinkulelun insertin läpi puhaltaminen kuullostaa hieman hiiren vikinältä joka saattaa herättää lähiställä liikkuvan ketun mielenkiinnon. Parasta pillitysaikaa on ilta- ja aamuhämärät, jolloin ketut ja supikoirat ovat jo aktiivisia, mutta näkyvyys on myös ihmiselle riittävä. Hyvänä iltana samalta paikalta saattaa saada useammankin ketun saaliiksi, joten touhua ei kannata lopettaa kesken!
Metsästäjän kesä
Kesä on monelle metsästäjälle täysin metsästysvapaata aikaa. Kesälläkin lajin ympäriltä kyllä löytyy aktiviteetteja, mikäli halua ja innostusta lajiin on riittävästi. Viime aikoina voimakkaasti lisääntyneet kauriskannat ovat mahdollistaneet alkukesällä tapahtuvan pukin metsästyksen. Kaurispukin metsästys on helpointa kyttäämällä sen käyttämiä ruokintapaikkoja tai houkuttelemalla sitä pillillä.
Kesällä olisi hyvä käydä myös säännöllisesti ampumaradalla ylläpitämässä ampumataitoa, että uuden kauden starttaessa vältyttäisiin mahdollisimman hyvin haavakoilta. Illalla kesäauringossa istuskellessa on myös hyvä tehdä välinehuoltoa. Kenkien käsittely sekä aseen puhdistus ja rasvaus on hyvä hoitaa myös kesällä, vaikka ne eivät olekkaan aktiivisessa käytössä. Myöskin karttojen ja jahtialueiden tarkistelua on hyvä tehdä tulevan kauden varalta jo hyvissä ajoin. Toiset ottavat kesän vapaana metsästyksestä kalastaen tai vaikkapa vain istuen tietokoneella illat pelaten online casinoa tai sotapelejä. Taukokin on välillä paikallaan.
Ympäri vuoden jatkuva toiminta
Tunnollinen ja vastuullinen metsästäjä tekee riistanhoitoa ympäri vuoden. Metsästysaikojen puitteissa tapahtuva vieraslajien poistaminen ja läpi vuoden jatkuva riistanruokinta ovat mitä parhainta työtä harrastuksen eteen. Riistan tarkkailu ja ruokintaa on hyvä jatkaa läpi vuoden, mikäli se on kerran aloitettu. Nämä ovat siitä mukavia tapoja viettää aikaa harrastuksen parissa, että sitä voi tehdä myös perheen pienimpien kanssa. Monelle lapselle ruuan vienti ruokintapaikalle onkin ensikosketus tulevaan harrastukseen.
Mikäli metsästäjällä on metsästysrotuinen koira, on myös tärkeä huolehtia koiran aktiviteeteista ja kunnosta myös virallisen jahtikauden ulkopuolella. Riittävä lenkitys ja ulkoiluttaminen takaa hyvän lähdön syksyllä kauteen, niin koiralle kuin metsästäjällekkin!