Metsästäjät ovat perinteisesti pärjänneet hyvin yksinkertaisilla välineillä, mutta tekniikan kehittyessä erilaiset apuhärvelit juurtuvat myös jääräpäisimpien eränkävijöiden vakiokalustoon. Muutamassa vuosikymmenessä jahtirepun sisältö on muuttunut radikaalisti. Ensin kirveen ja tulitikkujen kylkeen alkoi vaivihkaa ilmestyä haravatutkaa ja metsästysradiota, nyt koiria ja jahtitovereita seurataan älypuhelimilla. Seuraava mullistus saattaa olla rannetietokone, jonka mielenkiintoisimpia mahdollisuuksia ovat suunnistamisen helppous, reittitietojen dokumentointi ja monet muut juuri eränkäyntiin suunnitellut ominaisuudet. Niin ja onhan tässä tietysti kellokin, joka laite laajennettuna onkin. Testiryhmä selvitti mitä käytännön hyötyä tästä uudesta perinne-eränkävijöiden ivan kohteesta on.
Ensivaikutelma
Kello on paketoitu sievään pikku pakettiin, jonka voisi kuvitella sisältävän jotain särkyvää. Todellisuudessa sisältä löytyy sotilasstandardit täyttävä räyhäkkä älykello, jonka ei pitäisi säikkyä kovempaakaan pitelyä. Kuten sanottua, kello on vaikuttavan näköinen. Jykevä harmaa teräskehä ja safiirikristallilasi luovat viimeistellyn, mutta samalla vahvarakenteisen olemuksen. Vihreä nailonranneke vahvoine solkineen jatkaa samaa tyylilinjaa. Ranteeseen sovitettaessa istuvuus miellyttää välittömästi, sillä tuntuma ihoon on napakka. Tämän mahdollistaa riittävän tiheässä olevat säätöreiät, joilla ranneke saadaan sopivaksi eri käyttäjille.
Kelloon pääsee tutustumaan täältä: www.suunto.com
Tekniset tiedot
Tälle äärimmäisiin olosuhteisiin luodulle kellolle luvataan melkoinen määrä ominaisuuksia. Metsästäjälle tärkeimpiä näistä ovat reitin tallennus/suunnittelu, POI (Point Of Interest) ja laukauksen tunnistus. Reitin tallennus ja reitin suunnittelu toimivat erittäin näppärästi satelliittien suosiollisella avustuksella. Kartalla näkyvä reitti on todella tarkka, mikäli tarkkuus on täysillä. Tarkkuutta lisää entisestään Glonass-satelliittien käyttö yhdessä jenkkien GPS-paikannuksen kanssa. Tämä toki kuluttaa akkua, mutta yöllä ladattu kello riittää koko normaalin jahtipäivän ja illallakin akkua on vielä useampi kymmenen prosenttia jäljellä. Akun kestoa tarkimmalla paikannuksella luvataan Suunnon puolesta kymmenen tuntia. Puutteena reitin piirrossa ovat karttapohjat. Metsässä kuljetusta kierroksesta ei saa kaikkea informaatiota irti, kun Movescountin karttapohja on tasoa Google-maps. Ranteesta tarkasteltuna taas pohjana on pelkkä harmaa tausta, johon paikkatietokäppyrä piirtyy.POI-pisteiden, eli merkintöjen, lisääminen on tehty helpoksi ja se onnistuu kaikissa kellon käyttötiloissa. Valmiita merkkivaihtoehtoja ovat mm. suurriista, lintu,kalapaikka, auto/pysäköinti jne. Kun kohde on merkitty kartalle, sen luokse on helppo suunnistaa jatkossa pelkän kellon avulla. Valitettavasti näitä kohteita ei pysty jälkikäteen katsomaan puhelimen ruudulta kokonaiskuvaa ja karttaa hyödyntäen, vaan ne näkyvät ainoastaan kellosta tai Movescount-nettisivustolta.
Kellon laukaustunnistus perustuu pelkkään aseen aiheuttamaan rekyyliin. Tämä herätti heti pieniä epäluuloja “harhalaukauksien” mahdollisuudesta, jotka valitettavasti osuivat jälkikäteen oikeaksi. Toki Suunto tästä mainitseekin tuoteselostuksessaan. Esimerkiksi nuotiopuiden pilkkominen kirveellä tunnistetaan lähes poikkeuksetta laukaukseksi, kuin myös lennokkaat ojien ylitykset. Tässä ei sinänsä
olisi ongelmaa, mikäli Movescountin kautta näitä harhalaukauksia saisi poistettua reitiltä, mutta tätä ominaisuutta ohjelmasta ei löydy.
Movescount-ohjelma on puhelimeen ladattava sovellus, johon kello bluetoothin välityksellä yhdistetään. Sovelluksesta voidaan säätää kellon asetuksia, sekä tarkastella kuljettuja reittejä. Lisäksi reitistä voi tehdä “Suunto Movien”, eli lyhytelokuvan, joka kuulostaa erittäin hauskalta ja mukavalta muistolta jahtireissusta. Reitti piirtyy nätisti kartalle ja ohjelma lisää siihen automaattisesti mm. korkeimman kohdan ja nopeustietoja. Ideanahan tämä on loistava, mutta käytännön toteutus ontuu. Elokuvaa ei käytännössä pysty muokkaamaan mitenkään, se ei näytä ammuttuja laukauksia ja kellossa näkyvä Metsästys-move muuttuu “not specified sport”-moveksi. Tämäkin kertoo karua kieltään siitä, että ohjelmistoa ei ole suunniteltu ihan loppuun saakka juuri eränkäyntiä ajatellen. Kehitystyöllä elokuvasta saisi huomattavasti käyttökelpoisemman. Esimerkiksi jahdin aikana otettujen kuvien lisäys reitille olisi käytännöllinen ominaisuus.
Monia metsästäjiäkin kiinnostava ominaisuus on Kalastus-move. Reitin tallennus korostuu erityisesti, mikäli liikutaan veneellä suurissa vesistöissä, jolloin reittiä on käytännössä muuten mahdoton uusia. Movessa saatujen kalojen määrän voi klikata tallennusta lopettaessa, mutta tällöin kalojen koordinaatit jäävät mysteeriksi. Huomattavasti käytännöllisempi olisi ominaisuus, jossa tärpit voisi merkitä kesken tallennuksen karttaan. Kalastuksessa on ehdottomasti eniten hyötyä kellosta löytyvästä ilmanpaineanturista, joka näyttää vallitsevan ilmanpaineen, sekä hälyttää tarvittaessa lähestyvästä myrskystä.
Kellon lataus tapahtuu näppärästi mukana tulleella kaapelilla. Lataus tyhjästä täyteen vie reilun parisen tuntia. Suureksi ongelmaksi havaittiin varavirtalähteestä lataaminen, sillä ainakin oman jahtiporukan powerbankit eivät suostu lataamaan kelloa, vaan kello ehdottaa kytkemistä tietokoneeseen. Kriittiseksi tekijäksi tämä muodostuu pitemmillä erämaahan ulottuvilla reissuilla, jolloin saatavilla ei ole pistorasioita.
Kellosta löytyvä punainen taustavalo on erityisen kätevä hämärässä tapahtuvan jahdin aikana. Punainen väri ärsyttää ainoastaan silmän tappisoluja, jolloin ihmisen hämäränäkö pysyy käytännössä ennallaan, vaikka kelloa käyttäisikin esimerkiksi navigointiin tai ajan tarkistukseen. Muita eränkäynnissä hyödyllisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi auringon nousu- ja laskuajankohtien näyttö ja muistutukset, kuun vaiheen seuranta sekä taskulamppu.
Testaus
Kelloa on testattu pitkin syksyä ja alkanutta talvea erilaisissa eränkäyntimuodoissa, joissa erilaisia ominaisuuksia on käytetty aina kun mahdollisuus on ollut. Muutaman käyttökerran jälkeen nappien toiminnot ovat tulleet siinä määrin tutuiksi, että käyttö on sujuvaa. Tutuissa maastoissa navigointiominaisuuksille ei todellista tarvetta ole tullut, mutta testimielessä tätäkin on koitettu. Suunta merkatulle autopaikalle on tarkka ainakin peltolakeuden läpi kurkisteltuna, mikä luo uskoa toimintavarmuudesta. Mielenkiintoisimpia näkökulmia tuttujen maastojen jahteihin ovatkin tarkat kuljetut kilometrimäärät, nopeudet sekä korkeusvaihtelut. Esimerkkinä kellon käytöstä tässä on marraskuinen jahti mäyräkoiralla.
Lokakuun kosteus vaihtui kertaheitolla rapisevaan pakkaseen, mikä ei sinänsä ole kovinkaan tyypillistä marraskuista jahtikeliä Pohjanmaalla. Pelloille oli lisäksi läsähtänyt edellisenä iltana ohut lumihuntu, mikä muutti maisemat jo mukavan valoisiksi. Suunnattiin rikkonaiselle peltoalueelle, jossa oli ollut kauristapahtumia. Peräluukku kolahti kiinni klo 8.46, jolloin koiramiehen kellosta tökättiin ”Metsästys”- tallennus päälle. Haku aloitettiin metsäsaarekkeesta, joka oli ollut syksyn aikana kauriiden mieleen. Jäiset varvut rapisivat mäyräkoiran edetessä kohti saarekkeen reunaa. Nuuskutus jatkui pellon puolelle apiloiden sekaan, jonne suuntasi myös isäntä lämpöä liikkeellä tavoitellen. Ninjamaisen ketterä pomppu savisen ojan yli ja ”LAUKAUS”. Aseessa ei ollut patruunoita, vaan kello päätti tulkita tämän hennon liikeradan rekyyliksi, ilmoittaen laukauksen tallennuksesta ruudussaan. Kyseistä ongelmaa on esiintynyt muillakin jahtikerroilla, mikä laskee laukauslaskurin luotettavuuspisteitä roimasti. Tosin, kyllä laskuri oikeankin ampumisen tunnistaa.
Koira siirtyi pellolta takaisin metsän puolelle, minkä jälkeen haku alkoi tarkentua viereiseen risukkoon. Piakkoin alkoi haukahtelu, joka tihentyi edetessään kauemmaksi. Ajo siirtyi metsäsaarekkeesta suuremman metsän puolelle kiihdyttäen tahtiaan. Ajoeläimestä ei ollut varmuutta, jonka vuoksi tutkittiin starttipaikkaa. Roima nippu jäniksen papanaa ei jättänyt epäselvyyttä, kaurisjahti oli muuttunut vieterikintun jallitukseksi. Ajo jatkui syvemmälle metsään kierrellen ja kaarrellen, kunnes tuli totaalistoppi. Aikansa pyörittyään koira ajautui takajälkeä takaisin. Yhteistuumin hukkapaikalla pyöriminen ei tuonut toivottua tulosta, ainoastaan gps/glonass-yhdistelmä tikitti koiramiehen ranteeseen kuntoilukilometrejä. Toisaalla passilinja oli paennut pakkasviimaa makkaratulien ääreen. Moiseen nyhveröintiin ei keskeltä metsää vielä joutanut, vaan hakua jatkettiin kuusitaimikossa.
Yöjälkien perkausta jatkui pitkin poikin metsää ilman haukahdustakaan. Laukauksia sen sijaan paukkui tasaisen tappavaan tahtiin ranteeseen. Vähemmän tutussa tiheässä taimikossa suunta pääsi välillä katoamaan, minkä kelloa kurkkaamalla paljastuikin aikamoiseksi käärmesyheröksi. Kun ajoa ei alueelta saatu käyntiin, alkoi makkaran kuvia piirtyä verkkokalvoille siihen tahtiin, että suunta valikoitui kohti nuotiota. Remu löysi paikkansa liekkien välittömästä läheisyydestä ja päätti ottaa unet. Saldoksi saatiin siis hyötyliikuntaa ja raikasta ilmaa. Laukaisulaskurin mukaan pakkanen olisi toki ollut täynnä, koiramies kellotti 13 laukausta ja passimies 7 laukausta ilman ruudin käryäkään.
Arkikäyttönäkökulmasta kello toimii kuten muutkin aikataulut, eikä rannetta tarvitse piilotella työelämässä tai yliopistolla. Soraääniä on tullut vain emänniltä, jotka väittävät kellotaulun karkean reunan raatelevan heidän herkkiä nahkojaan. Testitiimi ei tätä tunnusta. Lenkkeillessä kellosta saa paljon mielenkiintoista tietoa, kuten nopeuksia, korkeuksia ja tietenkin reittikäppyrän. Ainut puuttuva ominaisuus on sykevyö, joka sekin on saatavilla lisävarusteena. Bluetooth-yhteydellä kellotaulu ilmoittaa erilaisia puhelimeen saapuvia tietoja. Näyttöön ilmestyy esimerkiksi soitot ja Whatsapp-viestit, joista on luettavissa lähettäjä sekä viestin alusta muutama sana. Toimiessaan kätevä ominaisuus, mutta ikävä kyllä toiminnassa on puutteita. Ongelmaksi varsinkin viestien tapauksessa muodostuu se, että mikäli viestejä saapuu enemmän kuin yksi, ei niistä enää saa muuta informaatiota kuin lukumäärän. Lisäksi hälytys saapuvista viesteistä toimii epämääräisesti, välillä vibraten useasti samastakin viestistä. Edellä mainituista syistä Bluetooth-ominaisuutta ei tule käytettyä.
Yhteenveto
Kokonaisuudessa kellon runko ja ominaisuudet ovat erittäin hyviä, mutta ohjelmistojen toteutus on jäänyt osittain kesken ja toivommekin tähän Suunnolta pikaista parannusta.
Plussaa
- Kestävyys
- Ulkonäkö
- Reittitietojen tarkkuus
- Ominaisuuksien monipuolisuus
- Punainen taustavalo
Kehitettävää
- Ohjelmistoja ei ole suunniteltu jahtia varten
- Lataus ei onnistu powerbankista
- Viestihälytykset toimivat miten sattuu