Heittohyrräkelat
Viime vuosina avokelojen rinnoille on kiilannut hyvinkin voimakkaasti heittohyrräkelat. Varsinkin hauen kalastuksen nostaessa päätään ja viehe kokojen kasvaessa, on heittohyrrät vakiinnuttanut asemansa jokaisen kalastajan valikoimissa. Olemme koostaneet tälle sivustolle laadukkaita keloja, joiden avulla heittohyrräkelan valinta on helppoa. On turhaa maksaa satoja euroja heittohyrrästä, kun vaihtoehtona on laadukas ja edullinen heittohyrräkela.
Heittohyrräkelat
KastKing Brutus – Edullinen heittohyrräkela hauen kalastukseen 6.3:1
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Heittohyrräkelat
Miten säädetään heittohyrräkelan jarru?
Heittohyrräkelan jarrunsäätö on helppoa ja yksinkertaista kunhan tietää ensin muutamat perusniksit, joiden avulla sen voi tehdä nopeasti ja loogisesti. Yleisin tapa on kokeilla ja erehtyä, eikä siinäkään mitään vikaa ole, mutta kirosanoja ja harakanpesiä siinä syntyy...Jos et ole ikinä aiemmin säätänyt heittohyrrän jarrua, niin kannattaa lähteä liikkeelle aina liian tiukoista jarruasetuksista, sillä muuten harakanpesä on todennäköinen heitossa.
Lue lisää
Heittohyrräkelan välitykset
Heittohyrräkelaa valitessa tulee kiinnittää huomiota myös välityksiin. Sopiva välitys on aina tilanne kohtaista joten jos kalastat paljon, on hyvä omistaa useammalla eri välityksellä olevia keloja. Mutta jos haluat selvitä yhdellä, valitse kevyt heittohyrräkela., jossa on 6:5 välitys. Tämä on hyvinkin yleispätevä välitys jolla pärjäät keskimäärin tilanteessa kuin tilanteessa.
Jos kalastat isoja kaloja, suosittelemme matalan välityksen kelaa, jolloin kelaaminen ei käy tärpin sattuessa raskaaksi. Tämä on tärkeää esimerkiksi syvänmeren kalastuksessa, jossa kelataan isoja kaloja syvältä. Valitse hidas välitys myös silloin, jos kalastat kylmän veden aikaan. Tällöin uistimia on hyvä liikuttaa hitaammin ja hidas välitys auttaa siinä.
Jos taas kalastat lämpimän veden aikaan, kannattaa valikoimiisi lisätä nopea heittohyrräkela, jossa on jopa yli 9:1 välitys. Tällä saat vauhtia kelaukseen, ilman että kädet on hapoilla. Ja tärpit on taattu, kun uistimet liikkuvat lämpimässä vedessä nopeaan!
Heittohyrräkelan huolto
Heittohyrräkelan huolto alkaa muodostua nopeasti rutiiniksi, kunhan ensimmäisestä ja jännittävästä kokemuksesta on päässyt yli. Sopiva huoltoväli riippuu käyttötunneista, mutta järkevää on huoltaa kelat kerran kaudessa tai jopa useammin.
Siihen ensimmäiseen kertaan kannattaa varata paljon aikaa ja hermoja, hyvät työkalut ja tarvikkeet.Aikaa ja hermoja jokaisella on rajatusti mutta mm. aseen puhdistusvälineet soveltuvat hyvin myös kelojen huoltamiseen. Myöskin laadukas ja tehokas ultraäänipesuri on hyvä apuväline kun työvaiheena on heittohyrräkelan huolto
Purkaminen
Huolto kannattaa aloittaa aina siitä että raivaa pöydälle riittävästi tilaa ja kaivaa kaikki tarpeelliset välineet esiin.Älä unohda etsiä kelan mukana toimitettua räjäytyskuvaa, siitä saattaa olla korvaamaton apu kasatessa! Sitten kela yksinkertaisesti puretaan pala palalta pöydälle. Jokainen osa kannattaa irroitus vaiheessa putsata tarkasti ja asettaa pöydälle purkamis järjestykseen.
Myöskään valokuvia ei voi huoltaessa ja varsinkaan purkaessa ottaa liikaa. Jos kasaamisvaiheessa tulee ongelmatilanne, on niihin helppo palata ja tarkistaa miten heittohyrräkela oli kasattu. Kun kela on täysin purettu ja osat on putsattu hyvällä puhdistusaineella, voidaan aloittaa osien kasaaminen ja rasvaus
Heittohyrrän kasaaminen
Heittohyrräkelan huollossa käytetään kelaöljyä ja rasvaa. Lyhyesti voidaan sanoa että rasva kuuluu lähinnä rattaisiin ja öljy soveltuu paremmin esimerkiksi laakereille. Kun kelaa lähdetään kasaamaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin se purettiin kannattaa käyttää laadukasta kelaöljyä ja rasvaa.
Karkea vinkki on että laakereihin tippa öljyä ja rattaisiin hieman rasvaa. Kasaamisvaiheessa on suuri hyöty jos sinulla on tallessa heittohyrräkelan räjäytyskuva tai otit reilusti kuvia purkuvaiheessa! Kuvat voidaan ottaa laadukkailla puhelimilla
IAR laakeri kannattaa öljytä hyvin ja sen jälkeen kuoruttaa rasvalla. Tällöin öljy ei pääse laakerista pois niin helposti ja huoltoväli hieman pitenee.