Alaska Performance 3-layer metsästyspuku

Metsästys.com:in testiryhmän ensimmäinen testaus kohdistuu Retkitukun Alaska Performance 3-layer metsästyspukuun. Puvun luvataan olevan kevyt, mutta samalla vahvarakenteinen ja kestävä. Lisäksi tuotteelle luvataan vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä. Näiden ominaisuuksien perusteella puku vaikuttaa lupaavalta kokonaisuudelta varsinkin liikkuvaa jahtia harrastavalle testiryhmällemme. Seuraavassa pureudutaan siihen, minkälainen käyttökokemus puku lopulta todellisuudessa oli.
 

dsc_153265
Puvut testissä kaurisjahdissa sekä koira- että passimiehen rooleissa
 

Ensivaikutelma

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy visuaalisiin seikkoihin. Puku on nykytrendin Camo-kuoseista poiketen kokovihreä. Taskujen hälyoranssiset vetoketjut tuovat muuten tasaiseen väriin kontrastia ja näkyvyyttä. Värivalinta mahdollistaa arkikäytön muuallakin kuin metsien varjoissa.
dsc_1270Pukua käpälöidessä huomio kiinnittyy sen keveyteen. Tämä johtunee uudesta kangasmateriaalista, joka on mahdollistanut erillisten sisävuorten karsimisen. Kangas itsessään on laadukkaan ja lujan tuntuista, eikä siitä löydy purkaantuvia lankoja, tai muita materiaalivirheitä. Saumat ovat hyvin ommeltuja ja vetoketjut pelaavat niin kuin niiden kuuluukin.
Päälle sovitettaessa kokotaulukon todetaan noudattavan luvattua Slim Fit – mitoitusta, joka tulee ottaa huomioon kokoaan valitessa. Kevyet pojat toteavat kokonsa välittömästi sopiviksi, mutta isompiin mittoihin kannattaa suosiolla valita monta X: ää. Lopulta kaikki toteavat pukunsa istuvuuden erinomaiseksi ja testit voivat alkaa.

Testaus

 
Tuotteen tulikaste oli metsästäjien pyhäinpäivänä eli 20.8. Perinteisesti päivä oli kesäinen, tällä kertaa jopa helteinen. Osa jahtiseurueesta liikkui shortseissa, mikä teki viileämpiin olosuhteisiin tarkoitetun kalvopuvun alkuasetelmista vähintäänkin haasteelliset. Toisaalta altavastaajan asemasta tehdään välillä yllättäviäkin suorituksia.
Päivä aloitettiin pomppusorsien etsinnällä paikallisista lammikoista ja peltokanavista. Muutaman kohteen tarkastuksen jälkeen epäiltiin jo lättänokkien sukupuuttoa tai minkkien invaasiota, sillä mitään havaintoja kohderiistasta ei ollut. Helteessä kävellessä todettiin, että tekninen välikerros puvun alla oli tilanteeseen oikea valinta. Ilman välikerrosta puku tuntui hiostavan auringossa, mutta tällä paketilla olotila pysyi kohtuullisena, jopa miellyttävänä. Vanhempien seuruelaisten epäilevät ilmeet kevyissä shortseissaan ja lenkkareissaan eivät testiryhmää lannistaneet, mokomatkin jäärät.
Kellon lyödessä kahta lähestyttiin alueen neljättä lammikkoa. Tunnelma oli kuuman kostea, melkein kuin Karibialla. Teknisestä kerrastosta huolimatta Joonas totesi hien valuvan persryijyä pitkin tuntemattomiin syvyyksiin. Kohteessa lammikkoa lähestyttiin avorivistössä, kuin maastoharjoituksissa konsanaan. Samassa ruskea vesi räsähti, ja tässä yhteydessä kyse oli lammikon vedestä, ilmatilan täyttyessä heinäsorsista. Peltolakeus täyttyy paukkeesta ja ruudin katkusta. Koiralle saatiin töitä.
dscf0109
Sorsakauden avauksen jälkeen puvun testaus vietiin valtakunnan rajojen ulkopuolelle äärimmäisiin olosuhteisiin; Jäämerelle. Norjassa puhaltava jäätävä viima kylmettää tulisimmankin Casanovan vehkeet, elleivät varusteet ole kunnossa. Tällä kertaa ei mokomasta ollut huolen häivääkään, sillä varustepuoli oli kunnossa eikä Casanoviakaan ollut näkynyt. Reissussa koluttiin kalavesiä kivikkoisista tunturijärvistä Jäämereen, eikä kylmä päässyt yllättämään retkikuntalaisia kertaakaan. Toisaalta siirtymät tunturissa rinkkojen kanssa onnistuivat hyväksyttävällä hikimäärällä, vaikka se kuuluisa aerobinen harjoittelu oli saattanut jäädä jälleen tälläkin kertaa vähäiseksi.
Norjan eräreissun jälkeen pukua on koeajettu erilaisissa metsästysmuodoissa ympäri Pohjanmaata. Soveltuvuutta on koeteltu niin jänis-, kauris-  kuin kyyhkyjahdeissakin.

Tekniset ominaisuudet

Retkitukku lupaa Alaska Performance 3-Layer- puvun olevan kevyt, mutta samalla vahvarakenteinen ja kestävä. Eikä se kyllä valehtele näitä väittäessään. Pintakangas, Rain-Stop® -kalvo ja hengittävä vuorimateriaali on laminoitu yhteen yhdeksi kerrokseksi, joka tekee kankaasta erittäin vahvan oloisen ja kulutusta kestävän rakenteen.
2Housuista löytyy molemmin puolin yhdet normaalit etutaskut, sekä oikealla puolella oleva reisitasku.  Mielestämme lisätaskut eivät olisi pahitteeksi, vaikka näilläkin pärjää. Lisäksi yksi tiimiläinen kaipaili kipeästi aiempien housumallien panoslenkkejä. Takissa on vastaavasti normaalit taskut edessä, sekä niin yläpuolelta kuin sivustakin avattava rintatasku.  Tämän malliseen taskuun on helppo sujauttaa esim. VHF-puhelin. Lisäksi takin sisäpuolelta löytyy kummaltakin puolelta kaksi avonaista taskua, joihin voi sujauttaa esim. hanskat ja pipon. Perinteistä povitaskua takista ei löydy.
 
Housujen lahkeet saa kiristettyä niissä olevien remmien avulla tiukasti kenkien päälle ja pohkeiden puolivälissä olevan tarran avulla saa vielä hienosäädettyä istuvuutta. Testiryhmä toteaa kiristysremmien järeyden yksimielisesti positiiviseksi seikaksi. Vyötäröltä löytyy riittävän kokoiset vyölenkit, sekä kätevät tarratoimiset henkseleiden kiinnityspaikat. Lisäksi lantion kohdalla olevilla säätötarroilla voi varmistaa housujen istuvuuden, mikäli vyö perinteisesti unohtuu toisiin housuihin. Takin alaosan saa kiristettyä istuvaksi vyötäröllä olevilla kahdella selkeästi erottuvalla oranssilla kuminauhalla. Hupun suuaukon säätö on toteutettu vastaavasti. Takin keskiosassa ei valitettavasti ole säätömahdollisuutta, joka saa testiryhmältä miinuksen.
Myyntilauseissa pukua on mainostettu hengittäväksi ja se onkin tärkeimpiä ominaisuuksia. Testiryhmän kokemuksien perusteella puvun hengittävyys todettiin hyväksi, mikäli sen alla käyttää esimerkiksi teknistä aluskerrastoa, joka estää suoran ihokontaktin kankaaseen. Paljasta ihoa vasten puku tuntuu turhan hiostavalta, joten aluskerrasto on käytännössä välttämättömyys mukavuuden kannalta.  Emme näe tässä mitään ongelmaa, sillä liikkuvassa jahdissa tekninen väliasu on muutenkin järkevä vaihtoehto puvun kuin puvun alle. Helteisiä kelejä harvemmin montaa jahtikauteen mahtuu, joten ongelmia kuumuuden suhteen ei ole luvassa. Ilmojen kylmetessä teknisen kerraston ja puvun väliin mahtuu vielä hyvin paksumpikin villapaita, ilman että olo muistuttaa tussari kädessä metsästävää muumipappaa.
Puku suojaa tuulelta erinomaisesti, kunhan kyljissä ja reisissä olevat pitkät tuuletusaukot muistaa pitää kiinni. Vauhdikkaammassa liikkeessä tuuletusaukoista saadaan hengittävyyttä lisättyä siinä määrin, että normaalikroppaisempikin korpisoturi kiitää kuusikoissa ilman yltiömäistä tuskanhikeä. Puvun vesitiiveys tuli myös jahtipäivien aikana varmistettua. Pieni sade pysyi hyvin koko päivän takin oikealla puolella. Koska kaatosadetta ei jahtipäiville sattunut, jouduimme turvautumaan suihkuun vedenpitävyyden varmistamiseksi. Testilaboratorion piiskaava suihkukaan ei läpäisyt kalvoa, mikä voidaan todeta alla olevan kuvan harmaasta T-paidasta.
suihkutesti
 

Yhteenveto

suosittelulogo
Metsästys.comin testiryhmä suosittelee tätä pukua syksyn metsästyksiin jokaiselle hintatietoiselle metsästäjälle, ja myöntää tästä osoituksena ”Metsästys.com suosittelee” -laatuleiman.
Puvun plussia ovat:

  • Keveys, mutta silti vahva rakenne
  • Hengittävyys välikerraston kanssa
  • Vedenpitävyys
  • Tuulenpitävyys
  • Ulkonäkö ja hyvä istuvuus
  • Riittävän suuret tuuletusaukot

Kehitettävää:

  • Housujen taskujen vähäisyys
  • Takin keskiosasta puuttuva kiristysmahdollisuus
  • Hiostavuus paljaalla iholla

Puvun voi hankkia täältä: http://www.retkitukku.fi/alaska-3-layer-metsastyspuku.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *