Monille eränkäynti on välttämätön hengähdystauko arjesta. Parhaiten hektisestä nyky-yhteiskunnasta pääsee irtautumaan yön yli kestävillä retkillä, joista tuleekin usein vuoden kohokohtia. Oleellinen varuste tämän mahdollistamiseksi on sääsuoja, jonne uupuneena on miellyttävää käpertyä keräämään voimia seuraavaan päivään. Majoitteista tunnetuin on teltta, joita löytyy useita eri tyyppejä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Metsästäjät ja kalastajat osaavat arvostaa varsinkin teltan kompaktia kokoa ja kestävyyttä vaihtelevissa keleissä. Testasimme tunturiolosuhteissa vaellustelttojen aatelia, Fjällrävenin Abisko Shape 3:ta, joka vakuutti testiryhmän viimeistelyllään. Teltan voi hankkia mm. suoraan valmistajalta https://www.fjallraven.fi/abisko-shape-3
Ominaisuudet
Abisko Shape 3 on nimensä mukaisesti kolmelle eränkävijälle suunniteltu tunneliteltta, joka on käyttökelpoinen ympäri vuoden. Makuutilan lisänä on absidi, joka toimii sekä eteisenä että varastona.Jo pakkausta pyöriteltäessä voi todeta mallin kompaktiksi ja kevyeksi, mikä lupailee kevyempiä siirtymiä maastossa. Telttapussukka on noin 40 cm pitkä, halkaisijan ollessa noin 16 cm. Painoa paketille kertyy 2160-2560 grammaa, riippuen kankaiden kosteudesta. Selitys keveydelle löytyy sekä teltan muotoilusta, että kangasmateriaaleista.
Tunneliteltan päädyt ovat matalampia kuin keskiosa, mikä nipistää ylimääräistä materiaalia kohdista, joissa vähempikin korkeus riittää. Ulkoteltan kangas on Fjällrävenin TripleRip-nailonia, joka koostuu kahdesta eripaksuisesta kankaasta. Materiaali on todella ohutta, mutta silti kulutuksenkestävää ja vedenpitävää. Tarkemmin tarkasteltaessa kangas muodostuu pienistä neliöistä, minkä vuoksi esimerkiksi viiltovaurio ei pääse repeytymään laajemmalle. Suuremmille rasituksille altistuvat kohdat, kuten telttapohja, on lisäksi vahvistettu paksummalla kankaalla. Vesipilariarvoina ulkoteltta yltää 3000 mm: iin, lattiassa vastaava arvo on 6000 mm.
Teltan pystytyksessä nopeus ja yksinkertaisuus ovat hyveitä, joita oppii arvostamaan, varsinkin kun keliolosuhteet eivät ole suosiollisia. Abiskon suunnittelupöydällä tähän on selvästi paneuduttu tovi jos toinenkin, minkä huomaa lopputuloksen toimivuudesta. Avain tähän on ulko- ja sisäteltan kiinnittyminen toisiinsa, mikä sekä nopeuttaa pystytysprosessia, että mahdollistaa sisätilojen kuivana pysymisen sateessakin. Tarvittaessa telttakankaat voidaan irrottaa toisistaan esimerkiksi kuivatuksen ajaksi.
Pystytys alkaa ulkotelttakankaan nurkkien kiinnityksestä maahan, jonka tuloksena on maassa lepäävä kankainen suorakaide. Seuraavaksi pujotetaan värikoodein merkatut alumiinikaaret ulkoisiin kaaritunneleihinsa, mikä jo nostaa teltan ryhtiä. Kaaret lukitaan muoviholkkeihinsa, joissa on paikat myös ääriolosuhteissa tarvittaville lisäkaarille. Lopuksi kiilataan narut ja ulkoteltan kiinnityspisteet maahan alumiinikiiloilla. Myrskynarut ovat heijastinsäikeellä varustettuja ja venymättömiä, säätö onnistuu helposti naruissa roikkuvilla kiristimillä. Lopputuloksena on uhmakkaan kireänä seisova majoite, jonka pystytys onnistuu naurettavan pienellä vaivalla.
Sisäänkäynti on absidin kyljessä, jonka vetoketju aukeaa korkealle sisäteltan pintaan saakka. Tämä väljä oviaukko mahdollistaa isommankin körilään mönkimisen sisätiloihin ilman suurempia murinoita. Sisäteltta on pystytyksen jäljiltä valmiiksi jiirissä, majoittuminen ei vaadi kuin makuualustat ja -pussit. Nukkumatilaa on riittävästi kolmelle miehelle, kahdestaan on jo sopivan väljää oleskeluunkin. Sisätelttakangas on väriltään vaaleaa, ohutta ja sileäpintaista.
Ovi- ja tuuletusaukoissa on tiheät hyönteisverkot, joista eivät polttiaisetkaan pääse nukkujia piinaamaan. Tuuletusaukkoja on runsaasti, mikä on äärimmäisen tärkeää niin kesän helteillä kuin syksyn sateissakin. Mikäli ilma ei kierrä riittävästi ulkoteltan ja sisäteltan välissä, on lopputuloksena tiivistyvä kondenssivesi, joka kastelee kuin vesisade. Abiskon suuret ja helppokäyttöiset ilma-aukot teltan molemmissa päädyissä ehkäisevät tämän ongelman tehokkaasti. Käyttäjäystävällinen ominaisuus on aukkojen säätömahdollisuus teltan sisältä käsin, sateella ei ole tarvetta lähteä ulos kastumaan. Kuumissa olosuhteissa on mahdollista myös kääriä ulkoteltan molemmat päädyt kaariin saakka ylös, jonka jälkeen makuutilat ovat osittain taivasalla ja ilma todella kiertää. Pätevä yksityiskohta trooppisen kuumissa sadekeleissä on absidin oviaukon muotoilu, mikä mahdollistaa sen osittaisen aukiolon altistamatta sisätelttaa sateelle. Lisäksi vetoketjuissa on lukitustoiminto, minkä vuoksi tuulen retuutuskaan ei sekoita säätöjä.
Sisätiloista löytyy yksityiskohtia, joiden käyttö on luontevaa heti alusta alkaen. Sekä absidista, että makuutiloista löytyy säädettävä pyykkinaru, johon voi ripustaa varusteita kuivumaan. Toki niitä kaikista hikisimpiä sukkia ei välttämättä kannata nenänsä yläpuolelle sijoittaa. Sisäteltan molemmista kyljistä löytyy varustetaskut, joihin sujahtavat kännykät ja muut pienet tilpehöörit hyvin makuupussin ulottuville.
Testaus
Abisko kannettiin kahteen otteeseen Norjan tuntureille, jossa testiolosuhteet sattuivat hyvinkin vaihteleviksi. Telttaa pystytettiin elokuun alussa keskellä päivää 3-asteen lämpötilassa, lumisilla tuntureilla. Paria viikkoa myöhemmin nautittiinkin hetkellisesti lähemmäs 20 asteen lämpötiloista ja auringon paisteesta. Vedenpitävyys tuli testattua turhankin moneen otteeseen sadeskaalan vaihdellessa kevyestä pisaroinnista rankkasateeseen. Myrskyn rummuttaessa ulkoteltan pintaa ei voinut kuin olla tyytyväinen, sisällä oli kuivaa ja makuupussissa lämmintä. Tulipa teltan oleskelumukavuutta testattua parin päivän sadetauonkin ajan, väljyys piisasi siinä määrin, ettei kenelläkään ollut hinkua lähteä ulos sateeseen.
Lämpötilat laskivat öisin nollan tuntumaan, joten tuuletusaukkojen äärimmäisyyksiä ei ollut syytä käyttää. Aukkojen toimivuus todettiin kuitenkin kondensoitumisen suhteen, luukkujen ollessa kiinni alkoivat telttakankaat kostua sisäpuolelta, mutta päätyaukkojen avaus poisti tämän ongelman. Siirtymillä teltan pieni pakkauskoko ja keveys saivat kiitosta, rinkkavarustus kun ei ole muutoin ryhmällä sitä kevyintä luokkaa.
Yhteenveto
Fjällrävenin Abisko Shape 3 yllätti testiryhmän, negatiivisia ominaisuuksia ei löydetty hakemallakaan. Keveys, kompaktius ja laadukkuus tekevät teltasta loistovalinnan eräretkille, joissa keliolosuhteet ja siirtymät maastossa voivat olla ronskejakin. Mukana tullut korjauspaketti lisää turvallisuuden tuntua, mikäli ja kun eräreissu suuntautuu sinne missä apu on kaukana.