Monille eränkäynti on välttämätön hengähdystauko arjesta. Parhaiten hektisestä nyky-yhteiskunnasta pääsee irtautumaan yön yli kestävillä retkillä, joista tuleekin usein vuoden kohokohtia. Oleellinen varuste tämän mahdollistamiseksi on sääsuoja, jonne uupuneena on miellyttävää käpertyä keräämään voimia seuraavaan päivään. Majoitteista tunnetuin on teltta, joita löytyy useita eri tyyppejä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Metsästäjät ja kalastajat osaavat arvostaa varsinkin teltan kompaktia kokoa ja kestävyyttä vaihtelevissa keleissä. Testasimme tunturiolosuhteissa vaellustelttojen aatelia, Fjällrävenin Abisko Shape 3:ta, joka vakuutti testiryhmän viimeistelyllään. Teltan voi hankkia mm. suoraan valmistajalta https://www.fjallraven.fi/abisko-shape-3
Ominaisuudet

Jo pakkausta pyöriteltäessä voi todeta mallin kompaktiksi ja kevyeksi, mikä lupailee kevyempiä siirtymiä maastossa. Telttapussukka on noin 40 cm pitkä, halkaisijan ollessa noin 16 cm. Painoa paketille kertyy 2160-2560 grammaa, riippuen kankaiden kosteudesta. Selitys keveydelle löytyy sekä teltan muotoilusta, että kangasmateriaaleista.



Pystytys alkaa ulkotelttakankaan nurkkien kiinnityksestä maahan, jonka tuloksena on maassa lepäävä kankainen suorakaide. Seuraavaksi pujotetaan värikoodein merkatut alumiinikaaret ulkoisiin kaaritunneleihinsa, mikä jo nostaa teltan ryhtiä. Kaaret lukitaan muoviholkkeihinsa, joissa on paikat myös ääriolosuhteissa tarvittaville lisäkaarille. Lopuksi kiilataan narut ja ulkoteltan kiinnityspisteet maahan alumiinikiiloilla. Myrskynarut ovat heijastinsäikeellä varustettuja ja venymättömiä, säätö onnistuu helposti naruissa roikkuvilla kiristimillä. Lopputuloksena on uhmakkaan kireänä seisova majoite, jonka pystytys onnistuu naurettavan pienellä vaivalla.


Sisätiloista löytyy yksityiskohtia, joiden käyttö on luontevaa heti alusta alkaen. Sekä absidista, että makuutiloista löytyy säädettävä pyykkinaru, johon voi ripustaa varusteita kuivumaan. Toki niitä kaikista hikisimpiä sukkia ei välttämättä kannata nenänsä yläpuolelle sijoittaa. Sisäteltan molemmista kyljistä löytyy varustetaskut, joihin sujahtavat kännykät ja muut pienet tilpehöörit hyvin makuupussin ulottuville.

Testaus
Abisko kannettiin kahteen otteeseen Norjan tuntureille, jossa testiolosuhteet sattuivat hyvinkin vaihteleviksi. Telttaa pystytettiin elokuun alussa keskellä päivää 3-asteen lämpötilassa, lumisilla tuntureilla. Paria viikkoa myöhemmin nautittiinkin hetkellisesti lähemmäs 20 asteen lämpötiloista ja auringon paisteesta. Vedenpitävyys tuli testattua turhankin moneen otteeseen sadeskaalan vaihdellessa kevyestä pisaroinnista rankkasateeseen. Myrskyn rummuttaessa ulkoteltan pintaa ei voinut kuin olla tyytyväinen, sisällä oli kuivaa ja makuupussissa lämmintä. Tulipa teltan oleskelumukavuutta testattua parin päivän sadetauonkin ajan, väljyys piisasi siinä määrin, ettei kenelläkään ollut hinkua lähteä ulos sateeseen.
Lämpötilat laskivat öisin nollan tuntumaan, joten tuuletusaukkojen äärimmäisyyksiä ei ollut syytä käyttää. Aukkojen toimivuus todettiin kuitenkin kondensoitumisen suhteen, luukkujen ollessa kiinni alkoivat telttakankaat kostua sisäpuolelta, mutta päätyaukkojen avaus poisti tämän ongelman. Siirtymillä teltan pieni pakkauskoko ja keveys saivat kiitosta, rinkkavarustus kun ei ole muutoin ryhmällä sitä kevyintä luokkaa.
Yhteenveto
Fjällrävenin Abisko Shape 3 yllätti testiryhmän, negatiivisia ominaisuuksia ei löydetty hakemallakaan. Keveys, kompaktius ja laadukkuus tekevät teltasta loistovalinnan eräretkille, joissa keliolosuhteet ja siirtymät maastossa voivat olla ronskejakin. Mukana tullut korjauspaketti lisää turvallisuuden tuntua, mikäli ja kun eräreissu suuntautuu sinne missä apu on kaukana.