Metsästys Suomen kulttuurissa

Suomen kulttuurissa korostuu vahvasti luonto. Olemme tottuneet elämään metsissämme ja nauttimaan vesistöistämme, ja vieläpä niin, että muita ihmisiä ei paljoa lähistöillä ole. Suomi on Euroopan metsäisin maa – maamme pinta-alasta 75 prosenttia on metsää. Sillä selittyykin se, miksi suomalaiset ovat niin luonnonläheisiä. Joka vuosi suomalaiset valmistuvat talveen keräämällä sieniä ja erilaisia marjoja metsistä. Metsästys ja kalastus ovat monelle tapa hankkia ravintoa, mutta lisäksi tapa elää.

Suomalainen kulttuuri

Suomalainen kulttuuri on erikoinen sen jääkylmien talvien ja sen miltei pyhän saunan vuoksi. Me rakastamme luontoamme – meidän järviämme ja metsiämme, mutta modernissa Suomessa on noussut pintaan muitakin mielenkiinnonkohteita. Eurheilusta on tullut yksi suosituimmista harrastuksista 18-29-vuotiaiden joukossa. Sen helpot käyttömahdollisuudet tekevät harrastuksesta helpon jokaiselle aloittaa.

Ylipäätänsä monet netistä löydettävät pelit, kuten shakki ja bingo, jotka muuten ovat suomalaisten suosikkeja, ovat suosittuja juurikin siitä syystä, että niitä on helppo kaikkien pelata miltei mistä tahansa käsin. Se on se sama syy, miksi eurheilu on kasvattanut suosiotaan. Uusista suosituista aktiviteeteista ja harrastuksista huolimatta on kuitenkin olemassa joitakin aktiviteetteja, jotka ovat olleet olemassa pidempään kuin edes voimme tietää tai muistaa.

Metsästys on yksi näistä. Se on ollut suomalaisille tapa selviytyä ja elää, mutta nykyään myös iso osa suomalaista kulttuuria ja harrastamista. Järjestäytynyttä metsästys alkoi olla vuodesta 1865 lähtien, kun maamme ensimmäinen metsästysseura perustettiin.

Metsästyksen merkitys

Metsästys on vuosia sitten ollut suomalaisille pakollinen elinehto – tapa hankkia ravintoa ja selviytyä elämästä. Riistaa metsästettiin sekä ravintoa että turkiksia varten. Yhdestä riistaeläimestä riitti pitkällekin aikaa ruokaa ja turkiksia pystyttiin käyttämään sekä maksuvälineenä että niistä pystyttiin saamaan jopa ekstra-ansioita.

Nykyään metsästys ei ole pakollista ravinnonsaannin takaamiseksi, sillä kauppojen kylmäkaapit ovat pullollaan erilaisia vaihtoehtoja aina lihat, kalat ja kanat mukaan lukien. Siispä metsästyksestä on nykyään tullut enemmän harrastusmuotoista. Tästä huolimatta, on metsästys monille ihmisille tärkeää ja merkittävää. Toisaalta, erittäin suuri osa suomalaista tykkää syödä läheltä saatua ruokaa ja mikä parempaa, jos ja kun oikeasti tiedät, keneltä ja mistä ravintosi tulee.

Puhtaan ruoan lisäksi merkitystä metsästykseen tuo harrastuksen tuoma yhteisöllisyyden tuntu. Kuuluessasi metsästysporukkaan, voit saada elinikäisiä ystäviä, jotka arvostavat samankaltaisia asioita kuin sinä. Sosiaalisen kokemuksen lisäksi metsästys vie sinut suoraan luonnon sydämeen ja ulkona vietetty aika ja liikunta saavat hyvälle mielelle ja tekevät lisäksi fyysiselle kunnolle hyvää.

Metsästys Suomessa

Suomessa metsästetään paljon; suomalaisista noin 300 000 ihmistä lunastaa vuosittain metsästyskortin, mikä on hyvin suuri luku suhteutettuna pieneen väkilukuumme. Se on Euroopan sisäisestikin iso määrä. Metsästäjistä löytyy enemmän miehiä, mutta naisetkin ovat löytäneet harrastuksen pariin – joka neljäs metsästäjä on nainen. Joitain saattaa huolettaa metsästyksen eettisyys, mutta Suomessa ollaan erittäin tarkkoja riistakantojen suhteen. Kantoja seurataan jatkuvasti ja riistakantojen kehitystä pidetään silmällä. Kun lisääntymistä on runsaasti, metsästystäkin harrastetaan enemmän ja vastakohtaisesti vähäisempinä lisääntymisvuosina metsästystä vähennetään.

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 60 riistaeläintä, joista 34 ovat nisäkäslajeja ja 26 lintulajeja. Tärkeimpiä riistalajeja Suomessa ovat hirvi, metsäjänis, rusakko, metsäkauris ja monet eri sorsalajikkeet. Lisäksi eri lajeille löytyy niille määrätyt metsästysajat.

Jos metsästyksen harrastamisen haluaa aloittaa, ei ikärajoista tarvitse huolehtia. Metsästyksen aloittamiseksi vaaditaan kuitenkin metsästäjäntutkinto, joka siis jokaisen metsästämään haluavan on käytävä. Teorian lisäksi tulee opetella aseen hallintaa ja käyttöä sekä hankkia aselupa ja käydä ampumakoe. Netistä löytyy paljon lisätietoa kaikesta metsästykseen liittyvästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *