Metsästys uutena harrastuksena

Metsästys on vanha ja luonnonläheinen harrastus. Aikoinaan ihmiset ovat elättäneet itsensä sillä, mutta nykyään sitä harrastetaan myös ajanvieton ja hyvän mielen vuoksi. Metsästyksen voi aloittaa kuka tahansa, mutta suin päin metsälle ei voi lähteä, vaan hyvin valmistautuminen ja lajiin tutustuminen on ehdotonta. Tästä artikkelista löytyy eriteltynä muutamia asioita, joiden avulla metsästyksen aloittaminen pitäisi olla astetta helpompaa.

Lajiin tutustuminen etukäteen on välttämätöntä
Joskus uuden harrastuksen aloittaminen ei vaadi sen kummempaa, kuin harrastukseen ilmoittautumisen ja oikealle paikalle ilmestymisen oikeaan aikaan. Kuitenkin suurin osa harrastuksista vaatii lajiin ja sen sääntöihin tutustumista etukäteen, kuten strategisen korttipelin opettelu – jos näin ei tehdä, ei harrastuksesta luultavasti tule mitään. Metsästys on ehdottomasti yksi sellaisista harrastuksista. Varsinkin, jos metsästys ei tule vanhemmilta ikään kuin perintönä, voi saatavilla oleva tiedon määrä ja oma henkinen etäisyys metsästystä kohtaan tuntua hidasteelta. Siitäkin huolimatta, että luonto vaikuttaa olevan iso osa jokaista suomalaista. Metsästys-harrastusta aloitettaessa on muun muassa tiedettävä missä saa metsästää ja tarvitseeko esimerkiksi lupaa metsästykseen. Sen lisäksi tarvitsee oikeita varusteita ja muun muassa ampuma-aseluvan. Pelkästään siis laillisista syistä ei metsästämään voi lähteä hetken mielijohteesta, vaan lajiin on tutustuttava jo etukäteen.

Tutustuminen metsään
Metsästykseen liittyy vahvasti eräily itse metsästyksen lisäksi. Alkajaisiksi on siis hyvä tutustua metsiin ja niiden eläimiin sekä erilaisiin riistaeläimiin ja niiden elintapoihin. Kun ymmärrät metsää ja siinä asuvia eläimiä, onnistuu metsästäminenkin paremmin. Jos vain suinkin mahdollista, voi metsän eläimiin ja niiden elämään tutustua asentamalla riistakameran. Jotta kameran voi kuitenkin asentaa, tulee sinulla olla maanomistajan lupa siihen, eikä kameran näköpiirissä saa näkyä muuta kuin oma tontti. Lisäksi eläimiin, metsään ja itse metsästykseen liittyy paljon kirjallisuutta, jonka lukeminen varmasti auttaa alkuunpääsemisessä.

Vaadittavat tutkinnot ja luvat
Suomessa tärkein ja yksi pakollisista tehtävistä ennen metsästyksen aloittamista on suorittaa metsästäjätutkinto. Itse koe on kirjallinen, joka koostuu 60 eri kysymyksestä sisältäen 15 lajintuntemustehtävää ja 45 monivalintatehtävää. Lajintuntemusosion suorittamiseen on vain 15 minuuttia aikaa koko tutkinnon suorittamiseen tarkoitetusta 1,5 tunnista.
Ennen kokeen suorittamista voi käydä metsästäjäkursseilla eli toisin sanoen koulutustilaisuuksissa. Nämä tilaisuudet ovat kuitenkin vapaaehtoisia ja niistä peritään lisäksi asianmukainen maksu. Oppimateriaalina tilaisuuksissa käytetään Suomen riistakeskuksen puolesta toimitettavaa Metsästäjän opasta. Kun koe on suoritettu ja hyväksytty, saat todistuksen tutkinnon suorittamisesta – tätä todistusta tarvitset muun muassa aselupaa haettaessa. Lisäksi sinulla tulee olla maksettuna riistanhoitomaksu, kun lähdet hakemaan aselupaa. Riistanhoitomaksu maksetaan aina vuosittain, joka osoittaa oikeutesi metsästää tuona kyseisenä vuotena.
Aselupaa taas anotaan poliisilta, jossa perustellaan, että asetta tarvitaan metsästykseen ja pätevyys osoitetaan muun muassa metsästäjätutkinnosta saadulla metsästyskortilla. Ampumakoe täytyy suorittaa, jos aikoo metsästää karhua, villisikaa, metsäpeuraa, valkohäntäpeuraa, hirveä, metsäkaurista, japaninpeuraa, kuusipeuraa tai saksanhirveä rihlatulla luotiaseella. Rihlalla tarkoitetaan aseen piipun sisäpinnalla kaarevasti kiertyvää uraa – tämä ura parantaa luodin tarkkuutta. Ura saa luodin pyörimään oman pituusakselinsa ympäri, joka vaikuttaa tarkkuuteen.

Oikeanlainen varustus
Kun ulkoillaan, on oikeanlainen varustus kaiken a ja o. Säänmukainen varustus, hyvät kengät, puukko, aseet ja niille tarkoitetut tarvikkeet ovat erityisen tärkeitä metsästämään lähtiessä. Oikeanlaiseen aseeseen kannattaa sijoittaa sillä perusteella, mitä itse suunnittelee metsästävänsä. Lisäksi otsalamput ja kiikarit ovat tärkeitä välineitä metsälle. Varusteisiin saa kulumaan helposti pitkän pennin, joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä oikeasti tarvitsee – ja hankkia lisätarvikkeita vasta ajan mittaan. Myös koiraseura on suuri apu ja ilo metsästäessä ja vaikka se onkin merkittävä osa koko harrastusta, ei se kuitenkaan ole täysin pakollinen osa. Metsästyskoiria löytyy montaa eri lajia erilaisia käyttötarkoituksia varten. Jos siis harkitsee oman koiran hankkimista ja haluaa siitä metsästyskaverin, kannattaa tutustua eri metsästyskoiralajeihin. Ajokoirat ovat esimerkiksi tarkoitettuja jäljittämään riistaa pitkiäkin matkoja ja ajavat riistaa haukkumalla. Spanielit ja noutajat tuovat ammutun riistan omistajalleen, kun taas pystykorvarotujen tarkoitus on pysäyttää suurriista haukkumalla.


Sosiaalinen laji
Metsästys on ehdottomasti mukava laji harrastaa porukassa. Suurin osa lajista on metsässä odottelua, eikä jännittävää jahtaamista, sillä ampumistilanteetkin ovat hyvin nopeaa ohimeneviä. Tästä syystä on myös mukavaa, jos metsällä on mukana seuraa. Aloittelevana metsästäjänä voi kuitenkin kokea hankalaksi löytää metsästysseuraa. Esimerkiksi ampumaradoilla, joille aloittelijan kannattaa muutenkin suunnata, on paljon muita metsästäjiä, joilta voi saada metsästysseuraa tai muuten vain hyviä vinkkejä niin ampumiseen kuin metsällekin. Myös tarjoamalla apua metsästysseuran talkoisiin, riistanhoitotyöhön ja sen sellaiseen, voi saada hyviä kontakteja ja mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Olemalla avoin ja avulias saa varmasti uusia tuttavuuksia ja kokemuksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *