Parhaat mobiilisovellukset metsästykseen

Metsästysharrastusta voi tukea erilaisilla puhelinsovelluksilla, joiden avulla voi suorittaa useita metsästykseen liittyviä toimintoja. Mobiilisovelluksilla seurataan metsästyskoirien kulkua, ollaan yhteyksissä jahtikavereihin ja tehdään kaatoilmoituksia.

Älypuhelin on nykyään lähes jokaisen työkalu arjessa ja sillä maksetaan laskuja, ostetaan ruokaa ja hoidetaan kuljetuksia. Mobiilisovellukset ovat yleistyneet monissa harrastuksissa, kuten metsästyksessä. Metsästäjät käyttävät eri sovelluksia aktiviteettien lomassa ja niiden tarkoitus on tukea ja edistää onnistunutta metsästyskierrosta.

Mobiilisovellukset ovat ulottuneet moneen eri alaan ja aktiviteettiin. Ne tehostavat useita vaiheita, mitä esimerkiksi mobiilivarmenne on edistänyt tuntuvasti. Mobiilivarmenteella kirjaudutaan ja tunnistaudutaan eri palveluihin ja se on yleensä tärkeä vaihe esimerkiksi lainaa hakiessa. Tarkempaa tietoa asiasta voi lukea osoitteessa www.lainat.fi

Yleisimmät metsästyssovellukset

Metsästykseen liittyy monia eri vaiheita ja toimenpiteitä, joita metsästäjän on otettava huomioon kestävän harrastuksensa ylläpitämiseksi. Puhelinsovellukset voivat edistää huomattavasti niiden suorittamista ja metsästys on siinä mielessä digitalisoitunut. 

Tyypillisiä sovelluksia metsästykseen ovat muun muassa koiratutkasovellukset, Oma riista ja WhatsApp. Lisäksi käytössä voi olla esimerkiksi ballistiikkaohjelmia, riistakamerasovelluksia ja patruunoiden lataamissovelluksia. 

Oma riista –sovellus toimii hyvin jahtipäiväkirjana ja koiria seurataan Ultracomilla ja ristiin paikannuksella. Metsästyspatruunoiden dataa hallinnoidaan Norma Ballistics – ja Vihtavuori-palvelimilla. Suomalaisille tuttu WhatsApp puolestaan hoitaa viestittelyt metsästäjäyhteisön kanssa.  

Koirapaikannus metsästyssovelluksien tienraivaajana

2000-luvulle tultaessa Yhdysvallat päätti poistaa tahallisen heikennyksen GPS-järjestelmissä, mikä paransi paikannustarkkuutta parilla metrillä. Päätös käynnisti valtavan GPS:ään perustuvan reaaliaikaisen metsästyskoiratutkien ja tutkasovellusten edistyksen. Ensimmäistä kertaa voitiin kehittää järjestelmä, joka seuraisi koiran liikkeitä tarkasti reaaliajassa.  Tästä on otettu valtavia kehitysharppauksia nykyaikaan, jolloin mobiililaitteet, koiratutkat ja paikannussovellukset ovat parantuneet huimasti. Maastossa ilman tutkaa operoiva metsästyskoira on nykyään melkoinen harvinaisuus. Tutkat parantavat koirien turvallisuutta ja jahti on yleisesti mukavampaa. 

Suomalaisia koiratutkasovelluksia löytyy muutama, joista Ultracom ja Tracker ovat tunnetuimpia. Koiran sijainti siirtyy reaaliajassa mobiilisovellukseen ja niissä voi nähdä myös jahtikaverien sijainnit. Karttapohja näyttää koiran liikkeet ja sovellus kertoo koiran kulkeman reitin. Siitä saa selville myös koiran nopeuden, haukkutiheyden ja monia muita tärkeitä seikkoja, jotka vaikuttavat turvallisuuteen ja saumattomaan työskentelyyn.  Koirien paikannussovellukset ovat olleet ensimmäisiä metsästyksen digilaukauksia ja niitä pidetään tienraivaajina metsästäjäkunnan digitalisoitumiselle. Ne ovat onnistuneesti madaltaneet kynnystä ottaa muita metsästyssovelluksia käyttöön. 

Oma riista –sovellus onnistuneessa käytössä

Suomen riistakeskus kehitti vuonna 2014 sovelluksen, jonka tarkoituksena on toimia riistatiedon joukkoistetun tiedonkeruun välineenä. Nimeksi tuli Oma riista, joka on sekä verkkopalvelu että mobiilisovellus, jotka on synkronisoitu keskenään. Mobiilisovellusta käytetään älylaitteella ja sillä kirjataan saalistietoja ja havaintoja maastossa. 

Oma riista on erittäin hyödyllinen suomalaiselle metsästäjälle. Sillä on lukuisia eri toimintoja, jotka tukevat sujuvaa harrastusta. Se on yhtä aikaa lupalompakko, viestintäväline, riistapäiväkirja ja metsästysalueiden mobiilikartta. Sillä voi kirjata nopeasti riistahavainnon, saaliin tai SRVA-tehtävän suoraan tapahtumapaikalta.  

Ballistiikkasovellukset yleistyneet

Metsästyksessä hyödynnetään jonkin verran myös puhelimiin ladattavia ballistiikkasovelluksia. Luodin lentorataan vaikuttavat pitkillä ampumamatkoilla usea tekijä, joita metsästäjän on otettava huomioon. Ballistiikkalaskennan asema on erityisen tärkeä hylje- ja latvalintujahdissa sekä ulkomailla vuortistojahdissa. 

Ballistiikkaohjelman tarkoituksena on laskea kohteeseen liittyviä seikkoja: paljonko on tähdättävä yli ja sivulle vallitsevissa olosuhteissa. Kehittyneimmät eräisyysmittarit kommunikoivat ballistiikkasovelluksien kanssa, jolloin etäisyystieto tallentuu automaattisesti ohjelmaan.  

Metsästyssovelluksia kiitettävä määrä  

Älypuhelimiin voi ladata entistä enemmän metsästyssovelluksia, jotka on havaittu hyviksi harrastuksen tueksi. Viestinnästä on tullut nykyään tärkeämpää seuruejahdissa. WhatsApp ei ole suunnattu erityisesti metsästykseen, mutta se toimii loistavana viestintäpalveluna nopeaan ja yleiseen kommunikointiin. Suunnistamiseen voidaan käyttää laadukkaita karttasovelluksia ja kuukalenterisovelluksista voi tarkistaa kuun vaiheet sekä nousu- ja laskuajat. Tätä tietoa käytetään suotuisten kyttäysajankohdan määrittämisessä. 

Metsähallitus on kunnostautunut metsästyksen digiloikassa tuomalla oman Eräluvat-sovelluksensa, jolla voi ostaa karjunmetsästyslupia ja hirvenmetsästyksen vieraslupia valtion maille. Sovellus ei kuitenkaan taivu kiintiöityihin lupiin, kuten kanalintulupiin.  Varmaa kuitenkin on, että metsästys on saanut hienoja digitaalisia työkaluja, jotka tukevat mainiosti metsästäjiä ja yhteisöjä paremman metsästyksen puolesta. Tulevaisuus näyttänee, minkälaisia ratkaisuja pystytään tarjoamaan jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *