Kanadanhanhen metsästys

Kanadanhanhien metsästysaika on jälleen käsillä. Jos veri vetää hanhimetsälle, on syytä perehtyä muutamiin vinkkeihin, joiden avulla kotiin palaa suuremmalla todennäköisyydellä muhkeaa saalista rikkaampana. Listasimme muutamia niksejä niin houkutteluun, houkuttimiin, strategioihin kuin ampumiseenkin – olkaa hyvät!

Metsästyskausi starttaa jälleen

Elokuu on saapunut, ja metsästyskausi on käsillä. Kanadanhanhia saa jälleen pyytää koko maassa pelloilta 10.8. alkaen ja missä hyvänsä 20.8. lähtien aina vuoden loppuun saakka. Hyvässä lykyssä hanhipaistilla voi herkutella useampaankin otteeseen, mutta saaliin saanti ei ole kuitenkaan läpihuutojuttu.

Kanadanhanhenpyyntitaitojaan voi onneksi hioa yli neljän kuukauden ajan. Olitpa sitten aloitteleva metsästäjä tai jo kokeneempi saaliinpyytäjä, ei muutama lisäniksi ole tässäkään asiassa pahitteeksi. Harjoitus tekee mestarin, ja markkinoilla on esimerkiksi toinen toistaan parempia houkuttimia.

Kanadanhanhien metsästys on urheilua, jossa omaa rooliaan näyttelevät taituruus, varusteet ja jatkuva pyrkimys riistalinnun oveluuden päihittämiseen. Metsästys on hetkittäin odottelua, jolloin ympäristöään ainoastaan tarkkailee ja kuuntelee. Tuolloin kaikki muu yleensä kiinnostusta herättävä, kuten uudet nettikasinot, on auttamatta toissijaista.

Vaikka kanadanhanhijahti on luokiteltavissa tietyllä tapaa välineurheiluksi ei siihen välttämättä tarvita kallista, ultramodernia erikoisvälineistöä. Hifistelijä voi kuitenkin varustautua peltopiilolla, jolloin esimerkiksi pellolla ruokailevia hanhia voi hyvinkin saada tähtäimeensä. Kanadanhanhien metsästyksessä omat haasteensa tuo se, että linnut viihtyvät myös aivan asutuksen keskellä.

Kanadanhanhen houkuttelu – valitse oikea kutsuhuuto

Kanadanhanhien ruokailu- ja lepopaikoilla vierailu tarjoaa oivalliset puitteet hanhien kanssakäymisen ja kutsujen välisen suhteen tarkkailuun. Näin tutuiksi tulevat niin rentoutuneen ja rauhallisen kuin kiihtyneen ja aggressiivisen linnun ääntely. Asiaan kannattaa perehtyä myös konkarihoukuttelijan, mikäli sellainen on saatavilla, opissa. Tuolloin omaa tekniikkaansa voi hioa kokeneen kutsumestarin vinkein.

Erityisesti lyhytkielisen pillin käyttö voi osoittautua poikkeuksellisen haastavaksi ja harjoittelua vaativaksi, mutta todentuntuinen lopputulos palkitsee. Kanadanhanhen houkuttelussa ei kannata ampua yli, vaan taitoa on harjoiteltava lähes taiteellisella hartaudella. Siihen, kuinka linnut reagoivat kutsuhuutoihin, on kiinnitettävä oikean soundin löytämiseksi huomiota.

Harkintaa houkuttimien asetteluun

Houkuttimet asetetaan yleensä V-muodostelmaan. Asettelussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se vastaa pitkälti oikeiden lintujen käyttäytymistä. Myös paikan valinnalla on väliä. Yksi hyvä kikka voi asettaa houkuttimet paikkaan, johon hanhet eivät näkemänsä perusteella olettaisi metsästäjän niitä asettavan.

Jokainen houkutintyyppi luo omanlaisensa illuusion, ja niiden sekoittaminen voi luoda sekalaisen vaikutelman, joka pitää hanhet loitolla. Tässäkin asiassa vähemmän on enemmän.

Muutama sana strategiasta

Kanadanhanhella on taipumuksena palata edellisiltapäivän ruokailupaikkaan. Mikäli näet ruokailevan parven, on siis viisainta odottaa, kunnes linnut palaavat nukkumapaikkaansa, ja merkitä tämän jälkeen ruokailupaikka seuraavaa aamuhämärää silmällä pitäen.

Myös kanadanhanhenmetsästysporukalla tulisi olla johtajansa, joka on usein porukan kokenein metsästäjä. Muun muassa houkuttelua ja ammuntaa ohjaavan johtajan tavoitteena on taata koko ryhmän turvallisuus ja metsästysreissun sujuvuus.

Ampuminen

Ampumishetken määrittäminen on yksi keskeisimmistä turvallisuusseikoista. Tällä tavalla pyitään välttämään yleistä sähläystä ja ristiriitaisuutta. Yhdessä paljon metsästävä porukka osaa lukea toisiaan, ja saman porukan kanssa jahtiin suuntaaminen ei olekaan reissun onnistumisen kannalta yhtään hullumpi ajatus.

Metsästystä tulisi aina harrastaa metsästäjän eettisiä ohjeita kunnioittaen siten, että saalis kokee mahdollisimman kivuttoman kuoleman, saalista käsiteltäisiin kunnioittavasti ja se hyödynnettäisiin mahdollisimman tarkkaan. Lisäksi tulee olla perillä metsästysalueen omistajuudesta ja siitä, sijaitseeko alueella asuinrakennuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *