Kiväärin huoltaminen

Näyttääkö ties kuinka pitkään käyttämättömänä ollut kiväärisi siltä, että se olisi perusteellisen huollon tarpeessa? Vai riittäisikö ainoastaan pikainen puhdistus? Suunnittelitpa kummanlaista huoltotoimenpidettä tahansa, voi seuraavien rivien lukeminen tarjota hyödyllisiä aseenhuoltovinkkejä.

Seuraavien rivien myötä käymme lyhyesti läpi niin piipun, lukon kuin lukkorungon puhdistuksen ja tukin huoltamisen. Olipa tarkoituksena suorittaa nopea perushuolto tai perusteellisempi puunaus esimerkiksi jahtikauden päättävän metsästysreissun lopuksi, on ensimmäinen askel varmistaa, että kivääri on taatusti lataamaton.

Tämän jälkeen poistetaan lipas ja lukko. Kiinteän makasiinin kohdalla tulee katsoa, että makasiini on tyhjä patruunoista. Seuraavaksi vuorossa on pölyn ja irtoroskien poisto sekä sen tarkastaminen, vaikuttaako ase kastuneelta. Kostean kiväärin on viisainta antaa kuivua kaikessa rauhassa huoneenlämmössä.

Siinä vaiheessa, kun kivääri kiiltelee puhtauttaan niin, että sen huollon perusteellisuudesta ei jää epäilystäkään, on ansaitun rentoutumisen vuoro. Mikäli luppoaikaa riittää kahvikupposen verran, valitse paras nettikasino ilman rekisteröintiä ja pelaa kierros tai pari suosikkipeliäsi.

Mutta käydäänpä ensiksi vaihe vaiheelta läpi, kuinka kiväärin piippu, lukko ja lukkorunko sekä tukki huolletaan asianmukaisesti.

Piippu

Kiväärin huoltaminen on viisainta aloittaa piipusta, joka on tarkkuudesta puhuttaessa aseen tärkein osa. Ensimmäinen askel on ruutijäämien poistaminen joka huopatulppien tai sillan avulla: Tulppa tai tuppo kostutetaan aseöljyllä, minkä jälkeen se työnnetään patruunapesän suunnasta piipun läpi.

Tätä tulee jatkaa piipun suuntaisesti aina siihen saakka, kunnes karstaa ei enää irtoa. Vaihda alkuvaiheessa tuppo tai tulppa jokaisen liikkeen jälkeen, jotta näet, kuinka likainen piippu on. Oikein törkyisen piipun rassauksessa fosfori-pronssiharja on asianmukaisin apuväline.

Karstanpoiston jälkeen vuorossa on luodeista syntyneen vaippamateriaalin putsaus. Tämä sujuu parhaiten tarkoitukseen sopivan kemikaalin, jota levitetään piipun sisäpinnoille puhdistuspuikolla tai harjalla, avulla.

Tämän jälkeen piipun läpi työnnetään puhdasta huopatulppaa tai sillaa aina siihen saakka, kunnes vaippamateriaalia ei enää irtoa. Putipuhdas piippu viimeistellään lopuksi sopivanlaisella suojaöljyllä joko huopatulpan tai öljyharjan avulla.

Lukko ja lukkorunko

Lukon etuosan reikä tarjoaa kulkureitin lialle ja pölylle, minkä vuoksi lukon puhdistamiseen on syytä kiinnittää huomiota. Lisäksi piippu ylöspäin säilytetystä aseesta voi valua lukkoon aseöljyä, joka aiheuttaa pölyyn seikoittuessaan puhdistushaasteita. Lukon purkaminen onnistuu usein kotona ohjekirjan avulla.

Lukon ulkopintojen puhdistuksessa kannattaa paneutua etenkin iskupohjan ja ylösvetäjän kynnen puunaukseen. Tähän soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi pumpulipuikot. Tämän jälkeen lukko tulee öljytä huolellisesti ja kuivata lopulta esimerkiksi kuivalla liinalla.

Lukkorunko tulee niin ikään öljytä sekä sisältä että ulkoa. Patruunapesän puhdistaminen onnistuu joko huopatulpalla tai sillalla.

Tukki

Synteettinen tukki ei tarvitse erityistä huoltoa, mutta halutessaan tukin voi pyyhkäistä esimerkiksi kostutetulla kankaalla tai paperilla. Puutukki edellyttää hoitoa, ja se tulisi öljytä vuosittain, mielellään useammin. Tukki putsataan aluksi liasta paperilla tai liinalla, minkä jälkeen se sivellään imeytyvällä tukkiöljyllä.

Kuinka usein kivääriä tulisi huoltaa?

Kiväärin puhdistuksen työvaiheet kiinnostanevat ainakin tilastollisesti monia, sillä sisäministeriön mukaan Suomessa on yli 1,5 miljoonaa luvallista ampuma-asetta. Määrä on verrattain suuri ottaen huomioon, että luvanhaltijoita on ainoastaan 600 000. Riistanhoitomaksun maksaa vuosittain noin 300 000 suomalaista, joten aseluvanhaltijoista puolet on oletettavasti metsästyksen harrastajia.

Mikäli kiväärinsä haluaa pitää priimakunnossa mahdollisimman pitkään, on sitä syytä huoltaa säännöllisesti. Perusteellisempi huolto on paikallaan ainakin jahtikauden lopuksi tai silloin, kun asetta on käytetty esimerkiksi sadesäällä tai se on muutoin kastunut tai likaantunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *