Vinkkejä kanadanhanhen metsästykseen

Kanadanhanhet ovat ehdottomasti yksi monipuolisimmista ja jännittävimmistä metsästettävistä. Näillä metsästysvinkeillä tulet toivottavasti onnistumaan seuraavalla metsästyskerrallasi.

Kanadanhanhet pärjäävät hyvin kaupunkialueilla, joilla ruokaa on riittävästi ja saalistajatkin ovat vähissä. Saatatkin nähdä kanadanhanhia niin puistoissa kuin vesialueillakin. Tämä saattaa itseasiassa olla huono metsästäjän näkökulmasta – eihän vapaana kaupungilla olevia eläimiä voi lähteä metsästämään.

Verrattuna muihin metsästettäviin vesilintuihin, kanadanhanhet lisääntyvät huomattavan nopeasti, joka tarkoittaa metsästäjille suurempia saaliskiintiöitä.

Kanadanhanhen metsästyskausi alkaa useimmiten syksyllä, hanhien muuttaessa. Muuttolennolla olevia kanadanhanhia voikin nähdä valtavana V-muodostelemana jo kaukaa ja tämä onkin melko huomiotaherättävää.

Metsästäjät saattavat matkata pitkiäkin matkoja kanadanhanhen metsästystä varten ja noudattamalla muutamaa perusvinkkiä, keskiverto metsästäjä saattaakin usein saada kotiin vietäväksi muutaman hanhen.

Keräsimme yhteen muutaman vinkin, joilla metsästysreissustasi tulee entistä onnistuneempi. Hanhenmetsästys on tekemistä parhaimmillaan ja voittaa vaikka parhaat netti kasinot, vaikka ei sekään huono ajanvietettä ole. Pitemmittä puheitta, vinkkien kimppuun.

Vinkki #1: Houkutteleminen

Houkutteleminen on tärkeä osa kanadanhanhien metsästystä. Sillä saadaan kaukanakin olevan hanhen huomio silloin, kun onnistuneen osuman saaminen olisi muutoin mahdotonta. Ja jos teet houkuttelun oikein, voit saada suurenkin parven tulemaan suuntaasi.

Linnuilla on tapana lentää kohti turvalliselta vaikuttavaa paikkaa ja houkuttelu vakuuttaa lentävät linnut siitä, että lähellä on turvallinen paikka.

Houkuttelutyyppejä on olemassa useita erilaisia, mutta kolme näistä ovat yleisimpiä: kaikukammio, pilli ja lyhytkielinen pilli. Oikean houkuttelutavan valinta on hyvin tärkeää, sillä se vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.

Näihin houkutustyyppeihin liittyy omia haasteita. Esimerkkinä kaikukammiohoukutukset, joita on melko helppo käyttää, mutta niiden ääniskaala on melko rajoittunut. Ne eivät myöskään ole yhtä tehokkaita kuin kaksi muuta mainittua.

Pillityksillä sen sijaan on laajempi ääniskaala. Ne ovat myös lähempänä hanhien aitoa ääntä, mutta niiden käyttö on vaikeampaa ja sinun tulisi harjoitella ääniä saadaksesi niillä toivotun hyödyn.

Lyhytkielisellä pillillä tehtävät houkutusäänet ovat kaikkein tehokkaimpia, sillä niillä pystytään tuottamaan ääniä, jotka ilmaisevat aggressiota ja innostuneisuutta, joka on niin lähellä realistisia, aitoja linnun huutoja kuin vain mahdollista. Tätä taitoa tulee harjoitella. Lyhytkielisellä pillillä ei voi odottaa saavansa tuloksia ilman ahkeraa harjoittelua. Kun opit tämän taidon, saat upean etulyöntiaseman muiden metsästäjien keskuudessa, jotka eivät osaa tätä taitoa.

Vinkki #2: Houkuttimet

Houkuttimia tarvitaan usein hanhenmetsästyksessä. Kun olet ensin onnistunut houkuttelemaan hanhen lähistölle, houkuttimet auttavat sinua saamaan hanhen laskeutumaan. Pidäthän mielessä, että hanhet ovat kuitenkin hyvin tietoisia ympäristöstään, joten kannattaa miettiä kunnon taktiikka houkuttimien käyttöön. Jos et tiedä, miten niitä käytetään, joudut vain tyytymään hanhien sinulle kaakattelevaan ohilentoon.

Jos joku on pielessä ja hanhi alkaa epäröimään, et saa sitä laskeutumaan tai vielä pahempaa: se kaartaa takaisin alkuperäiseen suuntaansa. Houkuttimien käyttö täytyy siis opetella.

Houkuttimien käytössä tärkeintä on valita paikka, jossa aiot ampua hanhen. Sopiva paikka on sellainen, jossa pääset suojaan ja josta on helppo siirtyä keräämään linnut niiden putoamisen jälkeen.

Aseta siis houkuttimesi sellaiseen paikkaan, jossa on jokin pensas tai korkeaa heinää tai esimerkiksi heinäpaaleja tai muita luonnollisia suojia, joihin voit piiloutua. Levitä houkuttimet ryhmissä. Pyri matkimaan lähipelloilla tai tällä kyseisellä pellolla nähtyjä hanhia, niin lopputulos on mahdollisimman luonnollinen.

Jos asetat houkuttimia veteen, sido sopivan mittaisella narulla niihin paino. Näin linnut vaikuttavat luonnollisilta liikkuessaan vedessä. Kannattaa myös pitää mielessä muutama varotoimi, sillä houkuttimien käyttö ei ole aivan niin yksinkertaista. Et voi vain heittää niitä pellolle ja odottaa lopputulosta.

Valitse ensinnäkin muodostelma, johon houkuttimesi asetat. Yksi yleinen muoto on V:n muoto. Hanhet voivat laskeutua V:n leveämpään päähän, sillä siellä on hyvä, tyhjä laskeutumispaikka.

Vinkki #3: Maastoutuminen

Passipaikkasi luonnollinen maastoutuminen on hyvin tärkeää. Kun hanhet valmistautuvat laskeutumiseen, alueen tulee näyttää ilmasta käsin mahdollisimman luonnolliselta. Käytä maastokuvioisia varusteita.

Kanadanhanhet ovat kovia tarkkailijoita, ja niinpä passipaikka ei saisi näyttää armeijan tukikohdalta. Käytä siis parhaasi mukaan luonnon tarjoamat suojamateriaalit. Houkuttimet ja metsästät kannattaa olla levitettynä alueelle. Näin saa peitettyä maata mahdollisimman paljon ja tiimisi on tehokkaampi.

Lähesty passipaikkaa aina suunnitelman kera, sillä hyvä strategia on aina tae paremmasta mahdollisuudesta ja samalla takaat turvallisuuden. Hyvin suunniteltu tiimi on aina tehokkaampi kuin hyvin varusteltu, mutta huonosti suunniteltu.

Katso, ettei alueella ole muita metsästäessäsi julkisella alueella. Sijoita passipaikkasi kauas muista metsästäjistä. Näin sinulla on paremmat mahdollisuudet, kun et olet muiden liikkeiden tai laukausäänten lähellä.

Sinun kannattaa myös toistuvasti muuttaa rutiinejasi. Muuta esimerkiksi houkuttimien muodostelmaa aina silloin tällöin tai siirry täysin toiseen paikkaan. Näin hanhet eivät tunnista sinua etkä näin ollen joudu kärsimään turhista, tyhjin käsin jännittävistä päivistä.

Vinkki #4: Laukaus

Alkuvalmistelujen jälkeen on viimein laukauksen vuoro. Sitä voisi melkein kutsua totuuden hetkeksi. Tämä, jos mikä erottaa miehet pojista. Vai mitä olet mieltä?

Kanadanhanhen metsästys vaatii sinulta teknistä tarkkuutta. Ampumistekniikkasi vaikuttaa merkittävästi onnistumiseesi. Suunnitelmasi toteutus, oikean paikan valinta ja täydellinen laukaushetki ovat kaikki merkittävässä roolissa. Ja jos et käytä hyväksesi ympärilläsi olevia, hyödyllisiä työkaluja, et valitettavasti tule olemaan se, joka hymyilee viimeisenä.

Metsällä kannattaa aina sopia etukäteen kunkin metsästäjän roolista. Näin vältätte kaaoksen ampumisen hetkellä. Kannattaa esimerkiksi määrätä yksi henkilö määrämään ampumishetken.

Vinkki #5: Turvallisuus

On todella tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuusasioihin. Muista, että vastuullinen metsästäjä pelastaa itsensä ja muut, mikäli sellainen tilanne ilmenee. Uuden metsästäjän on ehkä helppo ajatella, että tavoitteena on saada niin monta saalista kuin mahdollista, jolloin keskittyminen saattaa herpaantua ja huolellisuus muuttuakin huolettomuudeksi. Tämä taas voi johtaa suunnittelemattomiin laukauksiin.

Pysykää siis yhdessä suunnitelmassa ja kuunnelkaa johtajaa. Kun aloittelevien metsästäjien johtajaksi on valittu kokenut henkilö, pystyy hän pitämään päänsä kylmänä silloinkin, kun muut ajautuvat adrenaliinin valtaan.

Suosittelemme välttämään suosittuja paikkoja, joissa voi olla muita metsästäjiä. Näin vältätte tulilinjalle joutumisen ja tilanne on hallinnassanne.

Jos kiinnität erityistä huomiota turvallisuuteen ja otat nämä kanadanhanhen metsästysvinkit talteen, hanhenmetsästysreissusi tulee olemaan aina yhtä antoisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *