Metsästämään yöllä

Oletko aktiivinen metsästäjä jonka tekisi mieli kokeilla jotain uutta? Lähtisitkö metsälle loppuillasta tai yllä, hämärän aikaan tai jopa pimeällä. Metsästykseen yöaikan pätevät pitkälti samat asiat kuin päivälläkin, mutta eroja erityisesti valaistuksen – tai sen puutteen – suhteen on.

Metsästys yöllä tai muutoin pimeällä taikka hämärällä ei ole Suomen lain mukaan kiellettyä. Metsästyksestä ei saa luonnollisesti kuitenkaan aiheutua vaaraa tai vahinkoa ihmiselle tai toisen omaisuudelle. Tämä kannattaa pitää mielessä erityisesti yöllä metsälle lähdettäessä – mikäli valoa ei ole tarpeeksi, tai laitteet eivät ole kunnossa, saattaa olla parempi poistaa patruunat aseesta ja talsia kotiin tai mökille ja kokeilla ilmaiseksi esimerkiksi uusimmat nettikasinot.

Pohjoisen valoisat kesäyöt

Erityisesti pohjoisessa kesän aikaan olosuhteet yöllä ovat hyvin samanlaiset kuin päivälläkin. Valoa riittää päivän ympäri, kun aurinko ei napapiirin pohjoispuolella laske moneen kuukauteen. Yöllä saaliin vaaniminen metsällä saattaakin olla miellyttävää hommaa erityisesti rauhallisuuden suhteen.

Varustus kuntoon – erityisesti pimeällä

Suurin ero päivällä metsästykseen verrattuna yössä on tietenkin valon puute. Jos et satu olemaan pohjoisimmassa Suomessa kesäaikaan, illan hämärtyessä ja yön pimeydessä varustuksen suhteen täytyy olla todella tarkkana, varusteet tulevat vastata vuorokaudenaikaa ja niiden tulee tarjota vähintäänkin lähes yhtä hyvä näkyvyys kuin päivälläkin.

Et voi ampua sitä mitä et voi nähdä, tämä kannattaa pitää mielessä. Pimeänäön osalta metsästyksessä käytetään perinteisesti kahta eri tapaa:

Pimeänäkötähtäimet

Tämä metodi on luonnollisesti se kalliimpi. Pimeänäkötähtäimet ja – laitteet kustantavat halvimmasta päästäkin jo yleensä pitkän pennin, joskin niillä metsästämin on todella miellyttävää ja mahtava kokemus. Markkinoilla on myös lämpönäkötähtäimiä ja -laitteita.

Valot

Toinen tapa metsästää pimeällä on käyttää valoja apunaan saaliin havaitsemiseen. Moni saattaa ajatella, että eivätkö eläimet pelästy tai karta valoja ja siten poistu ampumalinjaltasi? Tässä kuitenkin tiede voittaa ja jälleen kerran osoittaa, miksi ihminen on ruokaketjun huipulla.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet eläimet aistivat valoa eri tavalla kuin ihmiset. Tämän seurauksena erityisesti monet vihreän ja punaisen sävyt näyttävät niille ”kukoistavalta” yölläkin. Kuitenkin, on vielä hieman epävarmaa, mitkä värit ja millä tavalla valoja käytetään, olisi paras tapa pimeällä metsästykseen.

Yöllä metsästyksen hyödyt

Yöllä metsästyksellä on tiettyjä hyötyjä päivään nähden. Ensinnäkin yöllä metsästäminen on mahtava kokemus siinä mielessä, että olosuhteet ovat hyvin erilaiset päivään verrattuna. Lähtökohtaisesti useimmiten yöllä ilma on rauhallisempi, tuuli tyyntyy usein yöksi ja varsinkin lähellä paikkoja, missä ihmiset liikkuvat, liikettä on vähemmän.

Toisaalta sitten taas eläinten kohdalla asia on hieman päinvastainen. Monet eläimet aktivoituvat yöllä. Erityisesti kesäaikaan tämä käy hyvin järkeen, sillä päiväsaikaan saattaa joillekin lajeille olla yksinkertaisesti liian kuuma liikkua.

Yöllä metsästys saattaa olla mahtava kokemus hieman kokeneemmalle metsästäjälle. Käytännössä se on samanlaista kuin päivälläkin metsästys pienellä tvistillä – pimeydelllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *