Mikä metsästyksessä viehättää?

Luonnossa liikkuminen on aina ollut suosittu harrastus Suomessa, ja monet yhdistävät metsästämisen luonnossa samoiluun. Noin 300 000 suomalaista maksaa metsästyskortin vuosittain, ja joka vuosi noin 6 000 uutta metsästäjää aloittaa tämän harrastuksen.

Mutta mikä tekee metsästyksestä niin suosittua suomalaisten keskuudessa?

Saavutuksen tunne

Ihminen haluaa luonnostaan kokea saavutuksen tunteita, ja pyrkiä haastamaan itseään. Metsästäjä kokee jännitystä ja ylittää rajojaan pyrkiessään voittamaan ikiaikaisen taistelun ihmisen ja riistan välillä. Onnistunut riistalaukaus herättää metsästäjässä monenlaisia tunteita: onnea, kiitollisuutta, hartautta, mutta myös elämän raadollisuuden tuntemista. Monet kokevat metsästysharrastuksensa parissa pääsevänsä todellisten asioiden äärelle enemmän kuin muissa arkielämän tilanteissa.

Jos et pääse juuri nyt metsälle, voit pyrkiä kokemaan samaa huumaa vaikkapa pelaamalla erilaisia pelejä, joissa voit saalistaa riistan sijaan voittoja. Monet markkinoilla olevat pikakasinot mahdollistavat salamannopean pelikokemuksen ilman rekisteröitymistä, joten pääset voittojahtiin alta aikayksikön!

Pelaamisessa ja metsästämisessä on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa pääsee haastamaan itseään, kokemaan jännitystä ja hyvässä lykyssä saavuttamaan tavoitteensa, eli nappaamaan sen himotun palkinnon. Ja aivan samoin kuin metsästyksessä, jos et ensimmäisellä kertaa onnistu kohteesi saalistamisessa, täytyy sitkeästi vain jatkaa yrittämistä!

Metsästys voi olla sosiaalinen tapahtuma

Metsästäjät ovat kovin erilaisia. Jotkut suuntaavat luonnon keskelle ollakseen yksin ajatustensa kanssa, kun taas toiset pitävät metsästysporukan kanssa liikkumisesta. Esimerkiksi hirvenmetsästysporukkaan kuuluminen voi olla tärkeä osa sosiaalista elämää etenkin syrjäkylillä. Hirvenmetsästyskauden huipentuessa perinteisiin peijaisiin koko kylä kokoontuu yhteen, mikä on näinä päivinä harvinaista.

Metsästys voi olla myös mukava harrastus perheenjäsenten kesken. Harrastus kulkee usein suvussa esimerkiksi isältä pojalle – tai miksei myös äidiltä tyttärelle, sillä joka neljäs uusista metsästäjistä on nainen. Naismetsästäjien määrä on koko ajan nousussa, mikä voi olla vastareaktio nykyajan luonnosta vieraantuneelle urbaanille elämäntavalle. Siitä pääsemmekin seuraavaan syyhyn, miksi metsästys viehättää; luonnossa liikkuminen.

Metsästys on luonnonläheinen harrastus

Suomalaisilla on perinteisesti läheinen luontosuhde, ja meille on aina ollut luontevaa kulkea metsissä esimerkiksi marjastamassa, sienestämässä tai vain vaeltamassa. Metsästys ja kalastus ovat muita tuttuja tapoja nauttia luonnossa samoilusta.

Tänä kiireisenä digiaikana perheenjäsenet tai ystävät eivät aina välttämättä ole henkisesti läsnä, vaikka istuisivat samalla sohvalla. Luonnossa liikkuminen ilman ruutujen tuijottamista voi olla paras tapa viettää aikaa yhdessä, oli kyse sitten kaveriporukasta tai perheenjäsenistä. Metsän keskellä kiireinen mieli rauhoittuu, ja aidon yhteyden luominen toiseen ihmiseen tai omaan itseensä on helpompaa. Moni kaupunkilainen aloittaakin metsästysharrastuksen vastapainona urbaanille elämäntavalle.

Monelle metsästysharrastuksen paras puoli on löytämisen ja onnistumisen ilo. Luonnossa samoilu, eläinten jälkien etsiminen ja maiseman tarkkaileminen tuovat digikoukussa sätkivän nykyihmisen takaisin luontoon lähemmäksi esi-isiemme oppeja. Metsässä ei voi unohtua selailemaan puhelimen ruutua, jos mielii saada saalista, sillä aistit on pidettävä valppaina. Luonnon keskellä ollaan todella läsnä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Ruokaa pöytään luonnollisella tavalla

Kuten jo mainitsimmekin, marjastaminen ja sienestäminen kuuluvat olennaisesti suomalaiseen perinteeseen. Kalastus ja metsästys ovat myös tapoja hankkia samalla ruokaa pöytään aidosti luonnollisella tavalla. Monet ovat nykyään huolissaan esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista ja tehotuotannon ympäristövaikutuksista, ja haluavat mieluummin syödä aitoa riistalihaa.

Metsästysharrastuksen myötä ihminen alkaa taas kunnioittaa luontoa terveellä tavalla, ja ymmärtää, että ruoka tulee luonnosta. Eettisyys, hyvät metsästystavat ja saaliin kunnioittava kohtelu ovat tärkeitä arvoja suomalaisten metsästäjien parissa. Niinpä metsästysharrastuksen ja eläinrakkauden välillä ei ole mitään ristiriitaa – päinvastoin, riistalihan syöminen voi olla huomattavasti eettisempi valinta kuin tehotuotetun lihan ostaminen.

Aloita metsästysharrastus

Metsästys yhdistää huvin ja hyödyn, sillä voit nauttia luontoelämyksistä, saavutuksen tunteista ja saada samalla ruokaa pöytään. Pääset alkuun suorittamalla metsästäjäntutkinnon joko itsenäisesti opiskelemalla, tai osallistumalla riistanhoitoyhdistyksen järjestämään koulutukseen. Onnistuneen suorituksen jälkeen voit maksaa riistanhoitomaksun, josta saat todistukseksi metsästyskortin.

Seuraava askel on ammuntakoulutus, aseluvan hakeminen ja aseen ostaminen. Kun nämä perusasiat ovat hallussa, sinun täytyy hankkia muut tarvittavat metsästysvarusteet, kuten esimerkiksi aseenpuhdistussetit, kuulosuojaimet ammuntaan sekä ampumataulu harjoittelua varten.

Aloittelijan voi olla hyvä liittyä metsästysseuraan, josta saa oppia konkareilta. Miten ikinä aloitatkaan metsästäjän taipaleesi, toivotamme sinulle onnea riistajahtiin tämän hienon harrastuksen parissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *