Pumpulihäntäkaniinien metsästys

Pumpulihäntäkaniinien metsästys on ollut yleistä Pohjois-Amerikassa varhaisimmista alkuperäiskansoista lähtien. Vaikka metsästys ei olekaan yhtä suosittua kuin aivan suosituimpina vuosina, on jänis edelleen suosituimpia pienriistalajeja. Pumpulihäntäkaniinien metsästyksen dynamiikka on kuitenkin muuttunut dramaattisesti, ja jos halajaa jatkuvaa menestystä, tulee metsästäjien sopeutua jäniksenmetsästyksen uuteen aikakauteen.

Suosion lasku

Jäniksen metsästäjien lukumäärä on vähentynyt vuosi vuodelta. Se saattaa johtua siitä, että metsästyksen sijaan monet ihmiset viettävät mielellään aikaa tietokoneella, esimerkiksi pelaamalla eri nettikasinoilla. Vaikka suosio on laskenut, jänisten metsästäminen on edelleen suosittua. Uusien kyselyiden mukaan noin 1,5 miljoonaa amerikkalaista metsästää kaniineja tai jäniksiä. Kaniinin tai jäniksen metsästys on neljänneksi suosituinta. Se on tasoissa fasaanin metsästyksen kanssa ja edellä ovat vain valkohäntäpeura, kalkkuna sekä orava.

Vuosikymmen tai pari sitten jäniksen löytäminen ei ollut laisinkaan vaikeaa. Ne tunnetaan nopeasta lisääntyvyydestään, ja vaikka jäniskanta saattaa hetkellisesti laskea vaikkapa huonon sään seurauksena, jänisten lukumäärä nousee nopeasti sään parannuttua. Ennen vanhaan jäniksillä oli myös reilusti elinympäristöä, kun se nyt kutistuu vuosi vuodelta. Myös saalistusta on tänä päivänä entistä enemmän. Lopputuloksena jäniskanta ei ole yhtä hyvä kuin ennen, vaikka sitä edelleen voi kuvailla todella hyväksi. Ei kuitenkaan kannata kuvitella, että yksinkertaisesti menemällä metsään onnistuu nappaamaan loputtomasti pumpulihäntäkaniineita.

Pienenevä elinympäristö ei ole vähentänyt vain jänisten määrää, vaan se on vaikuttanut myös metsästäjien pääsyyn elinympäristöön. Tämä puolestaan on helpottanut saalistajien mahdollisuutta päästä käsiksi jäniksiin. Kasvava määrä kojootteja ja villiintyneitä kissoja on lisännyt saalistettujen jänisten määrää. Kaikki nämä seikat ovat vaikuttaneet jänisten sijaintiin ja käyttäytymiseen.

Missä jänikset piileksivät?

Jäniksiä on yleensä siellä, missä ne löytävät ruoanlähteen ja suojaa. Suoja on hyödyllinen sekä saalistajilta piileksimiseen että lämmittämään. Siksi metsästäjien kannattaakin kiinnittää huomiota alueisiin, joissa on tiheä peite, sillä niiden alta voi löytyä piileskeleviä jäniksiä. Jänikset eivät näytä häiriintyvän edes alueella liikkuvista ihmisistä. Kunhan alueella on hyvä peite, jonka alle piiloutua, saattaa asuinalueeltakin löytyä jäniksiä. Plussaa on myös se, että kojootit ja muut saalistajat taas eivät tule ihmisten läheisyyteen.

Jos metsästäjät etsivät jäniksiä alueelta, jossa on harva peite, kannattaa se tehdä metsästyssesongin alussa. Tällöin voi löytyä esimerkiksi sadonkerjuun alta pakenevia jäniksiä, jotka syksyn edetessä etsivät parempia piileskelypaikkoja paksummalla peitteellä.

Ehdottomasti paras paikka jänisten löytämiseen on todella paksun peitteen alueet. Ristiin kasvavat oksat, kuusamat ja piikkipensaat ovat vaikeasti kojoottien, kettujen ja petolintujen tavoitettavissa. Samalla metsästäjien on vaikea potkaista oksia ja paljastaa jäniksiä. Jänikset viihtyvät hyvin syvällä piilossa, eivätkä yleensä tule pois kuin vain pakotettuina. Siksi hyvä jäniskoira on tänä päivänä avain menestykseen.

Tarkkaile jänisten juoksua

Kun jänis huomaa tulleensa löydetyksi, lähtee se nopeasti liikkeelle. Tällöin metsästäjän tehtävä on pyrkiä selvittämään, minne jänis juoksee. Mahdollisuus ampua tulee yleensä silloin, kun jänis palaa lähtöpaikkaan kierrettyään ympyrän.

Pumpulihäntäkaniineilla on varsin pieni reviiri, eivätkä ne halua lähteä kauas omasta kotipesästään. Yleensä jänis hyppää kolostaan ja juoksee mahdollisimman nopeasti. Sitten se hidastaa ja odottaa. Kun koira lähestyy ja haistaa jälleen jäniksen, lähtee se uudestaan liikkeelle. Lopuksi se palaa takaisin lähtöpaikkaan. Yleensä pumpulihäntäkaniinin reviiri on vajaat 100 metriä, mutta ne saattavat juosta pidemmällekin.

Metsästä ruokapöytään

Jäniksenmetsästys on todella hauskaa hommaa, eikä kannata unohtaa sitäkään, että jänikset ovat maukkainta riistaa, jota illallispöydässä voi tarjota. Jänisten löytäminen ei tänä päivänä ole aivan yhtä helppoa kuin aikaisemmin, mutta muutaman kaverin ja koiran kanssa se on hauskaa ajanvietettä. Illalliskutsuilla tarjottava gourmet on ainoastaan mukana kaupanpäällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.