Näin pääset alkuun metsästysharrastuksen kanssa

Metsästysharrastuksessa yhdistyy luonnossa oleminen ja sosiaalisuus, sekä entistä useammalle myös kestävä kehitys sekä ruuan alkuperän kunnioittaminen.

Metsästys on harrastus ja jollekin jopa elämäntapa, joka yhdistää niin perheen eri sukupolvia kuin kaveriporukoitakin. Sen tarjoamat harrastusmahdollisuudet liittyvät usein vahvasti tiettyihin vuodenaikoihin, joten ei olekaan ihme, että metsästys vie monen miehen ja naisen mukanaan.

Mutta mitäpä jos metsästyskärpänen puraisee vasta aikuisiällä ilman, että tuttavista tai perhepiiristä löytyy harrastusseuraa?


Metsästys vaatii kurinalaisuutta


Ihan kuka tahansa ei metsästämään voi lähteä, sillä sitä varten vaaditaan metsästäjäntutkinto. Tutkintoja tarjoavat ympäri Suomea toimivat riistanhoitoyhdistykset, tai voit halutessasi suorittaa tutkinnon myös opiskelemalla itse verkossa.

Tutkinto suoritetaan vain kerran, ja kun se on suoritettu hyväksytysti, voit hankkia itsellesi metsästyskortin maksamalla riistanhoitomaksun. Metsästyskortti puolestaan on voimassa vain yhden metsästysvuoden ajan, ja siihen oikeuttava riistanhoitomaksu on maksettava joka vuosi.

Metsästäjäntutkinto ja metsästyskortti ovat siis ikään kuin metsästysharrastuksen ajokoulu ja ajokortti, joiden tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikki pelaavat samojen sääntöjen mukaan.

Aseenkanto on otettava vakavasti

Metsästäjäntutkinto ja metsästyskortti ovat harrastuksen perusasioita, mutta ehkä niitäkin tärkeämmässä roolissa on lupa pitää hallussa asetta. Aseenkantolupa metsästysharrastusta varten vaatii metsästäjäntutkintoa, joten suorita tutkinto ennen kuin alat hakea lupaa aseelle.

Esimerkiksi riistanhoitoyhdistykset tarjoavat useilla paikkakunnilla kursseja aseen oikeaoppiseen käsittelyyn, ja mahdollisuuden harjoitella ampumista laina-aseella. Tämä voi olla hyvä keino tutustua erilaisiin aseisiin ennen oman metsästysaseen ostamista.

Aseenkantolupaa haetaan poliisilta. Lupa on aina asekohtainen, ei yleinen oikeus kantaa asetta. Hakijalta vaaditaan selvitystä siitä, millaiseen metsästysharrastukseen asetta aiotaan käyttää, millaista riistaa sillä on aikomus metsästää ja missä aiot metsästysharrastustasi toteuttaa. Huomaa, että hakemuksen yhteydessä on myös pystyttävä kertomaan millä oikeudella metsästysharrastusta aiot harjoittaa, eli sinulla on jo lupaa hakiessa oltava melko selkeä käsitys siitä, millä tapaa aiot metsästysharrastusta toteuttaa.

Kun olet saanut aseenkantoluvan, voit ostaa tarvitsemasi aseen. Luvan olemassaolo tarkastetaan kaupassa. Ase on usein metsästysharrastuksen suurin investointi, mutta hyvä ja tarkoitukseen sopiva ase kestää hyvin huollettuna vuosikymmeniä, joten pitkällä aikavälillä se kannattaa. Aseen ostamisen voi rahoittaa myös vakuudettomalla luotolla, ja kun kilpailutat lainat, voit luottaa siihen että pääset harrastuksesi alkuun ilman että maksat lainasta liikaa.

Kenen maalla metsästät?

Metsästyskortin ja aseenkantoluvan lisäksi metsästys vaatii lupaa käyttää metsästysmaita. Suomessa on paljon yksityisessä omistuksessa olevia maita, joilla ei voi metsästää ilman lupaa, mutta Suomen valtiolla on paljon metsiä, joille myydään vuorokausi- ja kausilupia metsästystarkoitukseen.

Kun metsästät valtion mailla, on sinun jo lupaa hakiessa tiedettävä millaista riistaa olet metsästämässä. Villisika on ainoa poikkeus, sillä sen metsästäminen sisältyy kaikkiin lupiin, mutta on hyvä muistaa että villisian metsästämien vaatii ampumakokeen suorittamista ja tehokkaampaa asetta kuin pienriistan metsästäminen. Erilaisiin sääntöihin ja vaatimuksiin on siis hyvä tutustua hyvissä ajoin ennen kuin lähdet metsästysreissulle. Onnistuneen metsästyssesongin takana onkin usein hyvä suunnitelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *