Hajusteet metsästyskäytössä

Erilaisten hajusteiden käyttö metsästyksessä on varmasti tuhansia vuosia vanha tapa, jonka muoto on vaan viime vuosina muuttunut radikaalisti. Vuosisatojen ajan esimerkiksi erilaisista ansoista on pyritty peittämään ihmisten hajua ja osittain jopa houkuttelemaan niillä saalisriistaa pyyntialueelle. Esimerkiksi terva on ollut vanhan kansan käyttämä keino selvittämään onko alueella villisikoja. Tervan haju houkuttelee villisikoja luokseen eivätkä ne malta olla hankaamatta turkkia tervaiseen puuhun. Myöskin esimerkiksi ketun jalkanaruja on keitetty kuusenoksien kanssa, jolloin ihmisestä tarttunut ominaishaju on saatu hälvennettyä pois.

Metsästäjälle jättipotti taitavasti käytettynä

Nykyaikana hajusteet ovat muuttuneet huomattavasti monipuolisemmaksi ja lähes jokaiseen jahtimuotoon löytyy paikallisesta metsästysliikkeestä varmasti sopiva hajuste. Hajusteet voidaan jakaa helposti kahteen erilaiseen kategoriaan. Toisen pääasiallinen tehtävä on peittää ihmisen ominaishaju jota eläimet pelkäävät ja toisen tehtävänä on toimia lisäksi houkuttimena esimerkiksi pillityksen yhteydessä. Euroopassa näiden hajusteiden käyttö on vielä suhteellisen vähäistä, mutta rapakon takana, moni metsämies vannoo hajusteiden nimeen. Varsinkin ihmisten hajua peittävien hajusteiden kokeilua voi suositella varauksetta ihan jokaikaiselle metsästystä harrastavalle jahtitoverille. Arkojen eläinten jahdissa se saattaa olla kuin loton jättipotti.

Hajusteiden kanssa tulee kumminkin olla erityisen tarkka niiden alkuperästä. Viime vuosina levinnyt hirvien näivetystaudin aiheuttajaksi on epäilty Amerikasta tuotuja virtsa-hajusteita, jotka ovat sisältäneet rapakon takana elävien sorkkakantojen virtsaa.  Kyseinen tauti tarttuu hirvieläinten ruumiineritteiden mukana, jonka takia Evira on kieltänyt houkutinvirtsan jälleenmyynnin ja tuonnin EU:n alueen ulkopuolelta. Tämä koskee myös internetistä tilattuja tuotteita!
Hajua peittävät hajusteet:
Koska eläimillä on äärettömän tarkka hajuaisti, aistivat ne petoeläimet(myös ihminen on petoeläin) helposti hajun perusteella. Helpoin tapa peittää omaa hajua on pyrkiä olemaan aina tuulen alapuolella saaliseläimeen nähden sekä välttää voimakkaita kemikaaleja kuten saippuaa sekä deodoranttia, hajuvedestä puhumattakaan. Koska saaliseläimen sijainti ei aina ole itsestään selvyys, on helpompi häivyttää oma haju kokonaan pois siihen kuuluvilla spray suihkeilla. Osa näistä hajusteista pyrkii hajottamaan ihmisestä tulevat hajumolekyylit, kun taas toisten tehtävänä on pyrkiä olemaan näitä voimakkaampi ja peittämään ihmisestä tuleva haju. Näitä hajusteita on hyvä käyttää niin passissa istuen, kuin pillitystä harrastaessakin, eikä näitä voi käyttää niinkään ”väärin”.  Hyväksi todettuja suihkeita on esimerkiksi Buck Expert Scent Killer Eliminator-suihke joka on erittäin  riittoisa, ihmisen nenään täysin hajuton valmiste, joka peittää hyvin ihmisen hajun.
Hajulla houkuttelevat hajusteet
Hajulla houkuttelevien hajusteiden käyttö onkin sitten hieman hankalampaa ja jokaiseen tilanteeseen pitää olla asiaan kuuluva hajuste. Esimerkiksi loukku/rautapyynnissä hajusteena käytetään usein minkin, näädän, ketun, mäyrän etc. ominaishajua sekä virtsahajusteita.Hajustetta suihkautetaan loukun ympäristöön ja rautojen päälle, oletetulla saaliseläimen kulkureitille. Kun saaliseläin törmää lajitoverinsa hajuun, se uskaltautuu paremmin tutkimaan kiinnostavaa kohdetta ja näin ollen eläin menee helpommin loukkuun.
Toinen suosittu kohde käyttää houkutteluhajusteita on pillitys. Esimerkiksi ketun keväisessä pillityksessä toisen ketun haju, saa ketut helposti lähestymään ääntä. Hyvä tapa levittää hajua maastoon, on suihkauttaa pari suihkautusta hajua kengänpohjiin, ennen kuin kävelee pillitys/passikohtaan. Sen jälkeen vielä muutama suihkautus esimerkiksi vieressä olevaan puskaan ja pillitys-setit voivat alkaa (Muista rauhoittaa ympäristö 10-20min tekemättä mitään!). Ei kannata lannistua jos heti ei mitään tapahdu vaan mukana kannattaa olla pelihenkea ja yrittää uudestaan. Tämä on helppoa niille joilla on nettikasino kokemuksia.
Ketun lisäksi hajusteita käytetään usein kauriille ja peuroille. Esimerkiksi keväisessä pukkipyynnissä hajuste ja pilli on erittäin tehokas tapa houkutella kauris jopa jouselle sopivalle etäisyydelle. Lisäksi synteettisiä hajusteita on nykyään saatavilla lähes kaikille riistalajeille mukaan lukien mm. jänikset, ilvekset, villisiat, hirvet jne. Houkutushajusteita voidaan käyttää lisäksi mm. ruokintojen ja riistakameroiden yhteydessä.
Hajulla houkuttelevat hajusteet ovat sitten erittäin voimakkaita ja monesti ihmisnenään epämiellyttäviä hajultaan, eikä niitä suositella jätettäväksi esimerkiksi vuotavassa purkissa auton peräloosteriin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *