Metsästämään Viroon

Jos olet aiemmin käynyt metsästämässä Virossa, olisi sinun hyvä olla tietoinen Viron 11. maaliskuuta 2021 asettamista, uusista säädöksistä. Muutamia uusia sääntöjä on nimittäin otettu käyttöön terveysviranomaisten toimesta.

Viron metsästysseuran jäsenet työskentelevät tällä hetkellä pääosin etänä. Metsästäjille tarkoitetut yleispalvelut toimivat koronatilanteen asettamien sääntöjen mukaisesti. Toimistoon sallitaan vain yksi henkilö kerrallaan. Toimisto on auki arkisin klo 10-15, mutta jos sinulla on aika varattuna, voi tulla käymään hakemaan asiakirjoja. Muistathan, että koronasäännöt ovat voimassa, jonka vuoksi odotamme asiakkaiden käyttävän kasvomaskia ja käyttämään käsidesiä.

Viro on hyvin monipuolinen kohde, mitä tulee metsästykseen. Siksi moni matkustaakin sinne mielellään metsästämään ja tämä onkin aivan lainmukaista toimintaa. Alta löydät arvokasta tietoa metsästyksestä Virossa sekä siitä, kuinka voit matkustaa Viroon metsästystarkoituksessa. Viro tarjoaa myös parhaat nettikasinot, mutta siitä lisää joskus toiste.

Viron metsästysseurojen perustaminen

Ensimmäiset tietämämme metsästysjärjestöt perustrttiin Pärnussa jo vuonna 1869. Metsästyslaki taas otettiin käyttöön vuonna 1934 ja tämä itseasiassa oli merkittävä käännekohta Viron metsästyshistoriassa. Vuosien aikana perustettiin useita eri metsästysorganisaatioita ja Viron Metsästysseura EHS perustettiin vihdoin vuonna 1967. EHS on tänä päivänä Viron suurin järjestö ja se tuokin metsästäjät yhteen. Viron 15 000 metsästäjästä suurin osa on järjestön jäseniä.

EHS on ollut C.I.C:n (yksi maailman johtavista, metsästäjät yhteen keräävistä järjestöistä) jäsenenä jo vuodesta 1994 ja puolestaan FACE:n (Euroopan unionin metsästysjärjestöt yhdistävä taho) jäsen vuodesta 1991 lähtien. Viro itse on ollut FITASC:n (valvoo maailmanlaajuisesti skeet-ammuntaa) jäsen vuodesta 1997 lähtien.

Viron Metsästysseura:

  • järjestää erilaisia metsästystapahtumia, kuten vuosittaisia kesätapahtumia, joihin osallistuu lähes 5000 henkeä
  • tukee metsästykseen liittyvää ammuntaa sekä muita metsästykseen liittyviä urheilulajeja
  • järjestää metsästysturismia
  • tukee jäsenorganisaatioiden eri aktiviteettien kehitystyötä sekä järjestää metsästykseen liittyvää toimintaa
  • osallistuu metsästyslakien asettamiseen
  • osallistuu luonnonsuojelutoimiin
  • kerää kaikenlaista tietoa metsästyksestä ja jakaa tietoutta lehtien kautta. Estonian Hunter onkin lehti, joka julkaistaan säännöllisesti
  • osallistuu metsästykseen liittyviin tutkimustöihin
  • osallistuu kehitystyöhön maan ja paikallisten hallitusten välisiin yhteistöihin liittyen
  • edustaa Viron metsästäjiä kansainvälisesti

Viron metsästysseura järjestää vuosittain kolme erilaista tapahtumaa: Loppiainen, metsästäjien kesäinen kokoontuminen sekä Joulun metsästämättömyyspäivät (24. – 26. joulukuuta).

Metsästäjien kokoontuminen on tyypillisesti järjestetty Viron eri alueilla. Paikalliset metsästyskerhot auttavat tapahtumien järjestelyssä. Tapahtuma hieman vaihtelee vuosittain, riippuen aina tapahtuman luonteesta. 

Tapahtuma käsittää yleensä kolme erilaista aktiviteettiä: urheilukisoja, kuntoilu-/koulutustyyppisiä luentoja & viihdettä. Tapahtumapaikalla on yleensä myös pieni näyttely.

Viro & metsästys

Mitä tulee Viroon metsästysmaana, on se ainutlaatuinen. Maassa on paljon laajoja metsiä ja metsä peittääkin suurimman osan maasta. Virossa on monipuolisesti erilaisia eläimiä. Näistä esimerkiksi ilves kuuluu Viron eläimistöön ja se onkin Viron ainut, villinä elävä kissaeläin. Moni Virossa tapahtuvasta metsästyksestä on itse asiassa kiellettyä Euroopassa. Tästä esimerkkinä karhu, susi, kauris ja majava. Näistä jälkimmäisin oli vaarassa kuolla sukupuuttoon 1800-luvulla, mutta laji oli palautunut elinvoimaiseksi vuonna 1957. Eläin on Virossa nykyään hyvin yleinen ja se kuuluu Viron ongelmaeläimiin, aiheuttaen tuhoja niin pelloilla kuin metsissäkin. Ruskeakarhu on yksi Viron suurimmista saalistajista. Kauriita taas pidetään Viron arvokkaimpina metsästyskohteina.

Virossa metsästetään yleensä yhteistuumin. Metsästyskerhoilla on oikeus metsästää. Laki määrittää pienimmän mahdollisen metsästysalueen, jonka tulee olla vähintään 5000 hehtaaria. Kuitenkin keskimääräinen metsästysalue on 10 000 hehtaarin kokoinen.

Viron metsästyssäädökset ulkomaalaisille

Virossa käy vuosittain n. 3000-4000 ulkomaalaista metsästäjää. Viron lakien mukaan ulkomaalainenkin saa metsästää maassa, mikäli hänellä vain on voimassaoleva Viron tai jonkun muun, Viron hyväksymän, maan myöntämä metsästyslupa.

Ulkomaalaiset voivat saada väliaikaisen metsästysluvan EHS:ltä. EU:n jäsen saa myös tuoda oman aseensa Viroon, mikäli hänellä on oman maansa myöntämä EU:n asepassi.

Tarvittavien asiakirjojen hakeminen

Jos haluat lähteä metsästämään juuri Viroon, voit hakea asiakirjoja Viron metsästysseuralta tai henkilöltä, joka sinut on kutsunut. Asiakirjojen saaminen voi viedä 10 päivää, joka kannattaa ottaa huomioon. Asiakirjojen hakeminen tai noutaminen onnistuu maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin aina klo 10-17.

Viron metsästyslupa on voimassa enintään 1 vuoden ja sinun tulee pitää mukanasi myös omaa alkuperäistä metsästyslupaasi.

Entä sitten hakeminen?

Metsästyslupa kustantaa 20 euroa, ampumatesti 3 euroa. Hakemukseen tulee liittää kopio testistä (vain, jos aiot metsästää suurriistaa). Mukaan tarvitaan myös kopio metsästysluvastasi.

Luvan uusiminen

Luvan voi myös uusia, jos sinulla on aiemmin ollut metsästyslupa ja korttisi takana on tyhjiä kohtia. Täytät vain hakemuksen uudelleen ja liität sen mukaan tarvittavat liitteet. Metsästysluvan uusimismaksu on 20 euroa ja suurriistan metsästykseen tarvittavan ammuntatesti 3 euroa.

Metsästysmaksu

Metsästyslupa kertoo, että henkilöllä on lupa metsästää ja että hän on maksanut metsästysmaksun. Metsästäjällä on hallussaan asiakirja, joka osoittaa, että hänellä on lupa. Kyseinen metsästysmaksu maksetaan kerran vuodessa.

Viron oma metsästyslehti

Virolla on oma lehtensä, joka tunnetaan Virossa nimellä Eesti Jahimees. Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa. Levikki on 11 500 taloutta ja lehti jaetaan suoraan jäsenten kotiosoitteisiin. Lehti on mahdollista tilata myös ulkomaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *