Mitä varusteita metsästäjä tarvitsee kylmällä säällä? Katso vinkit

Suomessa on arviolta 300 000 metsästäjää. Kyseessä on siis erittäin suosittu harrastus monelle suomalaiselle – ja osalle se on jopa elinkeino.

Erityisesti aloittelevan metsästäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota oikeanlaiseen varustukseen. Metsästys on aikaa vievää puuhaa, joten vaatetuksen tulee olla kunnossa – etenkin kylmällä säällä.

Tässä artikkelissa kerromme metsästäjän tärkeimmät varusteet kylmän sään jahteihin. Tulet saamaan tietoa muun muassa metsästysvaatteista sekä -välineistä. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää laadukkaisiin metsästyskenkiin – ilman niitä metsästämisestä tai vaikeassa maastossa liikkumisesta ei tule yhtään mitään.

Metsästysvaatteet

Metsästämään ei kannata lähteä farkuissa ja nahkatakissa, vaikka sää sallisikin sen lämpötilan puolesta. Kaikille löytyy varmasti sopivat metsästysvaatteet, riippumatta iästä, koosta tai sukupuolesta.

Metsästäjän vaatetus koostuu seuraavista:

 • Metsästyskengät
 • Alus- ja väliasu
 • Metsästystakki.

Metsästyskengät

Metsässä liikkuminen vaatii kengältä normaalia enemmän. Kengän tulee olla tukeva, lämmin, kosteutta pitävä sekä luistamaton. Metsästyskenkä ei saa hiertää tai “lonksua” jalassa.

Suosittuja metsästyskenkämerkkejä ovat esimerkiksi Viking, Meindl, Härkila, Hanwag sekä Chiruca.

Alus- ja väliasu

Kylmillä keleillä on oikeanlainen pukeutuminen kaiken a ja o. Mitä enemmänvaatekertoja on, sitä helpommin lämpötilan saa säädettyä sopivaksi. Tarpeen vaatiessa kerroksia voi vähentää metsästysreissun aikana – tai vastaavasti vaatteita voi pukea lisää.

Metsästystakki

Metsästystakin tulee olla vedenkestävä sekä tarpeeksi lämmin. Laadukas takki suojaa tuulelta sekä vesi-, räntä- ja lumisateelta.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota taskuihin, jotta saat kaiken tarvittavan mukaan jahtiin – kuten puhelimen sekä GPS-paikantimen. Puhelimen on syytä olla kolhunkestävää laatua ja akunkestoltaan erinomainen. Akunkestoa voi tietysti parantaa jättämällä Instagramit, Facebookit, kasinot ilman tiliä ja muut vastaavat harrastukset siviiliin.

Metsästyslain asetuksessa (270/2013 22 §) on myös määritelty, että metsästäjällä tulee olla oranssinpunainen tai oranssi päähine. Toinen vaihtoehto on oranssinpunainen ylävartalon peittävä vaate.

Metsästysvälineet

Suomessa metsästetään pääasiassa ampuma-aseella, mutta myös jousen vankkumattomia kannattajia löytyy. Suosittelemme ottamaan jahtiin mukaan myös puukon tai jonkin muun teräaseen.

Metsästäminen ampuma-aseella

Suomessa ampuma-aseella metsästäminen vaatii aselupaa paikalliselta poliisilaitokselta.Aseluvan voi saada, jos hakijalle on ensin myönnetty metsästyskortti.

Yleisimpiä ampuma-aseita metsästämisessä on kivääri, pienoiskivääri ja haulikko. Joissakin tapauksissa myös käsiasetta voidaan käyttää loukku- tai luolapyynnissä.

Metsästäminen jousella

Jousimetsästys nostaa suosiotaan vuosi toisensa jälkeen. Tällä välineellä metsästämisen suosio perustuu muun muassa lajin haastavuuteen, äänettömyyteen sekä pieneen varoalueeseen.

Suomessa jousella saa metsästää kaikkea pienriistaa, sekä hirveä pienempää sorkkariistaa (peura, kauris ja villisika).

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jalka- ja varsijouset ovat Suomessa laittomia. Yleensä metsästämisessä käytetäänkin taljajousta.

Pidä ensiapulaukku mukana joka säässä

Metsästysreissulla tulee aina olla mukana ensiapupakkaus tai -laukku.

Vaikka vaaratilanteet ovat harvinaisia, tulee pahimpaan aina varautua. Esimerkiksi puun oksa voi tehdä syvänkin haavan reiteen, ja jos metsästysalueelta on pitkä matka lähimpään terveyskeskukseen, on leikki silloin kaukana.

Ensiapulaukussa tulee olla vähintäänkin:

 • Sakset
 • Siteitä
 • Laastareita
 • Teippiä
 • Haavalappuja
 • Kolmioliina
 • Suojapeite
 • Antiseptisiä puhdistuspyyhkeitä.

Edullisimmat ensiapupakkaukset kustantavat alle 20 euroa. Hinnassa ei kannata tässä asiassa kuitenkaan säästää. Isomman pakkauksen saa 50–100 euron hinnalla, ja sillä turvaa suuremmankin hirviporukan turvallisuuden.

Yhteenveto

Metsälle kannattaa aina lähteä oikeanlaisen varustuksen kanssa. Etenkin kylmällä säällä tulee pukeutua useampaan vaatekertaan.

Suosittelemme hankkimaan alus- ja väliasun sekä metsästystakin. Laki määrittelee, että metsästäjän ylävartalossa tulee olla oranssinpunaista vaatetusta.

Kun metsässä tulee vietettyä useita tunteja viileissä ja muuten hankalissa olosuhteissa, on kaiken perustana kuitenkin laadukkaat metsästyskengät. Ne ovat tukevat, lämpimät sekä vettä hylkivät. Suomessa metsästysvälineenä käytetään pääasiassa haulikkoa, kivääriä tai taljajousta.

Metsästysreissulla tulee myös aina olla mukana ensiapupakkaus. Sieltä tulee löytyä välineet pienten sekä suurten haavojen puhdistamiseen ja hoitamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *