Peurojen ja kauriiden ruokinta

Varsinkin Etelä-Suomessa viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaneet peura ja kauriskannat ovat saaneet monet kiinnostumaan tästä maultaan loistavasta riistaeläimestä. Peuran ja kauriin metsästyksestä miellyttävää tekee sen, että saaliin osuessa kohdalle, siitä riittää lihaa useampaankin kuin yhteen kokkailu kertaan.  Peuran ja kauriin lisääntyminen viime aikoina ei ole silkkaa sattumaa. Uudet nettikasinot tarjoavat sattumaa, mutta luonnossa kaikelle on hyvä syy. Suurin syy tähän räjähdysmäiseen kasvuun on vähälumiset talvet, sillä varsinkin peurat viihtyvät talvisin vähälumisissa kuusikoissa. Kumpikin laji selviytyy talvesta ilman ihmisenkin apua, mutta varsinkin runsaslumisina talvina, saattaa ravinnon saannin vaikeus karsia kantaa rajulla kädellä. Tästä syystä jokaisen lajiin vihkiytyneen metsästäjän olisi hyvä kantaa oma kortensa kekoon ja osallistua jollain muotoa näiden lajien talviruokintaan. Muista kumminkin, että ruokinnan perustaminen vaatii aina maanomistajan luvan!

Jos seura sallii, voi ruokinnalta valikoida sopivan yksilön esimerkiksi jousen avulla puustandistä.

Helpoimmillaan tämän voi toteuttaa kippaamalla peräkärryllisen porkkanaa peuran talvehtimisalueelle, mutta koska jokainen itseään kunnioittava metsästäjä haluaa vain ja ainoastaan eläinten parasta, tulee ruokintaan satsata hieman enemmän. Ihan ensimmäiseksi kohteeseen on hyvä hankkia nuolukivi josta eläimet saavat tarvittavia mineraaleja ja suoloja.

Ruokintapaikka kannattaa valmistella ja aloittaa jo hyvissä ajoin keväällä/kesällä, jolloin eläimet ehtivät tottua uuteen ilmestykseen kaikessa rauhassa, ennen todellista tarvetta. Jos ja kun ruokinta aloitetaan, on tärkeä jatkaa sitä yli koko talven. Jos ruokinta jää pahimpaan lumiaikaan kesken, eläimet eivät välttämättä osaa etsiä ravintoa ja nääntyvät nälkään.

Heinä, juurekset ja vihannekset

Ruokintaa on hyvä aloittaa erilaisilla juureksilla, vihanneksilla sekä heinällä.  Heinää varten kannattaa tehdä pieni katos ja teline, jolla heinän saa nostettua irti maasta, ettei se pääse homehtumaan/kastumaan ja talven tullen jäätymään.  Vihannekset ja juurekset ovat kauriille ja peuroilla suuri kiusaus, ja niiden haju yleensä houkuttelee eläimet paikalle. Porkkanat, sokerijuurikkaat, kaalit, omenat, päärynät jne. ovat loistavia valintoja ja niitä kannattaakin kysellä paikallisilta viljelijöiltä, joilta saa helposti esimerkiksi katkenneita porkkanoita edullisesti.

Eri vihannekset ja juurekset toimivat erilailla eri paikoissa. Joissakin paikoissa omenat kelpaavat kauriille kuin hullu puurolle, ja joissain paikoissa ne jättävät ne syömättä, mutta vieressä oleva porkkana kasa katoaa makoisempiin suihin alta aikayksikön. Kannattaa siis tarjota mahdollisimman monipuolinen kattaus erilaisia vaihtoehtoja ruokinnalle ja samalla varmistaa myöskin eläimen luonnollinen ja monipuolinen ruokailu.

Ruokinta-automaatti ja vilja

Ruokinta-automaatti on kätevä tapa tuoda esimerkiksi viljaa kauriiden/peurojen saataville. Automaatin avulla eläinten ei tarvitse etsiä viljaa lumen alta, vaan se on näppärästi aina tarjolla, ja samalla automaatissa oleva säiliö helpottaa metsästäjän elämää, sillä kauraa ei tarvitse joka päivä kuskata paikalle lisää.

Ruokinta-automaatti koostuu yleensä kaukalosta, säiliöstä ja katosta. Säiliön tarkoitus on yksinkertainen. Se täytetään jyvillä piripintaan ja jyvät kulkeutuvat säiliöstä kaukaloon sitä mukaa kuin ne sieltä hupenevat parempiin suihin.  Kaukalon tarkoitus on tarjota jyvät helposti eläinten saataville ja katon suurin merkitys on suojata viljaa lumelta sekä vedeltä. Ruokinta-automaatteja saa rakennettua helposti itse tai niitä löytyy hyvin varusteluista alan liikkeistä myös valmiina. Myös monilla seuroilla on yhteisiä automaatteja, joiden ylläpitoon voi halutessaan osallistua. Kustannukset kokonaan uusista värkeistä maksaa noin sadan euron paikkeilla, mutta näppärä tavaranhaalija voi sellaisen saada tehtyä jopa ilmaiseksi.

Viljan käyttö yksistään ruokinnalla on hieman kyseenalaista eikä sitä suositella sen sisältämän korkean energiapitoisuuden vuoksi. Varsinkin jos ruokinnan perustaminen menee reilusti talven puolelle, on hyvä varmistaa, että saatavilla on myöskin muuta ravintoa riittävästi, ja tarpeen vaatiessa jopa rajoittaa viljan saantia. Vilja suositellaan lisäksi murskattavan ennen kuin sitä tarjotaan sorkkaeläimille, sillä niiden elimistö pystyy tällöin käsittelemään ravinnon paremmin.

Onnistuneella talviruokinnalla on parhaimmillaan ruuhkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *